Hlavní navigace

Cooler Master Cosmos: skříň z budoucnosti

25. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cosmos se představuje

Hrátky s demonstračním PC, které jsme ze zaslaných a u nás většinou běžně ještě neprodávaných komponent s podporou Nvidia ESA postavili, využijeme k dalšímu slíbenému článku – recenzi efektní skříně Cooler Master Cosmos 1010 ESA.

O tom, co je to ESA a jak funguje jsme toho na ExtraHardware napsali mraky (tip: výraz „ESA“ můžete vepsat do okýnka Hledat v pravém horním rohu), zato o Cosmosu jsme dosud nepsali. Naši pravidelní čtenáři se měli možnost poměrně dobře seznámit se skříní Cooler Master Stacker 830 (v tomto článku anebo třeba v tomto tématu ve fóru) a také se zajímavým middle towerem Cooler Master Dominator 690 (recenze).

Cosmos 1010 je svou velikostí klasický big tower (v řeči Cooler Masteru pak full tower, v řeči Thermaltaku supertower), na fotkách vypadá díky ližinám menší, ve skutečnost pak vinou ližin zase větší. Od Cosmosu 1000 se verze 1010 liší snad jen zabudovaným ESA panelem a věci s ním spojenými: čtyřmi teplotními čidly na dlouhých kabelech a jedním ESA (USB) kablíkem.

Pokud tedy v nejbližší době neplánujete kupovat desku s novějším nForce čipsetem, můžete ušetřit a pořídit si verzi 1000, která se u nás nejen už prodává, ale je i k sehnání za příznivou cenu kolem 4200 Kč.

 

Hliníkem se na Cosmosu opravdu nešetřilo a nebýt futuristických tvarů v horní části, určitě by Cosmos působil nejen luxusně, ale i aristokraticky. Počítejte však s dostatkem místa: 60 cm na výšku a téměř třičtvrtě metru na délku je znát.

Pro lepší ilustraci rozměrů 17kilogramového Cosmosu jsem „přiložil“ klasický middle tower Apevia:

Síla v detailech, tloušťka plechů a vnitřní rozmístění

Tohle vás čeká po vybalení z krásné studiovými fotkami ilustrované krabice a odejmutí bočnice:

Na první pohled asi vidíte, že montáž nebude žádným problémem. Abyste si mohli být jisti osazením správných pozic pro šroubky držícím vaši základní desku, je vnitřní konstrukce opatřena papírem s popisky, který před usazením desky samozřejmě odlepíte. I jiných skříní Cooler Master jsou tyto popisky poněkud méně viditelně vylisovány přímo do plechu šasi.

Příjemné překvapení přichází aneb měření tloušťky celohliníkové bočnice:

Více než 1,6 mm znamená, že můžete zapomenout na jakékoli kroucení. Čelní odklopný panel je z ještě silnějšího hliníku, naměřili jsme rovné tři milimetry! Cooler Master také uvádí, že toto silné hliníkové čelo má pohlcovat kdejaký hluk ze skříně.

K umístění panelu s vstup/výstupními konektory a zapínáním nelze snad mít výhrady, čtyři USB 2.0 porty se stávají také příjemným standardem. Pohled na zadní panel ukazuje umístění otvorů pro hadice vodního chlazení a poměrně dobrou mřížku nad 12cm zadním větrákem. Spodní 12cm větrák je umístěn ve speciálním plastovém krytu, aby nekolidoval s kabeláží uvnitř skříně.

Úchyty pro 5,25" zařízení a šuplíky pro pevné disky, to je velká chlouba Cosmosu. 5,25" zařízení vložíte neskutečně snadno, jen odejmete 5,25" perforovanou záslepku (kterou lze opět velice snadno uchytit), zařízení zasunete a stisknete tlačítko. Cvak a je zajištěno. Tlačítko stisknete znovu a můžete například optickou mechaniku zase vytáhnout. Hliníkové šuplíky pro pevné disky jsou jištěny jedním šroubem a opět si lze jen stěží představit snadnější systém umisťování pevných disků. Jen jsem nepřišel na to, kam bych měl umístit 12cm větrák tak, aby foukal na všechny pevné disky (snad nějaký s menší výškou). To ale budete muset řešit stejně jen při osazení vícero opravdu žhavých disků, kontakt s hliníkem disk má a tudíž se pasivně ochlazuje.

