Hlavní navigace

Co přinese Intel Coffee Lake do lowendu? Máme parametry Pentií, takt až 3,9 GHz

19. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme tu měli částečné parametry nových procesorů řady 8000, které má Intel nachystány pro notebooky – jeho prvních CPU, která přinesou do kategorie nejpopulárnějších 15W čipů čtyři jádra. Toto téma nakonec ještě neopustíme, protože podobný únik – byť nyní už ne z oficiálního zdroje – se stal opět. Tentokrát ale pokrývá procesory pro stolní počítače. A to jedny z těch letos nejpopulárnějších – lowendová Pentia, která byla letos dokonce místy vyprodaná.

V generaci procesorů „8000“, určené na příští rok (jež by ale z části měla být předběžně vydaná už letos) mají údajně být uvedeny tři nové modely: Pentium G4660, Pentium G4700Pentium G4720. Tvrdí to komentář na fóru AnandTech, jehož původcem je ale tentýž člověk, který dříve poskytl parametry šestijader Coffee Lake – jež se zdá se tento týden potvrdily. Informace by tedy snad měla být celkem důvěryhodná.

Tyto modely by měly nahradit dnešní Pentia G4560, G4600 a G4620, alespoň dle značení, které se všude posunulo nahoru o stovku, což patrně značí onu novou generaci. Po stránce parametrů to bude docela jednoduché: všechny novinky budou mít o 200 MHz vyšší základní takt. G4660 stoupne na 3,7 GHz z 3,5 GHz u modelu G4560 (5,7% zlepšení), G4700 proti předchůdci stoupne z 3,6 na 3,8 GHz (+5,5 %) a nejvyšší model G4720 se dostane na 3,9 GHz (dnešní G4620 má 3,7 GHz), což dává 5,4% bonus.

Parametry Pentií z generace Coffee Lake (Zdroj: Fórum AnandTech) Parametry Pentií z generace Coffee Lake (Zdroj: Fórum AnandTech)

Jelikož Pentia nemají turbo, měl by nastat nárůst výkonu víceméně přímo úměrný vyššímu taktu, pokud se odečtou situace, kdy je limitem disk, paměť nebo něco jiného. Jinak tyto čipy zůstanou na letos zavedené koncepci dvou jader s HT (zatímco Core i3 nyní dostanou čtyři jádra, ale bez HT). O případných změnách v GPU, instrukční výbavě, pamětech cache, nebo frekvenci pamětí RAM zatím zprávy nejsou.

KL24

intel-kaby-lake-lga-1151Refresh Kaby Laků?

Stejný uživatel také uvádí, že tyto procesory by nemusely nutně být postavené na křemíku generace Coffee Lake. Ten totiž má vznikat v čtyřjádrové a šestijádrové verzi a pro desktopová dvoujádra prý variantu nemá. Je-li toto pravda, pak by tři nové modely Pentium mohly být jen „refreshem“ čipů z linie Kaby Lake. Vzhledem k tomu, že se v obou případech bavíme o 14nm čipech a není zde možnost přetaktování, nejde asi o velký problém. Mrzet by asi mohlo, pokud by Coffee Lake dostalo nějaké novinky v technologiích integrované grafiky a přehrávání multimédií, ale o něčem takovém zatím zprávy nemáme.

Zajímá otázka ale je, zda kvůli tomuto budou tato CPU kompatibilní i s deskami na bází starších čipsetů. Pokud by šlo o dnešní křemík, nic by tomu nemělo bránit. Ovšem jen potud, pokud u Coffee Lake nedošlo k nějakému přeorganizování pinů v socketu LGA 1151, které by asi Intel pak provedl i u těchto zdánlivých „Kaby Lake v2“. Nicméně levná CPU řady Pentium asi nebudou kupována jako upgrade, ale spíše pro nová PC. Tím pádem by případná nekompatibilita tolik nevadila, snad jen skrze to, že desky pro Coffee Lake asi budou zpočátku dražší.

Byl pro vás článek přínosný?