Hlavní navigace

Co od Windows očekáváme v roce 2013? Především dostatek aplikací…

4. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsem toho názoru, že nemá cenu, abychom se znovu pouštěli do zevrubného připomenutí událostí loňského roku, které byly spojeny s Windows. Tento operační systém vstoupil do nové fáze života, o všem jsme také psali. Seznamovali jsme vás s dotekovým prostředím a dlaždicemi, rozjímali jsme nad utlačovaným desktopem a nad tím, zda se vůbec Metro na osobní počítače hodí. Toto všechno opakovat nebudeme. Kdo se o Windows zajímá, pamatuje si moc dobře, co minulý rok přinesl. Byl to především šok, na který řada jedinců nebyla připravena.

Tip: Začínáme s Windows 8. Rozcestník, který vám pomůže s prvními kroky

Velkou událostí bylo také vydání prvních běžně dostupných Windows pro procesory ARM. Microsoft zkrátka novinkami nešetřil a docela odvážně se rozhodl poskočit o pár mílových kroků kupředu. To je docela změna oproti jiným případům, kde jsme si zvykli na postupnou evoluci. V Redmondu dali hlavy dohromady a šipkou se vrhli do prostředí tabletů, počítačů s dotekovými obrazovkami a procesory ARM. Po zhruba dvou desetiletích se věci radikálně mění. Došlo k narušení slavného Wintelu a rychlému pokusu, jak se zbavit desktopu.

 

Redmondského giganta můžeme obdivovat rovněž za jiné průniky. Podařilo se mu vyrobit zajímavý tablet s odnímatelnou klávesnicí. Surface pěkně ukazuje, jak by mohly počítače s Windows 8 vypadat a fungovat k naší spokojenosti. Cloud byl rovněž velkým pojmem. Prakticky všechny služby a produkty od Microsoftu nyní spojuje jednotný účet Microsoft Account. Využívat můžete sdílené úložiště SkyDrive. Napojuje se na něj i kancelářský balík Office 2013.

Poskytování služeb a výroba vlastního hardwaru patří k vlastnostem, které charakterizují nový Microsoft. Ten dokonce ani neprahne po tom, abychom si nadále kupovali desktopová Office samostatně. Raději nám je nabízí v rámci balíku služeb Office 365. Zkusme si zaspekulovat a tipovat, co se v letošním roce ve světě Windows přihodí či nepřihodí.

Desktop na dovolenou nepoletí

Microsoft se ve verzi svého operačního systému snaží zbavit desktopového prostředí. Windows pro běžné uživatele, konzumující obsah, ve vizi firmy neobsahují okna, hlavní panel a chaotické instalování aplikací. Naopak, v Metru nám může nejen on nabízet služby pro streamování filmů nebo hudby, z nichž bude inkasovat pravidelný poplatek z našich kapes. Právě tablety jsou pro tuto vizi jako dělané. Přes veškerou snahu nám ale desktopový režim ještě pár let zůstane. Domnívám se, že letos se ho rozhodně nezbavíme.

Tip: Nová Windows s upravenou Úvodní obrazovkou spatříme již v příštím roce

Proslýchá se sice, že se chystá balíček vylepšení pro Windows 8, o to menší smysl nicméně dává tvrzení o konci desktopu. Jeho zrušení bude událostí tak velkou, že si ho Microsoft nenechá pro nějaký balíček, který bude možná dokonce distribuovat zdarma. V tuto chvíli si navíc absolutně nesmí dovolit odebrat Windows desktop. Nejen firmy by vyšilovaly. Metro se nejprve musí usadit, odladit, musí pro něj vyrůst živý ekosystém a teprve poté může vedoucí vývojového týmu uvažovat nad tím, že staré známé prostředí uloží k ledu.

Microsoft by se klidně mohl pokusit konečně oddělit prostředí pro uživatele a pro firmy. Jenže se nezdá, že by něco podobného plánoval. Přestože by vyvíjení dvou verzí Windows vedle sebe bylo v jeho silách, přičemž každá by byla určena jinému segmentu trhu, nezdá se, že by k tomu přikročil. I ve firmách se mají naučit používat Metro.

