Hlavní navigace

Co je to umělá inteligence? David Grudl spustil vysvětlující web Uměligence

9. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vývoj umělé inteligence zrychluje a titulky médií jsou jí plné. Představy o tom, co to vlastně je, bývají ale dost zkreslené. Nikdo také neví, jak se bude nadále vyvíjet. Zda zůstane pomocníkem, sebere některým lidem práci, nebo ovládne lidstvo. Nebo všechno v tomto pořadí.

Faktem je, že umělá inteligence toho umí čím dál tím víc a rychlost vývoje také nabrala obrátky (ale co v IT ne…). Spisovatel programů David Grudl spustil zajímavý web o umělé inteligenci, kde střízlivě popisuje, co byste o umělé inteligenci měli vědět.

Popisuje, co je to vlastně ChatGPT, jak se liší jeho jednotlivé verze (nebo komerční Bing Chat). A jestli jde opravdu o revoluci. Za umělou inteligenci se i v minulosti označovalo kde co. Jde totiž o hezčí slovo než donedávna používaný termín strojové učení či neuronové sítě. Umělou inteligenci vědci zkoumají již desítky let a učí se na technických vysokých školách.

Umělá inteligence tu s námi v nějaké formě je již dlouho

Zkratkou AI se roky označuje i zlepšování obrazu televizorů, které rozpoznává scény a optimalizuje obraz podle natrénovaných dat. Pomiňme, že by to nebylo tolik potřeba při kvalitním zdroji videa. Umělá inteligence také pomáhá (nejen) fotoaparátům v mobilech v řadě parametrů překonávat zrcadlovky, které sice mají velký CMOS a zrcadlo, ale už ne schopnost si domýšlet a upravovat, co zachytí. Pojem umělá inteligence se zkrátka hodně líbí velkým firmám, protože jejich produkt je potom marketingově lepší.

KL24

Současná vlna okolo ChatGPT či Midjourney zatím slouží pro zjednodušení práce programátorů, jako zábava pro grafiky (lidi již vytváří se správným počtem prstů) a náplň práce médií. Jde však hlavně o jazykový či obrazový model, a pokud náhodou nedosáhne singularity, kdy nebude již potřebovat zásah člověka, zřejmě zůstane jen u proměny pracovního trhu.

Umělá inteligence může být další (a podle skeptiků možná poslední) průmyslovou revolucí se všemi klady i zápory, které přinesly i ty předchozí. O umělé inteligenci mají částečně zkreslené představy i lidé z oboru. Pokud tedy máte v oboru umělé inteligence, která nyní plní titulky všech možných médií, zmatek, David Grudl sepsal vysvětlující web s názvem Uměligence.

Co je to uměligence?

(z webu uměligence.cz) To je novotvar, který jsem si vymyslel, protože umělá inteligence je moc dlouhé a AI moc krátké. Mimochodem, zkratka AI (artificial intelligence) se někdy do češtiny překládá jako UI (umělá inteligence), což způsobuje zmatek, protože UI je zaužívaná zkratka pro uživatelské rozhraní (user interface). Takže prosím, AI nepřekládejte.) -autor

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.