Hlavní navigace

Copyright Alert System: Amerika má novou zbraň na piráty

11. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hudební a filmový průmysl se dohodl s poskytovali internetu na novém protipirátském opatření. CAS (Copyright Alert System) bude sestávat ze šesti kroků, které mohou vést k omezení rychlosti připojení.

Za dohodou stojí filmová asociace MPAA (Walt Disney Studios, Paramount Pictures,Sony Pictures Entertainment, Twentieth Century Fox, Universa a Warner Bros), hudební asociace RIAA (Universal, Warner Music, Sony Music a EMI) a přední ISP (AT&T, Cablevision Systems, Comcast, Time Warner a Verizon).

Podle slov zainteresovaných skupin příchází každý rok ekonomika v USA o 16 miliard dolarů vinou pirátství a další 3 miliardy se ztrácejí na daních. RIAA a MPAA vkládá nemalé prostředky do soudních sporů, přičemž by mohli jejich počet zredukovat zastrašováním. CAS nejde tak daleko jako digitální gilotina ve Francii (třikrát a dost, úplné zablokování internetu), ale šest kroků počínaje e-mailovou notifikací, že byl porušen autorský zákon by měl působit jako prevence. Uživatelé se mohou odvolat, v případě, že budou hlášení poskytovatelů ignorovat, jim může být výrazně omezena rychlost.

TorrentFreak popisuje, jak by to mělo v budoucnu vypadat. Monitorovací software třetích stran bude kontrolovat torrentové a jiné P2P sítě, sbírat IP adresy a ty posílat operátorům. Jejich automatické systémy pak přepošlou hlášení konkrétním uživatelům. Až po pěti takových hlášeních bude ISP podnikat další kroky. Uživatelé se prý mohou odvolat, posouzení nezávislým právníkem má stát 35 dolarů.

CS24

Je nezvyklé, že spolupracují operátoři a hudební/filmové asociace. To dříve nebylo zvykem, protože RIAA a MPAA kladla operátorům vinu za to, že pirátství nehlídají. Když se teď do kolotoče zapojí i ISP, je to velká věc. Osobně odhaduji, že mnoho lidí odradí, ale největší piráti prostě zapojí VPN nebo proxy. Cestu si vždy najdou.

Zdroj: Reuters, RIAA