Desktop s námi pobude ještě dlouhoDesktop s námi pobude ještě dlouho

Zaplaví nás modrá

Jak již bylo řečeno, neoficiálně se hovoří o přípravách balíčku pro Windows 8. Ten by měl vyjít někdy v létě, za nízký či žádný poplatek. Microsoft žádné informace neuvolnil, takže se nadále jedná o spekulaci. Podle všeho by měl přinést více rozměrů dlaždic a uzpůsobit prostředí pro běh na menších tabletech se sedmi či osmipalcovou obrazovkou. Poslední informace současně hovoří o dalším zeštíhlení desktopu, což ve světle předchozích tipů dává smysl. Chystá se vlna menších a méně výkonných zařízení.

Proč si myslím, že se každoroční oživování Windows splní? Microsoft nemá na výběr. Kdyby za rok Windows 8 vypadala stále stejně, nedržela by tím pádem krok s ostatními konkurenty na poli tabletů. Ostatně, i desktopová konkurence tlačí na pilu a takové Ubuntu vychází dvakrát ročně a OS X v poslední době zhruba jednou za rok. Právě tablety jsou přístroje, které mohou začít rychle nudit. Kdyby je výrobce nepodpořil inovacemi, dávkovanými v rozumném rozestupu, podřezával si pod sebou větev.

Metro má v první verzi klady i záporyMetro má v první verzi klady i zápory

Jestli chce Microsoft zůstat konkurenceschopný, musí Osmičky ve druhé polovině tohoto roku nějak oživit a posunout koncept dlaždic o kousek dále. Po vzoru Windows Phone 8 se snad dočkáme dlaždic více rozměrů. Ve Windows 8 je nicméně hodně věcí, na nich by se mělo zapracovat. Mj. na nepraktických skrytých prvcích ovládání, na možnosti vypnout počítač ze stejné nabídky, kde se lze normálně odhlásit, nebo vymýtit nesmyslně fragmentované a rozmístěné nastavení počítače. Windows 9 ale nečekám.

Facebook: modrá vlna pokračuje

Mark Zuckerberg zůstává vůči dlaždicím překvapivě imunní. Sice prohlašuje, že se aplikace na prohlížení Facebooku nedožijeme, ale opravdu si nemyslím, že si dlouho dovolí ignorovat tak velkou platformu. Přeci jen, podle měsíc starého prohlášení si licenci na Osmičky pořídilo přes 40 milionů uživatelů. Opravdu se bude Facebook této mase vyhýbat? To bychom se divili. Rok je dost dlouhá doba na to, aby se změnilo opravdu hodně věcí. Snad se kupředu pohne také kauza Facebook.

Kdyby se k výrobě neměl sám provozovatel sociální sítě, pustí se do výroby přinejmenším Microsoft. Stalo se to také na platformě Windows Phone. Stejně tak předpokládám, že letos už do rozjíždějícího se vlaku přistoupí spousta velkých značek. Některé příchody byly potvrzené dříve, např. Dropbox, jiná oznámení na sebe jistě nenechají dlouho čekat. V roce 2013 by se měl ekosystém pevně postavit na nohy. Snad již nářky na nedostatek aplikací neuslyšíme. Poslední Angry Birds si zde zahrát můžeme, nejnutnější základ tak Osmičky mají.

Zprávy v českém jazyce nehledejteZprávy v českém jazyce nehledejte

Koho zajímá ARM?

Bude nanejvýš zajímavé sledovat, jak moc se (ne)prosazují počítače a tablety s procesory ARM. Je vám jistě známo, že na této procesorové architektuře nelze provozovat desktopové aplikace, které jinak fungovaly např. ve Windows 7 a nadále pracují ve Windows 8. Stále si myslím, že právě tato Windows vykreslují budoucnost lépe než Osmičky, nedomnívám se však, že Ertéčka zaznamenají větší úspěch. Proč? Protože se jmenují Windows a uživatelé budou požadovat nejen Metro, ale také desktop se všemi známými aplikacemi.

Tip: Windows RT: nejhůře pojmenovaný produkt aneb uložte Windows k ledu

To Windows RT jednoduše nenabízí. Osobní počítač bez desktopu by si v této době pořídil skutečně málokdo. Tablet bez něj sice smysl dává, jenže když můžete mít v ruce variantu s procesorem od Intelu (Surface Pro), která vám v případě potřeby umožní provozovat v systému desktopové aplikace, těžko si vedle ní vyberete ošizenou verzi (Surface RT). Podle ohlasů ze zahraničí má např. Surface RT problémy s výkonem. Tablety s výkonnými procesory od Intelu je strčí do kapsy hravě. Na co může ARM hrát? Jedině na spotřebu.

