Hlavní navigace

Computex: MSI GX60, herní mašina s AMD Trinity a Radeonem HD 7970M

7. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

MSI si kromě hybridu Ultrabooku a tabletu s vysouvací klávesnicí připravilo ještě jedno pořádné překvapení. Zatímco doposud představené herní notebooky značky, řady MSI GE a GT, využívaly hardware od Intelu a Nvidie, nový GX60 dostal do vínku výbavu komplet od AMD. Po prototypu tabletu s Trinity se jedná o druhý produkt s komponentami AMD, který nám na Computexu padl do oka, a vypadá opravdu dobře.

MSI GX60 na Computexu 2012

Nejsilnější APU nové řady AMD Trinity, A10-4600M bude zajišťovat funkci procesoru a integrované grafiky, zatímco na hry bude k dispozici velmi výkonný Radeon HD 7970M, založený na stolní kartě Radeon HD 7870. Diskrétní grafika bude vybavena 2 GB paměti GDDR5. Asymetrické zapojení CrossFireX, kdy by v případě potřebě vysokého výkonu byly aktivní obě grafiky, ale pravděpodobně nebude u této kombinace k dispozici; AMD ovšem nedávno představilo systém bezešvého přepínání grafik Enduro, takže je možné, že vše bude fungovat jako u notebooků s grafikami Nvidia a technologií Optimus.

 

Procesorová část APU bude podle již známých specifikací disponovat čtyřmi jádry na základní frekvenci 2,3 GHz s maximální frekvencí (turbem) na 3,2 GHz. Půjde o dva moduly Piledriver (v podstatě vylepšený Bulldozer). Celý čip včetně integrované grafiky Radeon HD 7660G má mít TDP 35 W, tedy stejně jako běžná dvoujádra a i některá čtyřjádra Intel Ivy Bridge s grafikami HD 4000.

Za zmínku stojí i další detaily, které se na Computexu podařilo zjistit. Notebook se designově bude dost podobat řadě MSI GT, klávesnice bude opět samozřejmě od Steel Series, takže se můžeme těšit na potlačování ghostingu, konfigurovatelné podsvícení i klávesu Windows posunutou doprava, abyste ji omylem nestiskli v zápalu boje a neshodili si hru.

MSI GX60 na Computexu 2012

Jako úložiště v testovaném kusu posloužila dvojice 64GB SSD (Sandisk U100) v zapojení RAID0, tedy již známé řešení MSI SuperRaid, které slibuje přenosové rychlosti až 1 GB/s minimálně při sekvenčním čtení. To v předváděném modelu doplňoval klasický 500GB pevný disk od Western Digital, sloužící pro ukládání ostatních dat. O displeji se zdrojová zpráva nezmiňujeme, ale nepočítáme s jiným rozlišením než Full HD (1920 × 1080 px) a podle fotek bude povrchová úprava zřejmě opět matná. Úhlopříčku jsme zatím nezmínili, nicméně znalejším čtenářům už z čísla 60 v označení vyplynulo, že se jedná o patnáctipalcový notebook – o případném sedmnáctipalcovém modelu, který by podle této logiky byl označen GX70, zatím žádná zmínka nepadla, ale to se může změnit.

Ozvučení zajistí, jak je u MSI obvyklé, Dynaudio; dá se tedy očekávat opět konfigurace reproduktorů 2.1 a tím pádem integrovaný menší subwoofer pro lepší basy, a nebude chybět ani síťová karta Qualcomm Atheros Killer, umožňující přiřazovat prioritu různým typům síťového provozu – na pozadí běžící stahování vám tak nebude zhoršovat odezvu v online hrách.

MSI GX60 na Computexu 2012

První dojem z nového MSI GX60 je pozitivní, kombinace Trinity a Radeonu7970M vypadá velmi lákavě. Zatím těžko říci, jak bude fungovat dvojice grafik; pokud bude chybět hybridní CrossFireX, bude to na jednu stranu škoda, ale vylepšené přepínání by nám na to mohlo pomoci zapomenout. A třeba se MSI předvede a nějak CFX zařídí, těžko zatím říci. Konfigurace finálního notebooku se nejspíš od předváděného protypu bude aspoň v detailech lišit, klíčové vlastnosti, tedy APU Trinity a silný diskrétní Radeon, však nepochybně zůstanou.

MMF24

O ceně a datu zahájení prodeje zatím nejsou žádné informace, ale vývoj ohledně GX60 budeme bedlivě sledovat a o všem vás budeme hned informovat.

Zdroj: VR-Zone, Computex