Hlavní navigace

Computex 2011: Optické mechaniky s poloviční výškou, chytne se nový standard?

3. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redaktor serveru Anandtech si na Computexu všiml skříně Antec Solo II s nezvykle vypadající záslepkou pro mechaniky. Za ní se ukrývala 5,25" mechanika slot-in s (téměř) poloviční výškou. Podle vystavovatele má jít o nový formát optických mechanik, na kterém průmysl v současnosti pracuje.

 3

Mechaniky bude možné montovat i do klasických 5,25" slotů, problém může nastat jen v případě skříní, které mají na čele vlastní vyklápěcí záslepky připravené pro mechaniky s běžným umístěním tlačítka eject.

Vystavovaná mechanika je v provedení slot-in, takže nemá klasický šuplík (což řadě lidí vyhovuje méně). S ohledem na dostatečnou výšku by ale ani výroba mechanik se šuplíkem neměla být problém, není ale jasné, zda i ono provedení slot-in není součástí zmíněného standardu.

 0  1  2  4

Že je desítky let používaný standard 5,25" mechanik na současné poměry zbytečně velkorysý je jasné už z pohledu na notebookové mechaniky. Nový formát by se určitě hodil zejména do menších skříní pro HTPC, kde se ze stejných důvodů často používají méně praktické mechaniky pro mobilní počítače.

Uvidíme, zda se z toho opravdu vyklube něco zajímavého, nebo jde o další nápad, který zmizí v propadlišti dějin. Otázkou je už to, zda výrobci nepřicházejí s novým standardem s křížkem po funuse. K tomu, aby měl smysl, je zapotřebí nová generace skříní, které budou mít připravené snížené 5,25" pozice – a tu už narážíme na klasický problém vejce a slepice.

Ke startu by snad mohly pomoci nové skříně, které se mají společně s mechanikami objevit koncem roku. Když se ale podívám na to, u kolika modelů a s jakou rychlostí výrobci zareagovali na to, že trh zaplavily malé 2,5" SSD, jsem v tomto ohledu dost skeptický. A k tomu, abychom touto mechanikou zaplácli klasický 5,25" slot a schovali ji za záslepku, která z ní udělá navenek mechaniku s běžnou výškou, nový standard nepotřebujeme.

Se stouající rychlostí internetu a rostoucí kapacitou flešek se optické mechaniky pomalu, ale jistě dostávají do podobného stádia, jako kdysi disketové mechaniky, a to už je dost pozdě na prosazování nového standardu. Na druhou stranu – pokud bude tento koncept díky menším rozměrům na výrobu o pár dolarů levnější, s ohledem na zpětnou kompatibilitu se stávajícím formátem výrobcům nic nebrání v tom, aby jimi trh zaplavili ve velkém.

MMF24

Co vy, brali byste ještě nižší optické mechaniky? A jak často ještě duhová média používáte?

Zdroj: Anandtech