Jenže Intel dokáže vyrobit úsporný procesor. Těžkotonážní Core i5 může být nahrazeno úspornějším procesorem, který si s produktem architektur ARM v ničem nezadá. Pakliže proti sobě postavíte dva podobně výkonné produkty, z nichž jeden může provozovat klasický desktop, po kterém z nich byste sáhli? Windows RT se budou prosazovat jen opravdu těžko. Jestli uživatele skutečně zajímají, se rozhodne v nadcházejících měsících. Za rok budeme přinejmenším tušit.

Opravdu tu nic není. Kde je streamování hudby?
Opravdu tu nic není. Kde je streamování hudby?

Viva la Xbox Music

Pokud se něco Microsoftu v minulosti dařilo, bylo to husté pokrytí trhů a jazyků. Své produkty poctivě lokalizuje a neustále rozšiřuje podporu pro placené funkce. Podívejte se, jak se postupně rozrůstal seznam zemí, kde lze nakupovat a prodávat aplikace pro Windows Phone. Těchto příkladů bychom našli více. Redmondští nicméně nejsou všemocní a některé věci nezáleží pouze na nich. Streamování hudby a filmů měla být velká funkce, která by Windows 8 pomohla naplnit vizi výborného produktu ke konzumaci obsahu.

Bohužel v tomto případě vstupují do boje autorská práva. Vyjednat podmínky pro vstup na konkrétní trh nepatří k nejsnazším úkolům. Apple u nás již každopádně operuje, a jestli mu chce Microsoft konkurovat, spustí služby jako Xbox Music a Xbox Video. Gigantický podnik by mohl být v rozšiřování pole působnosti nových služeb úspěšný. Střílíme sice naslepo a žádné oficiální informace nemáme, ale při troše štěstí bychom se zavedení Xbox Music a Video v Česku dočkat mohli.

Windows Store je v Česku zatím poměrně chudý
Windows Store je v Česku zatím poměrně chudý

Kdyby nedošlo na placené služby, ocenili bychom lokalizovaný Bing. Vyhledávání v češtině nestojí za moc a integrované aplikace ve Windows 8, napojené na zmíněný vyhledávač, nám moc užitku nepřináší. Mapy by potřebovaly vylepšit, rádi bychom si přečetli nějaké zprávy v české jazyce. Myslím, že se Microsoft pokusí tyto resty napravit. Letošek pro to bude ideálním období.

Trvalá akční cena

Zanedlouho se přesvědčíme, jestli Microsoft skutečně zvedne ceny Windows 8. Prozatím se nacházíme v akčním období, kdy lze upgrade pořídit za nějakých osm stovek. Standardní ceny ale mají být vyšší a údajně vejdou v platnost, až skončí leden. Co když se nás ale Microsoft pokusí potěšit tím, že překvapivě oznámí ponechání zvýhodněných cen? Zní to nepravděpodobně? Tuto teorii by podporovala touha pro převzetí trhu. Pakliže budou Windows levnější, budou se rovněž lépe prodávat.

Aspoň na teoretické rovině. Snažíme se tipovat, za sebe říkám, že ceny zůstanou při zemi – a pevně doufám, že bude můj tip správný. Nižší výnosy z prodeje systému mohou být v případě Osmiček kompenzovány maržemi z prodaných aplikací ve Windows Store. Rád bych také viděl zavedení jiného modelu licencování. Windows za předplatné ale zůstanou zřejmě jen mým zbožným přáním. Letos se budeme muset skoro určitě spokojit jen s předplatným služeb Office. Dále, odváží se Microsoft změnit distribuční model?

Fragmentované nastavení působí zmatečně a není vždy rozmístěno logicky
Fragmentované nastavení působí zmatečně a není vždy rozmístěno logicky

KL24

Digitální prodeje nás potěšily dostupností a nižší cenou produktu. Má ale firma důvod k tomu, aby upustila od lisování instalačních DVD? Kdo chce, digitální kopii systému si stáhne. Ostatní si znatelně připlatí. Nevidím důvod, proč by se na tomto modelu něco mělo měnit. Lidé v kamenných obchodech přestavují jinou skupinu než nadšenci, co si Windows stahují. Myslím, že s Windows Blue bychom mohli spatřit vylepšení a rozšíření digitální distribuce, ale krabicové balení bude v kamenných obchodech stále k dispozici.

Máte-li vlastní tipy, co se s Windows v letošním roce přihodí, neváhejte se o ně podělit v diskuzi. Podnětných příspěvků si vždy ceníme.

Byl pro vás článek přínosný?