Hlavní navigace

Co nového u VIA

28. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

S novinkami u VIA po minulých nabitých měsících trochu polevili, několik zajímavostí se přesto v posledních dnech urodilo. Kromě Small Form Factor počítače Shuttle a nových zvukových kodeků VIA slibuje i větší rozšíření platformy Surfboard mezi minibooky, kde zatím kraluje Intel a brzy se objeví i první modely s Nvidia Ion.

Shuttle XS29F

Specialista na miniaturní počítače Shuttle uvedl novinku XS29F s procesorem VIA Nano a čipovou sadou VX800. Kompaktní desktop používá Nano z úspornější řady U – U1700 s taktem 1,0+ GHz a 800MHz sběrnicí VIA V4. U čipsetu není jasné, jestli je použit 5W VIA VX800 nebo úspornější 3,5W verze VCX800U (vzhledem k ULV procesoru je to možná pravděpodobnější). Schopnosti se tím však nemění, celý počítač tak nabídne 64bitový procesor, akceleraci HD videa nebo integrovanou grafiku Chrome9 HC3 s DirectX 9.0. V systému můžete použít až 4 GB RAM a instalován je 2,5" SATAII disk.

Krabička není o moc větší než externí optická mechanika, zadní panel je proto celý zaplněn konektory. Kromě čtyř USB 2.0 ještě nabízí dvojici PS/2, blok audio konektorů, RJ-45, digitální DVI, analogový D-sub a na VIA počítačích stále přežívající sériový RS-232. O ceně zařízení se zatím žádný zdroj nezmiňuje, celková spotřeba by neměla přesáhnout 50 W, tichý chod je samozřejmostí.

VIA s novými zvukovými kodeky Vinyl HD

VIA bude základní desky osazovat dvojicí nových čipů VT1818S a VT1828S. Podrobnější specifikace zatím VIA neuvádí. První model nabízí čtyři 24b stereo DAC převodníky a vzorkovací frekvencí 192 kHz pro osmikanálových zvuk, druhý pak převodníků pět pro desetikanálové audio, odstup signálu od šumu je uváděn 110 dB. Marketing VIA se chlubí, že se jedná o nejlepší možné řešení pro Blu-ray s nejvěrnějším zvukem, zůstaneme ale raději při zemi.

CS24

Zvukové čipy podporují technologie pro převod stereo zvuku od multikanálu DTS Connect, Dolby Digital Live a QSound, dále pak Acoustic Echo Cancellation pro odstranění ozvěn a dozvuků.

Zdroj: VIA Arena, TC Magazine

Autor článku