Hlavní navigace

Cooler Master NotePal D-Lite: nejlevnější chladicí podložka

26. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Známý výrobce PC skříní a chladicího příslušenství, jako jsou ventilátory či právě chladicí podložky, představil na americkém trhu podložku, která neláká zpracováním, designem ani vychytávkami jako polstrování pro použití na klíně. Zato však přináší naprosto skvělou cenu, v USA se bude provádat za cenu deseti dolarů (bez jednoho centu), tedy v přepočtu asi 190 Kč bez DPH.

Za tuto cenu opravdu nedostanete žádný designový výstavní kousek. Dokonce anii z produktových fotek nevypadá zpracování zrovna lákavě, především při pohledu zespoda, kde je vidět šetření na každém kousku plastu. To ovšem neznamená, že NotePal D-Lite nemá za svoji cenu co nabídnout. Rozměrově je podložka vhodná pro notebooky s úhlopříčkou displeje do 15,6‚Ä≥ a je v ní nízkootáčkový ventilátor o průměru 140 mm, což znamená, že aspoň teoreticky by podložka neměla být příliš hlučná. Jak to ale bude v praxi samozřejmě nemůžeme posoudit, dokud se nám nedostane do rukou - bude dost záležet třeba na kvalitě ložisek a nastavených provozních otáčkách; na nějakou regulaci můžeme vzhledem k ceně zapomenout.

Vcelku standardem (ovšem příjemným) je "průběžný" konektor USB. To znamená, že podložka je napájena z USB v notebooku a sama obsahuje další USB konektor, ke kterému můžete připojit nějaké méně energeticky náročné zařízení, jako je třeba myš. Tím pádem nepřijdete při zapojení podložky o jeden z drahocenných portů USB. Je to u podložek poměrně běžné řešení, vzhledem k opravdu minimální prodejní ceně je však potřeba ocenit i takovouto drobnost.

CS24

O dostupnosti D-Lite v ČR (či Evropě vůbec) se bohužel v tiskovce nepíše, takže si budeme muset počkat na další informace. Snad všechny produkty Cooler Masteru se ale u nás běžně prodávají, takže se snad dočkáme i tohoto kousku za nějakých odhadem 250 až 290 Kč s daní. Podobně levná podložka, Crono CB111, se u nás prodává za cenu těsně pod 300 Kč a navíc nabízí dokonce 200mm ventilátor se 600 otáčkami za minutu; sehnat tento model ale není úplně jednoduché (snad nikde není skladem).

Zdroj: Hardware Canucks