Druhá bočnice Cosmosu je masivně vypolstrovaná a zcela jistě dobře odhlučňuje. Cosmos 1000 má myslím vypolstrovanou i druhou bočnici a nemá v ní 12cm větrák pro přísun vzduchu k oblasti grafik. Tomu tedy padlo vypolstrování za oběť. Bočnice jsou uchyceny skvělým systémem, prostě jen stisknete páčku směrem dolů a bočnici jemně vycvaknete a snadno odejmete. Nasazení je ještě jednodušší, prostě bočnici zavřete a západka zacvakne. Zárubně jsou opatřeny jakousi gumou, která by měla opět pomoci pohlcovat hluk.

Všechny čtyři ve skříni osazené 12cm větráky Cooler Master mají 4-pin PWM konektor a výrobce u nich uvádí max. otáčky 1200 rpm a hlučnost 17 dBA. Pokud vás zajímá přesný typ, je to A12025-12AB-4BP-M1, SFA1225LB-12P, datum výroby 18. 9. 2006, 12 V a 0,07 A. Větráček by se měl objevit i v našem připravovaném testu 12cm ventilátorů.

Montáž komponent radostí, ESA

V balení skříně je i tento boxík se dvěma minišroubováčky (to, co na fotce vypadá skoro jako klíče), početnou sadou šroubků a plastovými sponami pro

Zdroj usadíte do spodní části skříně, je tam pro něj připraven rámeček z jakési vibrace pohlcujicí hmoty. Zdroj nasává vzduch od země, nejdříve samozřejmě přes protiprachovou mřížku. Zdroj dole má i trochu nevýhodu v nutnosti vedení napájecích kabelů až k horní části základní desky.

Zdroj, dolu, vodníka nahoru. Cosmos je připraven na radiátory jaké má třeba právě Cooler Master Aquagate Max. Na to, že tento vodník má být s Cosmosem sladěn, je jeho čerpadlo + expanzní nádoba v 5,25" pozici nehezky hluboko zapuštěno (viz fotka vpravo). Pokud byste měli radiátor o rozměrech, které se do Cosmosu nevejdou, můžete využít připravených otvorů pro hadice (dole):

 

Odejmete-li horní plastový kryt, který směruje proudění teplého vzduchu z horních větráků směrem dozadu, odhalíte dvě pozice pro 12/14cm větráky a také dva šroubky, jež drží I/O panel.

Po jeho odejmutí najdete PCB s funkcemi ESA. Vidíte připojení čtyř teplotních senzorů, USB pro komunikaci se základní deskou a čtvero napájení ventilátorů.

 

Druhá strana Cosmosu se dá využít pro schování kabelů, já jsem toho využil opravdu jako odpadiště (horní obrázky) a kabely tam nehezky zastrkal s vědomím, že důležitá je strana, kde je základní deska a tato vidět nebude a o proudění vzduchu zde také nejde. Jak to má vypadat, ukazuje Cooler Master na fotce dole.

Fotografie Cosmosu s namontovaným vodníkem Aquagate Max, zdroje Real Power 1000W ESA a základní deskou XFX nForce 790i Ultra SLI už znáte:

   

Díky ESA můžete v Nvidia Control Panelu snadno regulovat větráky:

Nebo dokonce aktualizovat firmware Cosmosu (kdo by čekal, že už v roce 2008 budeme updatovat firmware i u PC skříně?)

OpenGL utilita pro sledování ESA zařízení  pod Windows Vista se zapnutým Aerem dělá GeForce 9800 GX2 problémy. Ta totiž má zapnuto SLI i pro Vista Aero (myslím, že SFR režim), a tak bez přepnutí do Vista Basic neuděláte ani screenshot bez pruhů a ani se nedočkáte korektního zobrazení. Každopádně můžete vidět všechny čtyři teplotní čidla:

Shrnutí, verdikt

Pokud jste si opravdu jisti, že chcete stavět počítač ve full tower skříni, doporučuji vám koupi Cosmosu přinejmenším zvážit. Jeho tvary se nemusí líbit každému, ale pro stavbu výkonného herního PC je opravdu skvěle vybaven. Vezmete-li navíc v potaz cenu Cosmosu 1000 bez ESA panelu (od 4200 Kč), budete jen těžko hledat cokoli, co by se kvalitou a možnostmi byť jen blížilo.

