Hlavní navigace

CompuLab fitlet – pasivní mini PC s APU Mullins a až čtyřmi síťovkami Intel

19. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na CES 2015 byla různá kompaktní až miniaturní PC velmi častým zjevem, věnovali jsme jim ostatně zvláštní přehled. Až po skončení veletrhu nicméně vyrukovala se svou troškou do mlýna společnost CompuLab. Tu tady nemáme poprvé, psali jsme už o jejích strojcích UtiliteUtilite2. Tento výrobce nyní sáhl po APU Mullins, tedy tabletovém SoC od AMD, a založil na něm docela zajímavou řadu miniaturních PC, nazvanou fitlet.

CompuLab fitlet – pasivní mini PC s APU Mullins a až čtyřmi síťovkami Intel

Fitlet je krabička o rozměrech 10,8 × 8,3 × 2,4 cm, určená pro Windows 7, 8 a 10 a také Linux (o tom za chvíli). Chlazení je zcela pasivní díky hliníkové skříni a tomu, že jsou použity čipy s nízkým TDP (okolo 4 W) určené pro tablety. Stroj má hned tři varianty s odlišnou konfigurací. Základní model fitlet-B Barebone má dvoujádrové APU E1 Micro-6200T s taktem 1,0–1,4 GHz a integrovaným Radeonem R2 na 300 MHz. Varianta fitlet-i Barebone toto povyšuje na čtyřjádrové A4 Micro-6400T s taktem 1,0–1,6 GHz a Radeon R3 na 350 MHz. Třetí varianta fitlet-X LAN má stejné čtyřjádro, specifická je ale síťovou konektivitou navíc.

CompuLab fitlet-B Barebone
CompuLab fitlet-B Barebone

Všechny tři fitlety mají stejnou základní výbavu. Jak paměť RAM, tak úložiště je vyměnitelné – po první je k dispozici jeden slot SO-DIMM (oficiálně podporuje až 8GB modul na frekvenci 1066 nebo 1333 MHz), pro druhé slot mSATA s rychlostí 6 Gb/s. Externí konektivita je na poměry takovýchto strojků skoro excelentní. Osazeny jsou tři porty USB 2.0 a dva USB 3.0, čtečka karet MicroSD s rychlostí čtení údajně až 25 MB/s a dvojí HDMI 1.4 pro monitory (maximální rozlišení je uvedeno 1920 × 1200 bodů).

Kromě toho mají fitlety také 3,5mm zvukový vstup a výstup, přičemž výstup je kombinován s optickým S/PDIF; zvukovka je osmikanálový Realtek ALC886. Stroj má dokonce i mini sériový port a pozor – také Gigabitový Ethernet Intel I211.

CompuLab fitlet-i Barebone
CompuLab fitlet-i Barebone

CompuLab fitlet-i, deska CompuLab fitlet-i, deska CompuLab fitlet-i, deska CompuLab fitlet-i, deska

Modely fitlet-i a fitlet-X se pak od základního fitletu-B liší další výbavou. Jednak nabízejí uvnitř slot Mini PCI Express ×1 a také možnost osadit microSIM, vedle toho mají ale na boku přístroje vyvedené další porty. U verze fitlet-i je to další gigabitový Ethernet (opět na bázi Intelu I211) a 6Gb/s port eSATA. Zároveň je přidán také bezdrátový adaptér Intel 7260HMW, podporující 802.11ac (2,4/5GHz) a Bluetooth 4.0. Vyvedené má dva konektory pro externí antény. Druhé dva modely Wi-Fi uvnitř nemají, dodává se k nim ale externí adaptér 802.11n do USB.

CompuLab fitlet-X LAN
CompuLab fitlet-X LAN

Model fitlet-X LAN asi shledáte nejpozoruhodnějším. Je určen těm, kterým ani dvě drátové síťovky ještě nestačily. Na rozšiřujícím modulu nese rovnou tři adaptéry Intel I211 opět vyvedené na bok. Tím pádem má fitlet-X LAN celkem čtyři síťové karty a porty RJ-45. Tento modul je osazen v speciálním rozhraní FACET s třemi linkami PCI Express.

Konstrukce umodelu fitlet-X LAN
Konstrukce u modelu fitlet-X LAN

CompuLab fitlet-X LAN, modul s třemi síťovkami Intel I211 Konstrukce umodelu fitlet-X LAN CompuLab fitlet-B Barebone, schéma zapojení CompuLab fitlet-i Barebone, schéma zapojení CompuLab fitlet-X LAN, schéma zapojení

Jak už jste asi z výbavičky produktu postřehli, není konkurencí pro levná mini PC k televizi s Androidem. CompuLab má asi zacíleno hlavně na firemní klientelu a sektor embedded. S tím koresponduje například i to, že se na mašinky vztahuje pětiletá záruka. Na druhou stranu nepůjde o zas tak drahé zařízení. Základní fitlet-B Barebone má stát od 129 USD (3600 CZK), až se příští měsíc začne prodávat. Ovšem bez OS, RAM a SSD.

 

 

Pro linuxáky bude verze s předinstalovaným Mintem

Kromě uvedených tří modelů fitlet mimochodem CompuLab oznámil ještě čtvrtou variantu, která se ale bude prodávat pod označením MintBox Mini. Jedná se totiž o edici vyrobenou ve spolupráci s linuxovou distribucí Mint (derivát Ubuntu), která bude předinstalována. Verze MintBox Mini bude výbavou odpovídat fitletu-B (tedy jeden Ethernet, externí Wi-Fi 802.11n do USB), ovšem místo dvoujádra bude mít čtyřjádrový SoC A4 Micro-6400T. Dodávána bude s 4 GB paměti DDR3 a 64GB SSD, šasi také bude vyvedeno v zelené barvě.

MintBox Mini, varianta s předinstalovaným Linux Mint
MintBox Mini, varianta s předinstalovaným Linux Mint

Také na MintBox Mini dostanete pětiletou záruku, půjde nicméně o poněkud dražší legraci. Zaplatíte totiž 295 USD nebo v Evropě 295 EUR (přes osm tisíc korun). Hřát vás může, že tato koupě má částečně podporovat vývoj Mintu, i když jak velký příspěvek dsitribuci z jednoho kusu plyne, nevím.

KL24

 

Zdroje: Liliputing (1, 2), CompuLab

Byl pro vás článek přínosný?