Hlavní navigace

Coast: Opera vydala parádní prohlížeč pro iPad. A má dlaždice jako Windows

10. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prohlížeč od Opery, ale nejmenuje se Opera? Je to možné. Norští výrobci včera uvedli nový prohlížeč Coast, který je jiný v mnoha ohledech. Je dostupný pouze pro iPad (stahujte z App Storu) a jeho vzhled nepřipomíná nic, co by Opera Software dosud produkovala.

Po spuštění na vás čeká startovací obrazovka podobná Metru ve Windows 8. Dlaždice představující jednotlivé weby fungují jako záložky i jako odkazy na již otevřené stránky. Obrazovku můžete rozdělit do několika ploch a upravit si je dle tématu. Na jedné ploše mohou být například sociální sítě, na druhé zprávy, na třetí zábava apod.

 

Výborný je vyhledávač, který zároveň funguje jako adresní řádek. I v češtině tam dobře funguje našeptávač Googlu, který prakticky doplňuje dotazy, případně k adresám přidává domény (.cz, .com atd.).

MMF24

Coast se hodně spoléhá na gesta. Pomocí nich můžete přecházet mezi otevřenými stránkami. Táhnutí do stran odpovídá tlačítkům vpřed a vzad. Odshora dolů zase obnoví stránku. A pokud si pomocí ikonky vpravo dole otevřete přehled stránek, táhnutím prstu odspoda nahoru je zavřete. Coast už pak obsahuje pouze jediné tlačítko (dole uprostřed), které vás vrátí na hlavní obrazovku.

Prohlížeč zcela postrádá jakékoliv nastavení, nic v něm neovlivníte (s výjimkou záložek), nepamatuje si hesla (!), nezměníte vyhledávací engine, nepodporuje Operu Turbo… Je to zkrátka jen hloupý prohlížeč, který se ale dobře používá. Tedy pokud dokážete žít bez výše uvedených funkcí a chcete pouze surfovat, číst a bavit se.