Hlavní navigace

Coffee Lake na desce s čipsetem Z170? Zdá se, že to jde, stačí modifikace v BIOSu

5. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Letos nás/vás Intel nepříjemně překvapil s nekompatibilitou procesorů Coffee Lake. Velkou část roku se mělo za to, že tato šestijádra budou atraktivním upgradem pro do té doby vydané základní desky se socketem LGA 1151 (s čipsety generace 100 a 200). Ale pak se ukázalo, že Intel možnost upgradu zařízl změnami v napájení – a také asi do značné míry umělými bariérami – a procesory Coffee Lake fungují výhradně v nových deskách s čipsetem Z370. Tato omezení se ale podle všeho dají prolomit, přesně to se totiž nyní povedlo jednomu amatérskému kutilovi.

Zpráva o tomto objevu přišla z Číny. Modder, jehož jméno zprávy neuvádí, tam pomocí úprav BIOSu donutil procesor Core i3-8350K (tedy odemčené čtyřjádro generace Coffee Lake) naběhnout v highednové desce MSI Z170A XPower Gaming Titanium. A to jednak do obrazovky s konfigurací UEFI, ale i rovnou do Windows 10, takže už se dá hovořit o regulérním fungování, byť samozřejmě nevíme, zda byl systém dlouhodobě stabilní a zda netrpěl nějakými závažnými chybami.

intel-core-i3-8350k-coffee-lake-z170Aby Core i3-8350K v desce s čipsetem Z170 fungovalo, bylo nutné upravit její BIOS a patrně do něj také vpravit mikrokód určený pro procesory generace Coffee Lake. Podle detekce ve Windows (včetně CPU-Z), vidí operační systém všechny čtyři jádra, frekvenci 4,0 GHz, očekávaná instrukční rozšíření a obecně vzato běží. V galerii níže můžete vidět snímky obrazovky z onoho Frankensteinovského PC.

CS24

Úplně bezchybné ale fungování zdaleka není. U procesoru s touto deskou a BIOSem prý vůbec nefungovalo integrované grafické jádro a co víc, ani řadič PCI Express ×16 v procesoru. Grafická karta byla zřejmě pro tento pokus připojena ke slotu komunikujícímu s čipsetem Z170, jenž však pracuje (jinak by se úspěšný boot nekonal). Nicméně nefunkčnost těchto komponent je patrně daná jen nekompatibilitou BIOSu nebo mikrokódu a pravděpodobně by se také dala vyřešit, pokud by se software patřičně upravil.

Poddalo by se i šestijádro?

Bylo by nyní zajímavé vidět, jestli se na podobně modifikované desce podaří rozběhnout i šestijádro Coffee Lake. U těch už totiž může nastat reálná hardwarová (a nejen softwarová) nekompatibilita. Křemík šestijader je totiž skutečně nový a používá napájecí piny v socketu navíc, dost možná na rozdíl od čtyřjader. Modely jako i3-8100 a i3-8350K jsou zřejmě naopak fyzicky zcela nebo téměř zcela identické čtyřjádrům Kaby Lake a podle všeho (třeba steppingu) jde o stejný křemík. Tudíž se asi nelze divit, že i3-8350K na desce pro Skylake s trochou snahy běží, a je asi hodně pravděpodobné, že pokud by Intel chtěl, mohl u nich zpětnou kompatibilitu povolit. S šestijádry už to ale tak jasné není, takže pokud se je také podaří různými hacky rozběhat, bude to skutečně pozoruhodné.

Byl pro vás článek přínosný?