Hlavní navigace

Copak uvidíme ve Firefoxu 13? Přepracovanou správu stahování

26. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jde o předělaného Správce stahování, vypadá to, jako by si z nás Mozilla utahovala. Zrekapitulujme si fakta. Poprvé se o něm začalo mluvit někdy po příchodu Firefoxu 4, který tím, že odstranil stavový řádek (ano, to byla ta lišta úplně vespod, kde se ukazoval údaj o tom, kolik času stahování ještě zabere), jaksi zrušil možnost, jak průběh stahování sledovat. Teď můžeme maximálně ručně vyvolat Správce v jeho plné podobě (tj. v samostatném okně). Jenže tohle tlačítko ve výchozím stavu v nástrojové liště ani nespatříte, musíte si ho ručně přidat.

Zpátky do minulosti: Vývojové plány: od Firefoxu 9 po Firefox 12

To může být pro neznalého uživatele malá překážka. Takže se ihned rozjel brainstorming, kterak situaci co nejefektivněji vyřešit. Na výsledky čekáme několik měsíců, poslední nadějné zprávy hovořily o tom, že se snad stahování v nové podobě dočkáme ve Firefoxu 12. Popravdě, to vypadalo jako hotová věc. Jistá naopak nebyla migrace nastavení z Google Chrome, ani návrat staršího nápadu s přizpůsobitelnou domovskou stránkou.

Ve třinácté řadě prohlížeče se tedy patrně setkáme s novým Správcem stahování. (Do té doby můžete vyzkoušet pokus třetí strany o svou verzi.) Kromě něj by se měly objevit tiché aktualizace, které považuji za velice důležité, protože nebudou obtěžovat a zároveň zdržovat uživatele a navíc vyřeší problém s omezenými uživatelskými účty. Méně obtěžování slibují také aktualizace nekompatibilních doplňků. Pakliže aspoň jeden nebude kompatibilní, Firefox se sám nezaktualizuje na novější verzi. Místo toho počká nejpozději sedm dní, během kterých má pomalý vývojář čas doplněk spravit.

MMF24

Poté vám Mozilla aktualizaci aplikace nabídne, s tím, že vás případně uvědomí o problému se stále nekompatibilním rozšířením. Firefox 13 vyjde 5. června, což je pro nás poměrně dost vzdálená budoucnost. Nejblíže máme k vypuštění jubilejní desáté řady prohlížeče, k němuž dojde 31. ledna.

Zdroj: FavBrowser.com