Hlavní navigace

Coffee Lake bylo plně zprovozněno ve starších deskách. Stačí modifikovaný BIOS

6. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tak se zdá, že kutilové a „hackeři“ slaví úspěch, pokud jde o procesory Coffee Lake. Když Intel tyto procesory na podzim coby generaci „8000“ uvedl na trh, měly sice stejný socket LGA 1151 jako generace Skylake a Kaby Lake, ale nebyly kompatibilní. Vyžadovaly nové desky s čipsetem Z370 a na těchto nových deskách naopak zase neběhají předchozí CPU. Systém ani nenabootuje. Tyto bariéry se ale zřejmě podařilo zlomit.

Už před časem se objevila informace, že provozu procesorů generace 8000 v deskách s čipsety série 100 a 200 brání softwarové komponenty, tedy BIOS. Ukazuje na to již to, že CPU zcela odmítají pracovat, kdežto pokud by skutečně byl problém jen s napájením, pokusila by se nabootovat a k selhání by nedošlo okamžitě. A několika modderům se podařilo vypátrat, v čem ony softwarové překážky spočívají a poté přijít s postupem, jak procesory Coffee Lake rozběhat. Zdá se, že se u nich dá dosáhnout plná funkčnost a stabilní chod, byť ne u všech.

Návod můžete najít na Win-RAID Forum, ovšem hned je třeba upozornit, jde o poměrně zásadní zásah do systému, nekrytý zárukou. Vzhledem k tomu, že je zde riziko znefunkčnění desky, jde asi o podnik jen pro odvážné a technicky zdatné osoby, které si chtějí zaexperimentovat. A na vlastní riziko.

Core i3-8100 na desce s čipsetem Z170, screenshot jednoho z uživatelů fóra Win-Raid Core i3-8100 na desce s čipsetem Z170, screenshot jednoho z uživatelů fóra Win-Raid

Co je pro provoz procesorů Coffee Lake nutné, je přidat do BIOSu dané starší desky (s čipsetem třeba Z170, Z270 nebo jiným ze starší generace) potřebné softwarové komponenty z novější řady, které procesory Coffee Lake dokáží zinicializovat, a poté BIOS flashnout zpět do desky. Zde je samozřejmě riziko, že nahrajete něco nefunkčního a poté nenabootujete, proto je ideální mít BIOS v socketovaném čipu, který lze relativně snadno přeprogramovat externě a desku tak oživit. Návod doporučuje desky ASRock, u kterých je zatím prý funkčnost modu nejlepší.

Jeden z kroků úpravy BIOSu pro Coffee Lake Jeden z kroků úpravy BIOSu pro Coffee Lake

Pomocí nástrojů sloužících k úpravě BIOSu je třeba v obrazu nahradit komponenty vBIOS, GOP Driver a mikrokód pro procesor. Díky aktualizovaným komponentům by jednak měl být procesor úspěšně inicializován a zároveň bude fungovat i jeho integrovaná grafika (a to i v rámci UEFI). Podle návodu by měla alespoň na deskách ASRock fungovat i sběrnice PCI Express pro samostatnou grafiku. Úprava je poměrně složitý proces (ovšem v návodu popsaný), nicméně je možné, že pro řadu desek bude takové BIOSy možné stáhnout, až si nějaký zdatný nadšenec tuto práci dá a výsledek dá k dispozici.

zakladni-deska-lga-1151-socket-cipset-z170-1600

KL24

Coffee Lake funguje, šestijádro ve starší desce se ale nedoporučuje

Tento vývoj zčásti ukazuje, že omezení kompatibility s Coffee Lake bylo skutečně umělé, ovšem to platí pro verze s méně jádry, Core i3-8100 a i3-8350K. Ty jsou ostatně podle mnoha indicií ve skutečnosti stejným křemíkem jako Kaby Lake a bariéra by měla být prakticky pouze softwarová. Ovšem u šestijader na oné nekompatibilitě na konec je i něco hardwarového. Autoři modifikace uvádějí, že nároky šestijádrových Coffee Lake na napájecí proudy jsou opravdu podstatně vyšší než u Kaby Lake. Navíc ale proud jde menším počtem vodičů proto, že Intel změnil pozice některých napájecích kontaktů, takže kvůli nesouladu má CPU k dispozici méně napájecích vodičů než Kaby Lake. Tím pádem jsou přetížené a CPU může být poškozeno (ačkoliv deska napájení zvládá). A proto se nedoporučuje se touto cestou o provoz šestijader pokoušet. Samotný mod na ně ale zdá se funguje a boot u nich zprovozní.

Je možné, že stateční experimentátoři nakonec zjistí, že třeba Core i5-8400 či i7-8700 provoz ustojí a eventuálně bude možné s modem starší desky na šestijádro upgradovat. Jistotu dlouhodobého správného fungování asi ale mít nebudete. Snad jen pokud by se podařilo vyrobit nějakou vložku přemosťující piny, jako kdysi mezi sockety LGA 775 a 771, ovšem ta by také asi také zvyšovala odpor napájecích vodičů. Prozatím bych proto raději s provozem šestijader moc nepočítal. Ovšem získání kompatibility se čtyřjádrovými Core i3 – která by naopak asi měla být relativně bezpečná – má také svoji cenu. Tyto procesory se totiž dají sehnat levněji než čtyřjádra generace 7000 a tak mohou být stále pro majitele starších desek vítaným upgradem.

Byl pro vás článek přínosný?