Hlavní navigace

Comodo Internet Security: firewall s antivirem v jednom balení

10. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Myslím, že se najde asi málo fanoušků softwaru pro Windows, kteří o programech Comodo ještě neslyšeli. Jedná o poměrně kvalitní software pro zabezpečení počítače. Nejznámější je Comodo Personal Firewall, povedený je i antivirus od stejné firmy. Comodo nabízí i řadu dalších freewarových programů, všechny se přitom vyznačují příjemným uživatelským prostředím. To nabízí i novinka - Comodo Internet Security.

O trendu spojování klasických samostatných antivirů a firewallů do víceúčelových bezpečnostních programů toho již bylo napsáno více než dost. Tento trend začal již před několika lety a ke sjednocení svých programů do jednoho balíku nakonec přistoupili všichni velcí výrobci bezpečnostního softwaru. Comodo se sice co do velikosti nemůže rovnat s velikány typu Symantec, ovšem i on sleduje současné trendy a požadavky uživatelů. (Mimochodem, opravdu chtějí uživatelé firewall s antivirem v jednom, nebo jsou je to výsledek záměrné „masáže"? Napište do komentářů.)

Počáteční problémy a jak je řešit

Comodo Internet Security je k dispozici pro 32bitové verze Windows XP a Windows Vista, ale i pro 64bitové systémy. Tento program od Comodo je vhodný i pro starší počítače, v paměti zabírá okolo 4 MB. Na Windows Vista jsem zaznamenal drobný problém s instalací, kdy program nebyl k nalezení v nabídce Start, ovšem to může být náhoda. Program stačí spustit ze složky, kde je nainstalován (soubor cfp.exe) a vše se vyřeší.

Při instalaci dejte pozor na změny nastavení webového prohlížeče. Comodo vám nabízí úpravu domovské stránky a instalaci doplňkové nástrojové lišty, kterou s největší pravděpodobností nikdy nevyužijete. Stačí tedy vypnout několik zatrhovátek a v instalaci pokračovat již bez obav dále.

První spuštění Comodo Internet Security

Jakmile poprvé Comodo Internet Security spustíte, program nalezne použité síťové připojení a vyžádá si informaci, zda jde o bezpečnou soukromou nebo veřejnou síť. Tím se nastaví firewall a můžete pokračovat dále. V úvodním okně programu uvidíte informaci o aktualizacích antivirové části a o zablokovaných pokusech o připojení do vašeho počítače, resp. pokusech o útok.

K jednotlivým částem programu se dostanete tlačítky v horní části jeho okna. Kromě antiviru a firewallu nabízí ještě několik dalších, drobných nástrojů souvisejících s bezpečností vašeho systému.

Comodo Internet Security jako antivir

Antivirová část nabízí klasickou kontrolu všech částí počítače. Po kliknutí na odkaz Run a scan se zobrazí okno pro výběr skenovacího profilu. Standardně si vyberete z kontroly celého počítače nebo kritických oblastí. Další profily vytvoříte tak, že po stisku tlačítka Create New Scan přidáte složky, které se mají po výběru tohoto profilu kontrolovat.

Během kontroly je zobrazeno okno s informacemi o jejím průběhu. V něm můžete sledovat i informace o tom, zda byl nalezen nějaký bezpečnostní problém.

Antiviru nechybí nástroj pro ruční spuštění aktualizací, nicméně probíhají i automaticky. Najdete zde karanténu pro nebezpečné soubory, prohlížeč událostí a plánovač. V něm si vyberete některý z připravených profilů pro kontrolu počítače a vyberete, v jakém intervalu se má spouštět. Viděl i podrobnější nastavení plánovačů v antivirech, ale myslím, že řadě uživatelů bude toto jednoduché nastavení stačit. Navíc bych řekl, že většina lidí stejně plánovače v antivirech nepoužívá, i přes osvětu okolo bezpečnosti.

Skenovací profily bohužel neumožňují nastavit cokoli jiného než složku/složky, kterou budou kontrolovat. V nastavení samotného antiviru nicméně najdete nastavení velikosti souborů, které se budou kontrolovat, podporu archivů a automatickou aktualizaci databáze před spuštěním kontroly. Antivir si pamatuje rozdílné nastavení pro ruční a plánovanou kontrolu. Nechybí nastavení citlivosti realtime skeneru.

Comodo Internet Security jako firewall

Firewall, který najdete v Comodo Internet Security je standardní bezpečnostní aplikace, která kontroluje příchozí a odchozí spojení oproti nastavenému profilu pro aktuální síťové připojení. Líbí se mi pohodlné nastavení blokovaných nebo povolených aplikací - buď výběrem spustitelného souboru, skupinou z nastavení Comodo nebo výběrem ze seznamu spuštěných aplikací. Nechybí seznam aktivních síťových spojení.

V pokročilém nastavení firewallu vám Comodo Internet Security  nabídne správu oprávnění, seznam předdefinovaných pravidel (pro FTP, prohlížeče, poštovní klienty...), nastavení detekce TCP, UDP a ICMP Floods, analýzu protokolů a nastavení režimu blokování nebo povolování aplikací. Standardně je zapnut režim Safe Mode a snížený počet upozorňování. Zejména pro začátek bych doporučil firewall přepnout na Training Mode, kde postupně nastavíte všechny aplikace, které k práci s internetem běžně používáte.

Další nástroje v Comodo Internet Security

Po přepnutí na část Defense+ vám Comodo Internet Security nabídne prohlížeč událostí a především seznam chráněných souborů a složek. V případě, že se nějaká aplikace pokusí o jejich úpravu, budete o tom informováni, případně bude takový pokus zablokován. Standardně je chráněn například seznam programů po spuštění. Chránit můžete i klíče v registru, nastavení lze upravit i na základě názvu výrobce softwaru.

KL24

Když se ponoříte hlouběji do nastavení Defense+, zjistíte, že vás tento nástroj chrání i před spywarem a programy pro odposlech klávesnice. Podobně jako u firewallu je zde několik úrovní nastavení bezpečnosti. Nastavení Comodo Internet Security lze exportovat a později znovu načíst. To se hodí například pro snadné a rychlé nastavení programu na více počítačích.

Comodo Internet Security je povedená sada bezpečnostních programů, které možná nepatří k absolutní špičce, ale pro domácí použití rozhodně stačí. Firewall s antivirem je základní kombinace, Defense+ jako nástroj pro dodatečnou ochranu systému před nežádoucími změnami určitě také oceníte.

Byl pro vás článek přínosný?