Hlavní navigace

Názor k článku Cnews FM: Windows 10 po dvou letech [podcast] od Saruman - největší negativum systému je celková koncepce vše od...

  • 12. 8. 2017 16:03

    Saruman (neregistrovaný)

    největší negativum systému je celková koncepce vše od začátku, takže co bylo v předchozích verzích samozřejmé, tady se to postupně verze k verzi učí a snad postupně dojdeme třeba k možnosti ručního výběru aktualizací nebo k tlačítku aspoň v Pro verzi co by umožnilo vypnout a zapnout automatiku (profesionální režim). A pak ta náhrada servisních balíčků přeinstalací celého systému je také velice nešťastná. BFU možná reinstal každý půlrok nevadí, ale v Pro edici tohle nemá co dělat.
    Jinak technicky jde o celkem zdařilý produkt, jistě jsou i tady občas problémy jako u každého OS, ale mě mile překvapil svižností i na starších strojích s C2Q či Athlony X2, tam prakticky není třeba nic instalovat, ovladače velmi schopné má už v základu i na wifi karty, funguje to hned a mnohdy si rozumí víc s tím železem než Win7/8 pro které je daný stroj postaven (ovšem pokud tam nejsou exotické periferie), ale celkový dojem je hodně dobrý. Docela se těším na podzimní vydání, tam má jít o další posun v podpoře hw.
    Jo a chce to k optimálnímu nastavení trochu laborování, takže kdo je navyklý na starší systémy typu W7 a nebaví ho se učit, tak má problém. Ale tak to bylo i dřív, nedávno jsem četl diskusi z roku 2003 kde ještě mnozí vyzdvihují klady W98 a plivají na XP. Trochu to chápu, v té době zas tak dramatické změny jako nyní nebyly - stroje pořád jednojádrové, jen frekvence nahoru, přechod z IDE na SATA, to asi byl nějvětší problémek, ale žádné drama. Visty a jejich refresh přinesly akorát trochu lepší podporu vícejader, ale pořád nic moc. Nyní přišly SSD na SATA, pak NVme a další rozhraní, přechod na 4K zobrazovadla, mohutný rozvoj MT. Takže ikdyž mám námitky vůči některým koncepcím W10 jako mnozí tak, vnitřní technologický pokrok nejnovějšího produktu MS je nezpochybnitelný.
    Nicméně jsem taky trochu konzerva a držím na hlavním stroji pořád 8.1+CS, zatím mi žádná subverze 10 nestála za přechod, nejvíc nadějná mi přijde právě ta podzimní na které by se mohlo dát vydržet aspoň dva roky.