Hlavní navigace

Colorful iGame GTX 560 Ti Kudan s třemi BIOSy, TV kartou, tubami barev a černým páskem

11. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čínská společnost Colorful specializující se na grafické karty, skříně a zdroje, je v našich končinách poměrně neznámá. Své zastoupení už i v České Republice má, snad se brzy dočkáme méně omezené nabídky modelů. Dnes představenou kartou se však jistě vryje do povědomí nejednoho nadšence. A co že je na rádoby obyčejné grafické kartě střední třídy tak neobvyklého? Nu posuďte sami.

Colorful pojmenoval svůj výtvor iGame GTX 560 Ti Kudan, což je velmi troufalý název. Výraz „Kudan“ totiž pochází z tradičních japonských bojových umění a označuje devátý mistrovský stupeň z desíti. Avšak v tomto případě vychází označení z hodnocení mistrovských stupňů Taekwon-Da, kde označuje nejvyšší stupeň, kterým jsou vyznamenáni pouze velmistři.

Podívejme se tedy, co si na nás výrobce připravil. Již na první pohled vás překvapí rozměry balení 820 × 165 × 40 mm. Krabice je navíc omotána dekorativním černým páskem. Po otevření na vás vykoukne pouze vršek chladiče se třemi ventilátory a spousta na první pohled nedotčeného prostoru. Opak je však pravdou.

Po odklopení tenkého krytu a otevření druhé vrstvy se můžete pokochat kompletním vybavením, které vám výrobce poskytnul. Nachází se zde „Various-Kit,“ který se dělí na tři části, „Turbo-Kit,“ pětici přídavných pasivů označených jako „Air-Kit“ a osm barviček kterými si můžete kartu pomalovat dle svého přání neboli „Color-Kit.“ Dále zde naleznete manuál, WHDI/TV kartu, CD s ovladači a popis jednotlivých vymožeností nejdivočejší karty, jakou kdy střední třída spatřila.

Nyní se podívám na onen černý skvost, který asi zajímá většinu čtenářů nejvíce, kartu, která vnáší zcela nový význam do pojmu extrémní grafická karta. Na první pohled se však jedná o relativně obyčejnou kartu s třísetovým chladičem s pěti heatpipe, který je ochlazován jedním 90mm a dvěma 80mm ventilátory. Toto uspořádání snižuje hlučnost a společně s krytem ze speciální slitiny zlepšuje i celkový chladící výkon karty, který je podpořen také masivním 2mm backplatem.

První pohled ale často klame a u této karty to platí dvojnásob. Při pohledu ze strany přiléhající ke kartě zjistíte, že kromě oněch pěti heatpipe odvádějících teplo do rozměrného pasivu se zde nachází dalších pět heatpipe, jež vedou do druhého pasivu. Uvážíte-li, že již takto masivní chlazení je podpořeno plochou žeber, která činí 7946 cm², jedná se už jen samo o sobě o dost účinný systém chlazení.

To však výrobci nestačilo a ke kartě přibalil „Air-Kit.“ Pětice přídavných pasivů se upevňuje do speciálních kolejniček, které jsou pro ně připraveny na nejžhavějších místech karty. Jedná se například o jádro, napájecí kaskádu nebo oblast backplatu, která je přilehlá k zadní straně tištěného spoje, kde se nachází grafický čip. Po instalaci všech pěti přídavných pasivů se teploty karty sníží až o 15 °C v závislosti na proudění vzduchu ve skříni a pokojové teplotě.

S tištěným spojem si inženýři skutečně opravdu vyhráli a naleznete zde pouze součástky nejvyšší kvality. Jádro GF114 čítající 384 CUDA jader je tedy náležitě hýčkáno. Na PCB se nacházejí výhradně pevné kondenzátory a digitální osmifázová napájecí kaskáda, do které přivádějí energii ze zdroje tři 6pinové konektory. Pokud k těmto konektorům přičtete také energii, kterou je schopen dodat konektor PCIe, získáte maximální možnou spotřebu karty. Strop 300 W pro jednočipovou kartu na GF114 určitě poskytuje více než velký prostor pro jakékoli přetaktování. Dále se zde nachází 1 GB paměti GDDR5 rozdělený do osmi 128MB čipů Samsung s odezvou 0,4 ns.

Každý ze dvou přítomných BIOSů má různé takty a lze mezi nimi přepínat pomocí tlačítka na zadní straně karty. První z nich je nastaven na referenční takty 820/1640/4000 MHz (v pořadí jádro/CUDA/paměti efektivně), zatímco druhý z nich přetaktuje kartu na frekvence 900/1800/4200 MHz.

Na zadní straně tištěného spoje se nachází asi nejzajímavější věc na celé kartě, rozšiřující slot, do něhož můžete osadit jednu z přídavných sesterských karet, které jsou součástí balení. Konkrétně zde můžete osadit WHDI kartu, která je zároveň i TV kartou a jejíž anténu naleznete vedle HDMI a dvou DVI konektorů na záslepce karty. Druhou rozšiřující kartou je pak výše zmiňovaný „Turbo-Kit.“

Ten je v podstatě jen další čtyřfázovou napájecí kaskádu, takže po osazení této sesterské karty, bude karta disponovat celkem dvanácti napájecími fázemi. Také se zde nachází „monster BIOS,“ na němž karta automaticky poběží. Teprve ten udělá z karty skutečné mistrovské dílo, protože je nastaven na frekvenci 1010 MHz pro jádro, 2020 MHz pro CUDA a 4500 MHz efektivně pro paměti.

„Color-Kit“ je pak zde proto, aby si ti umělecky schopnější mohli ozdobit svého miláčka podle svých nejtajnějších představ. K tomu jim poslouží osm akrylových barviček, dodávané štětečky a hlavně fantasie. Každá z karet pak může být unikátem. Cena GTX 560 Ti Kudan zatím nebyla zveřejněna, ale můžeme očekávat, že si za tento skvost nechá Colorful řádně zaplatit.

MMF24

K zamyšlení: Není přesně tohle směr, kterým by se měly ubírat extrémní edice grafických karet? Jistě to není jen můj názor, že tato karta má mnohem větší vnitřní kouzlo, než nějaký Asus ARES, nebo MARS II.

Zdroje: techPowerUp!, MyDrivers.com