Hlavní navigace

Computex: Intel umí nabíjet telefony bez drátů, jen s Ultrabookem

6. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všudypřítomné chytré telefony mají jednu fatální nevýhodu, a tou je nízká výdrž baterie. Zatímco dříve u "běžných" mobilních telefonů nebyla týdenní výdrž nic neobvyklého, u smartphonu jste často rádi, když při minimálním používání vydrží dva dny. Nosit s sebou neustále nabíjecí kabel ale není příliš pohodlné řešení – a Intel proto na Computexu předvedl, že umí nabíjet baterii v mobilu bez drátů, pouhým položením telefonu vedle Ultrabooku.

 

Technologie je zatím ve stádiu prototypu a na stánku Intelu na veletrhu byla předvedena na Ultrabooku Acer Aspire S3 nové generace. To však bohužel neznamená, že to všechny Acery budou umět – jednalo se podle všeho pouze o upravený prototyp. Ten se od výrobního kusu lišil výstupkem na pravé straně základny, který představoval vysílač. Druhé podobné zařízení v roli přijímače bylo připevněno k zadní straně telefonu a po přiložení mobilu těsně k boku notebooku začalo nabíjení, signalizované jemným pípnutím.

Ačkoliv bližší informace o technologii zatím nemáme, je pravděpodobné, že proces využívá elektromagnetickou indukci. To není nic až tak nového, různé externí indukční nabíječky jsou k dostání dlouho a již před lety se na trhu objevovaly třeba bezdrátové myši napájené z podložky – dokud byl hlodavec na speciální dodávané podložce, nepotřeboval baterie. Kromě toho je elektromagnetická indukce využíván třeba v určitých typech dotykových displejů či grafických tabletů, kde je takto napájeno pero, a třeba také v některých moderních kuchyňských sporácích. Přímo v notebooku se ale bezdrátové nabíjení objevilo nejspíš poprvé. Zdá se, že kdysi Dell představil model Latitude Z, který měl bezdrátové indukční nabíjení integrované – ovšem tam šlo o nabíjení samotného notebooku pomocí speciální dokovací stanice.


Zdroj videa: The Verge

KL24

Technologie zatím nemá ani oficiální jméno a nevíme, kdy Intel plánuje tuto zajímavou a nepochybně užitečnou vlastnost dostat do všech nových Ultrabooků; hned tak to ale nejspíš nebude. Nevýhody bezdrátového nabíjení jsou jasné – telefon musíte položit těsně vedle notebooku, což není vždy možné, a také je třeba připravit se na vysokou spotřebu podobného zařízení kvůli relativně nízké účinnosti oproti nabíjení kabelem. Při použití bezdrátového nabíjení by nejspíš bylo nutné mít notebook připojený k elektrické síti, protože s běžně velkou baterií by nabíjení vydrželo jen malou chvíli. Jako zajímavost a možný výhled do budoucna je to ale perfektní – hlavně ať se zbavíme otravných nabíjecích kabelů.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?