Hlavní navigace

Názor k článku Cnews FM: Nedopusťme, aby zemřel e-mail [podcast] od volani.webnode.cz - Já používám hodně starý telefon nokia S 40...

  • 20. 11. 2016 7:54

    volani.webnode.cz (neregistrovaný)

    Já používám hodně starý telefon nokia S 40 bez OS. A hodně používám mail a SMS.
    Mail používám jak pro filtrování a fulltext hledání - nemám kategorie a složky.
    A posílám maily přes SMTP server operátora. Čtu maily skrze Operu mini.
    A mám tam i bombusmod, který jsem přestal používat, používal jsem ho s přítelkyní.
    Teď píšu maily které posílám na speciální mail adresu která se doručí jako SMS.
    Mailů má výhodu archivace zpráv a hledání práv.
    Nepoužívám https://tutanota.com/cz/ protože nejde na mém starém telefonu.
    Nepoužívám TOX.chat protože není rozšířený a nejde na mém starém telefonu.
    Na nokii ještě používám Oskárek pro posílání SMS z internetu, ale ta J2Me verze občas blbne a autor jí nepodporuje. :(

    XMPP nepoužívám kvůli tomu že na nokii nejde ho mít zaplý na pozadí, bere víc dat a občas nefungovali servery nebo měli výpadky. Střídal jsem 2 servery a tím se problém dal vyřešit.
    Navíc na nokii stejně nešlo šifrování.

    Když bych měl chytrý telefon tak bych používal tutanota nebo protonmail, TOX a možná XMPP.
    Uzavřený službám se cíleně vyhýbám.
    Ještě občas zkouším používat diasporu, ale nemám tam prakticky žádné kontakty.

    Ten mail je nejlepší - má to každý dá se to šifrovat a funguje to všude. I ze starého telefonu pošlu mail hned a navíc z infrastruktury (SMTP serveru) tele operátora..

    Když by Opera mini v nokii S 40 měla lepší možnosti jak sdílet obsah (například stránky) přes diasporu, tak bych to využíval. Teď tam je jen twitter a facebook a ty používat nechci, ale o tom twitteru jsem uvažoval ze zoufalství a z nedostatku jiných možností opery mini.

    Mail je fajn..
    Ale na staré nokii používám centrum.cz protože webová verze jede dobře v opeře mini. Když by tam fungoval seznam mail (nefunguje) tak bych neměl možnost posílání SMS z mailu (například lidem kteří nemají pushmail, SMS mail a mají virtuálního operátora). Ale co má za výhodu mail od seznamu je zase vlastní doména.. Centrum.cz vlastní bakala a používat centrum.cz jakožto socka ajťák také není dobrá vizitka vzhledem k tomu že člověk nemůže odejtí a data tam nemá šiforvané (že zvyšuji nálady na provoz Bakalovy tím že tam mám mraky mailů a zablokované reklamy vnímám naopak zase jako výhodu :D )

    Ještě mi připadá zajímavá možnost psát do diskusních fór například phpBB (jsem schopný rozjet na vlastním serveru a nastavit tam práva a co potřebuji jak potřebuji) které v Opeře mini funguje a nové zprávy se dají hlídat přes RSS čtečku která je v opeře mini integrovaná (ale občas mi z ní zmizli všechny kanály :( což pak člověka nepotěší, nejde ani export-import OPML).

    Co se týče VoIP, tak to řeší (nebo může) buď ten TOX v případě šifrované decentralizované. Nebo SIP se ZRTP a sw jako je ring.

    Je fakt že SIP se dá rozběhat přes internet na chytrém telefonu a ušetřit náklady při volání přes WiFi. Ale v praxi volám od lidí z mého okolí které mají neomezené tarify a nebo na svém hloupém telefonu používám VoIP přes callback aplikaci odorik pro J2ME.. Moje hloupá nokie totiž nemá WiFi a na WiFi člověk není když potřebuje volat.

    Výhoda hloupé nokie je výdrž baterky a použitelné všechny online služby i s pomalým internetem (platím 200 Kč za půl roku - mobil.cz). A absence předinstalovaných šmírovacích blbostí :)

    Problém tutanota v bezplatné verzi je malá kapacita schránky, nemožnost vlastní domény (ale s jejich doménou alespoň lidi vědí že mají používat stejnou službu pro šifrování), nemožnost automatického filtrování a zpracování zpráv.

    Problém XMPP je spotřeba baterie. A absence rozšíření speexu a podpora jen některých XEPů. Bezplatné XMPP servery nemají archivaci zpráv a klienti nemají synchronizaci historie do cloudu nebo vlastni server "FTP, webdav atd" :(

    Problém SIP je složité nastavení a špatná optimalizace na pomalém internetu (kodek iLBC není taková výhra) a špatná podpora kodeků (speex se nechá použít jen někde) a problém s přímým spojováním hovorů a málo znamé a rozšířené SIP brány (které často převedou speex na G.711).

    Problém TOXu, je že je to nové a asi to bere moc dat a baterie a málo rozšířené.

    Problém diaspory je malá podpora v aplikacích, málo uživatelů, málo funkcí, možná trochu pomalé, nedostatečný počet serverů, omezená podpora pro napojení na další sociální sítě a další služby, nezvykl jsem si na markdown.

    Asi by se dali v této debatě pokračovat dál a víc.