Hlavní navigace

Computex: Asus Transformer Book má silnou diskrétní grafiku

4. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na veletrhu Computex na Tchaj-wanu se Asus pochlubil naprostou novinkou. Na první pohled vypadá téměř stejně jako nejnovější Ultrabook Zenbook Prime UX31A; jeho nejlepší vlastnosti, jako výborný displej, zachovává, a k tomu přidává několik dalších vychytávek. Parametry zařízení vypadají jako z říše snů.

Asus Transformer Book

Co máme konkrétně na mysli? Asus Transformer Book bude na rozdíl od dosavadních Transformerů s Androidem procesory x86 od Intelu – architekturu Ivy Bridge. Nepůjde o žádný lowend, nabídka procesorů bude nejspíše stejná či velmi podobná jako u klasického Zenbooku Prime. Představený model byl vybaven nízkonapěťovým dvoujádrem Core i7 s TDP 17 W. V této oblasti se tedy žádná změna nekoná. Stejný bude zřejmě i design s kovovým tělem a černými klávesami; rozdíl se bude samozřejmě týkat kloubu displeje, na kterém bude umístěn dokovací mechanismus, známý z ostatních Transformerů.

Asus Transformer Book

Ohromná změna se ovšem bude týkat grafiky. Zatímco Zenbook Prime UX31A se spokojí s integrovanou Intel HD Graphics 4000, Transformer Book by prý měl být osazen diskrétní a vzhledem k tloušťce zařízení extrémně silnou GeForce GT 640M s jádrem Kepler. Pokud jste četli náš test, jistě víte, že se vzhledem k označení, ceně a TDP jedná o neobyčejně výkonný čip a novinka díky němu bude zřejmě mít na Ultrabook nebývale vysoký výkon.

Grafická karta bude obraz posílat na stejný displej jako v UX31A, tedy IPS panel s obřím rozlišením Full HD (1920 × 1080 px). K dispozici by měly být modely s úhlopříčkami 11,6, 13,3 a 14 palců, rozlišení bude u všech stejné. A protože se jedná o Transformery, displeje budou samozřejmě dotykové. Zařízení se budou držet filozofie řady Transformer, takže víko s displejem bude možné oddělit od klávesnice a používat jako tablet.

 

Celé zařízení by prý mělo být nejtenčím počítačem s procesorem Core i7 na světě; těžko soudit, zda je to pravda – přesné rozměry (a ani hmotnost) zatím neznáme. Celé zařízení působí na papíře neuvěřitelně dobře, ovšem při zamyšlení nad parametry máme několik obav. Předně jsme zvědaví na cenu – ta nebyla oznámena, ale Zenbook Prime stojí téměř 40 tisíc s DPH a tady je navíc diskrétní grafika a oddělitelný dotykový displej. A jde nám i o chlazení: docela výkonný hardware se bude muset vměstnat do víka zařízení a tam na něj bude prostě málo místa. Dá se očekávat, že grafická karta nebude využívat svůj plný výkon, protože to by prostě v omezeném prostoru nešlo uchladit; možná by tak bylo lepší, kdyby Asus nezkoušel experimentovat s diskrétními grafikami a spokojil se "jen" s HD 4000, která také nemá výkonu zrovna málo a většině uživatelů by jistě stačila.

Ať už Transformer Book dopadne jakkoliv, jsme na něj velmi zvědaví. Uvedení zařízení na trh očekáváme na podzim společně se zahájením prodeje nového systému Windows 8 – zařízení je stavěno pro rozhraní Metro; Aero ve Windows 7 se s dotykovými displeji příliš nekamarádí. Cena oznámena nebyla, ale jak již bylo zmíněno, nebude zrovna nízká.

Kromě tohoto zařízení Asus na Computexu představil i několik dalších tabletů a hybridů; o těch vás brzy budeme také informovat.

KL24

Zdroj: ExtremeTech

Byl pro vás článek přínosný?