Hlavní navigace

Comenia Script je dnes poprvé ve škole

1. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtyři desítky základních škol začaly dnes v rámci pilotního projektu Comenia – České školní písmo Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy používat nový typ písma Comenia Script. Písmo by mělo být zjednodušením především pro žáky - jednodušší jsou jak tvary, tak napojování jednotlivých znaků na sebe, o jehož podobě si žáci mohou do určité míry rozhodnout sami. S psaním by podle odborníků díky tomu neměly mít problémy ani menší děti, které ještě nemají plně vyvinutou jemnou motoriku.

Jak už bylo řečeno, písmo Comenia Script si může uživatel do určité míry sám přizpůsobit. Výchozí styl na sebe písmena nenavazuje, v případě potřeba je však možné styl upravit a písmena svázat. Viz příklady zde.

Co je ale zarážející je fakt, jakým způsobem je nové písmo šířeno. Pokud se i vaše dítě bude ve škole učit nový styl písma a vy si jej s ním budete chtít procvičovat, budete si font muset zakoupit. A cena není zrovna nízká - 1 460 Kč za základní balíček, 2 460 Kč za balíček rozšířený.

Rozdíl mezi základním psacím písmem a fontem Comenia Script:

KL24

Málokoho to však překvapí, tímto stylem jsou v poslední době nové elektronické služby státní sféry zaváděny běžně - viz nutnost pravidelné platby za elektronický podpis, uvažované zpoplatnění datové zprávy v datových schránkách nebo uvažovaná platba za vydání připravovaného elektronického občanského průkazu. Kdo tak pravděpodobně bude jako jediný překvapen budou zástupci ministerstva až se dozví, že rodiče nemají zájem písmo kupovat a svoje ratolesti na něj nutit přecházet.

Byl pro vás článek přínosný?