Cosmos se neubrání srovnání se starším Stackerem 830, který navíc poskytne možnost namontovat základní desku na vyjmutém šasi a také si můžete orientaci desky v PC změnit. Cosmos má podle mě ale masivnější hliníkové plechy, přívětivější systém uchycení pevných disků a celkově lepší odhlučnění. Snad jen chlazení pevných disků se mi ve Stackeru zdálo snadnější, ale třeba jsem jen to, jak přímo foukat na pevné disky v Cosmosu nepochopil.

Trošku diskutabilní je ESA. V ESA verzi Cosmosu sice dostáváte čtyři teplotní čidla a čtyři PWM připojení pro větráky s možností regulace a sledování všeho tohoto přes utilitu Nvidie, ale zároveň přicházíte o jedno USB (a pokud nechcete řezat konektory kabelů, tak rovnou o dvě), což je myslím trochu škoda. Určitě bych tak u Cosmosu 1010 uvítal USB hub, který by umožnil nadále využívat všechny čtyři USB na čelním panelu. Celkově mi toto negativum a ještě příplatek (který jsem odvodil z cen v dolarech) dávají signál pro preferování Cosmosu 1000. Ten má navíc nejspíše obě bočnice odhlučněné, což ocení všichni, kdo nepotřebují boční 12cm větrák pro přísun studeného vzduchu ke grafikám:

Ližiny Cosmosu slouží nejen jako odlepení od země, ale také jako madla pro přenášení. Ve sbalení Cosmosu s sebou na LAN párty vám kromě jeho velikost bude asi ještě trochu překážet hmotnost. Počítejte se mnou: Cosmos má zhruba 17 kg, takový full form factor zdroj jako Real Power 1000W ESA váží odhadem asi 5 kg, vodník s vodou může mít zhruba 8 kg, deska s pasivními chladiči 1 kg, 9800 GX2 a pevný disk další kilo, pak možná nějaké mechaniky, více pevných disků, druhá karta do SLI a jste klidně na 35 kg. To abyste přestali hrát hry a zašli někdy do posilovny. Ne, na LAN párty asi ani Cooler Master při návrhu nemyslel, ale díky těm madlům jde asi o nejsnáze přesouvatelnou big tower skříň.

Když se podívám na cenu 4200 Kč, za niž se dá Cosmos už sehnat a porovnám ji s tím, jaký dojem udělal po rozbalení na kolegy v redakcích Extra Publishingu, tím, jak snadno se do něj skládají komponenty, jak dobře se dají chladit a vezmu v potaz solidní odhlučnění, různé vychytané detaily a štědrost Cooler Masteru (3mm hliník na čele, čtyři osazené větráky s PWM, ...), musím jednoznačně konstatovat, že se jedná o vynikající nabídku. Drobné výtky se týkají spíše ESA verze a kdybych měl velikánský byt a ambice stavět si superherní počítač, o Cosmosu bych hodně uvažoval.

MMF24

Plusy a minusy

+ tloušťka plechů, robustnost
+ cena Cosmosu 1000
+ detaily pomáhající odhlučnění
+ snadná montáž desky, disků, 5,25" zařízení
+ dobré možnosti uspořádání kabelů
+ pozice pro ventilátory, protiprachové mřížky u nasávání
+ I/O panel
+ větráky s PWM
+ netuctový a ušlechtilý vzhled
– příplatek za ESA verzi (Cosmos 1010, odhadem + 1300 Kč)
– menší variabilita (orientace desky, poloha zdroje) než u Stackeru
– u ESA varianty by se hodil USB hub

Pokud vás Cosmos zaujal a uvažujete o jeho koupi, doporučuji navštívit mikroweb Cosmosu speciálně věnovaný. Kromě virtuální 360stupňové prohlídky a ukázek různých vychytávek si můžete například stáhnout šablony na potisk Cosmosu anebo hledat inspiraci v blogu.