Hlavní navigace

Co očekávat od Windows 8?

15. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Období vývoje nového operačního systému od Microsoftu je vždy ve znamení nejrůznějších zaručených informací o tom, jak bude nový systém vypadat. Alespoň do chvíle, než se objeví první veřejná betaverze (nebo uniklá alfa). Výjimkou z tohoto pravidla nejsou ani Windows 8, o kterých se toho momentálně ví, respektive spekuluje, už celkem hodně.

Různé zdroje hovoří o tom, že Windows 8 by mohly spatřit světlo světa v roce 2012 nebo někdy okolo něj (zdroj). Pojďme si tedy ve stručnosti shrnout, které významné prvky by nový operační systém, někdy označovaný jednoduše jako Windows Next, mohl mít.

Windows 8 a cloud

Současný svět IT žije cloudy. Řešení poskytující nejen vzdálený úložný prostor dostupný odkudkoli po internetu, ale také možnost zakoupit si stejným způsobem výkon vzdálených strojů, je stále populárnější. Z mnoha zdrojů je slyšet, že Windows 8 by mohly být s cloudem propojeny. Podle uniklých slajdů z jedné prezentace je zřejmé, že Microsoft mění pohled na to, jak je systém závislý na konkrétním hardwaru.

V případě Windows XP a Vista zde figuroval hardware, systém a aplikace. K nim se pak pospolu připojovalo různé uživatelské nastavení a data. V případě použití virtualizovaného desktopu pomocí App-V u Windows Vista a Windows 7 jsou již aplikace spolu s daty a nastavením a nejsou závislé na OS a hardwaru. V případě uvažovaných Windows Next, které by měly obsahovat zabudovanou virtuální plochu, by i samotný operační systém neměl být výrazně vázán na hardware.

Co by onen virtualizované desktop měl přesně být? Virtualizace by zde probíhala na několika úrovních. V první řadě zde máme virtualizaci uživatele obsahující jeho nastavení, profily, přesměrování složek a data aplikací specifická pro uživatele. Následuje virtuální zobrazení procesů běžících na vzdálených systémech s přístupem přes webový prohlížeč.

Další částí je virtualizace aplikací. Ta bude založena na již dnes existujícím řešení App-V. A konečně, virtualizovaný by měl být i samotný operační systém. Jeho start bude založen na schopnosti bootovat z virtuálního disku VHD, podobně, jako to dovedou Windows 7.

Online zálohování v cloudu

Jakkoli se nám kompletní virtualizace operačního systému a jeho cloudová podoba může zatím zdát složitá na pochopení, jinak je tomu s ukládáním dat. Všichni jsme asi někdy řešili ztrátu některých dat kvůli laxnímu přístupu k jejich zálohování. Zálohovací mechanismus Windows 8 by mohl nabízet kromě stávajících destinací také možnost uložit zálohu do cloudu provozovaného na platformě Windows Azure.

Že by se tak mohlo stát, dává tušit inzerát zkopírovaný zde. Microsoft v něm hledal vývojáře pro práci na propojení Windows Azure a zálohovacího systému Windows 8. Podle dalšího zdroje, mimochodem bez nějakého podložení pravdivosti informací, by Windows 8 mohly s cloudem ve Windows Azure synchronizovat své systémové soubory. Zjednodušila by se tak aktualizace a také obnova poškozených systémových částí. Kdo by se dnes chtěl trápit s instalačním DVD pro obnovu systému? Synchronizace jádra systému s cloudem by také ztížila použití nelegálně instalovaných systémů.

Nové uživatelské rozhraní?

Podle serveru Windows 8 Italia by připravovaný operační systém měl také nabídnout zbrusu nové uživatelské rozhraní vylepšující dosavadní Aero. Toto rozhraní nazývané prozatím jako Wind bude zřejmě podporováno jen na výkonnějších počítačích, bude vyžadovat 170 MB paměti na grafické kartě. Wind zřejmě bude kompatibilní pouze s 64bitovou variantou Windows 8. Mělo by se ale objevit také ve zjednodušené podobě funkční i v 32bitových systémech s méně výkonným hardwarem.

Wind by měl být dynamický a automaticky se přizpůsobovat uživateli. Mimo jiné by měl být schopen automaticky vytvářet zástupce pro spouštění aplikací nebo otevírání dokumentů.

Stejný zdroj také spekuluje o tom, že avizovaná podpora cloudů ve Windows Next se bude týkat zcela jiného systému, než kterým bude Windows 8.

KL24

Windows 8 a tablety

Jestliže jste příznivci tabletů, mohlo by vás zajímat, že Microsoft zřejmě do vydání Windows 8 neplánuje žádnou speciální verzi svého systému pro tyto moderní pomocníky. Windows 7 by tak měly se svou stávající podporou dotykových obrazovek plně obsloužit podobná zařízení. Otázka je, co se stane s příchodem Windows 8 a zda se kvůli popularitě tabletů jejich podpora ze strany Microsoftu nějakým směrem posune. (zdroj).

Informace o Windows 8 nebo Windows Next jsou velmi kusé a kromě několika slajdů uniklých na konferencích Microsoftu jde většinou jen o dohady a možná i přehnaná očekávání uživatelů, novinářů a blogerů. Že bude nový systém provázán s cloudem běžícím na Windows Azure není pochyb. Otázkou je, jak moc bude toto propojení těsné a zda se skutečně týká Windows 8. Jaký je váš názor? Jsou Windows 8 a Windows Next tímtéž systémem?

Byl pro vás článek přínosný?