Hlavní navigace

Color remapping aneb jak AMD neplní sliby

6. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zanedlouho tomu bude rok, co AMD uvedla na trh první Radeony série 6800. Čip Barts dostal od AMD do vínku i několik spíše softwarových lákadel. Mně tenkrát dost zaujala technologie ColorRemapping (či ColorMapping anebo Gamut Remapping), která měla pomoci řešit problémy se správou barev a rozdílného gamutu monitorů. Připomeňme si článek :

ColorRemapping

Novinkou je podpora technologie, která je schopna kvalitně
přemapovat sRGB barevný prostor pro wide-gamut LCD, čímž předchází degradaci
barev (známé přesaturované slité barvy).

AMD zanedlouho zveřejnila i whitepaper (PDF) pro širokou veřejnost. V něm slibuje gamut remapping jako brzy dostupný na stránkách developer.amd.com. Chvíli jsem vývojářské stránky AMD sledoval, protože jsem chtěl s pomocí kolorimetrů vyzkoušet, jak nová zajímavá funkce pracuje, po nějakém měsíci jsem na to už zapomněl. Po skoro roce jsem se už nedopátral ani ke zmíněnému whitepaperu, AMD, jak se zdá, vše potichu odklidila. Aktualizace: PDF o technologiích k displejům lze nyní nalézt na produktové stránce HD 6800. Ukryto tedy není.

CS24

 

Jednak je to tedy škoda a pak se mi tedy opravdu nelíbí, že někdo při uvedení láká na přidanou hodnotu, kterou nakonec nedodá a co více – systémem kopneme pavouka pod postel a budeme doufat, že se v tom nebude nikdo vrtat. Co si myslíte vy? Nebo jsem snad něco přehlédl a gamut remapping / wide gamut color correction někde v ovladačích či jako utilita k dispozici je?