Hlavní navigace

Cooler Master Excalibur: neobyčejný větrák

3. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zřejmě co nevidět vydá Cooler Master svůj nový 120mm větrák pojmenovaný Excalibur. Díky francouzskému serveru Case & Cooling o něm už nyní víme téměř vše. Excalibur míří do vyššího segmentu, kde by měl nabídnout dlouhou životnost a dobrý kompromis mezi výkonem a hlučností.

Na fotografii si všimněte tvarování lopatek větráku a otvorů v bocích rámečku. Obojí má svůj praktický význam…

…kterým je zachování vysokého průtoku vzduchu i při nízké hlučnosti. Část větráku s lopatkami je možno odmontovat, což usnadňuje čištění.

K tichému provozu přispívá také patentované barometrické kuličkové ložisko, které má dle slov výrobce dvoj- až pětinásobně delší životnost oproti běžně používaným kluzným a kuličkovým ložiskům. V absolutních číslech Cooler Master udává odhadovanou životnost na 100 tisíc hodin.

CS24

Konečně ke specifikacím. Otáčky Excaliburu lze přes PWM regulovat v rozsahu od 600 do 2000 ot./min, udávaná hlučnost je v rozsahu 13 až 30 dBA a průtok vzduchu 26,4 až 85,6 CFM (kubických stop za minutu). Větrák váží 127,8 gramů, jeho maximální spotřeba je šest wattů. Měl by být dostupný koncem ledna/januára za cenu 17,90 euro, čili asi 470 Kč.

Zdroj: Case & Cooling

Autor článku