Hlavní navigace

Core FTP: lehký klient s těžkou výbavou

8. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedna z nejstarších síťových služeb, přenos souborů pomocí prvního protokolu vytvořeného pro tento účel, má stále své nezastupitelné místo. Aby ne, vždyť server i klient jsou většinou jen lehké, o to ale mocnější programy. Jedním takovým klientem je Core FTP. Konkurence je však velká, tak proč právě Core FTP? Inu, při mém hledání to byl první klient splňující mé požadavky a tak jsem u něj přesně podle hesla „If it ain't broken, don't fix it“ („Pokud to není rozbité, neopravuj to“) už zůstal.

Core FTP najdete ke stažení na domovských stránkách programu, kde jsou k nalezení i ukázky základního používání. Pro běžné účely plně postačuje Lite Edition verze, která je zdarma - při stažení má něco přes 3 MB, po instalaci si pak v systému ukousne méně jak 10 MB.

Placená verze Pro nabízí navíc pár funkcí, které se mohou hodit především pokročilejším uživatelům - např. šifrování souborů, plánování transakcí apod. Bohužel se zdá, že k dispozici je pouze anglická verze obou, kdo však zvládá alespoň základy angličtiny, neměl by mít s Core FTP problém.

První kroky

Při prvním spuštění se otevře Site Manager (správce stránek), který je v současnosti ještě prázdný. Zde je možné předvyplnit údaje pro častá připojení, přičemž každému jednomu lze individuálně nastavit vše, co je dostupné pro celý program, a ještě něco navíc.

K dispozici jsou volby od nastavení portů přes IP adresu NAT až po jednotlivé klíče u SSH připojení. Pro pokročilejší uživatele je připravena i příkazová řádka a tedy možnost použití předem hotových skriptů. Jinak je možné se rychle připojit pomocí Quick Connect.

Trochu nepříjemnou "dovedností" aplikace je fakt, že si klient pamatuje poslední připojení - je tedy vhodné údaje pomocí křížku odmazat a následně napsat nové. Zatím je možné mít současně aktivní jen dvě připojení (lze tak mj. mezi dvěma vzdálenými servery přímo přenášet soubory).

Základní dovednosti

Z běžnějších funkcí nemůže chybět navazování spojení (které je např. oproti Total Commanderu takřka okamžité) či automatické udržování spojení. Nastavit lze snad všechny formáty zobrazování času, ANSI a Unicode kódování a dokonce automatické přejmenování souborů (vhodné např. pro diakritiku).

Možné je také asociovat programy pro přímou editaci souborů na serveru (dojde k jejich stažení do dočasné složky a následnému uploadu po jejich změně). Soubory samozřejmě lze přímo otevírat a měnit jim oprávnění. Vyčerpávající seznam funkcí klienta najdete na domovské stránce programu.

CS24

Testy přenosu

Přenosová rychlost s Core FTP po 100Base-TX infrastruktuře (kde mám v cestě i jeden 5m původně USB kabel) je schopná dosahovat hodnot blízkých teoretickému maximu, zaznamenal jsem nejvyšší hodnoty kolem 10,5 MB/s, běžně mezi 5 a 9 MB/s.

Samozřejmě vše výše zmíněné na linuxovém serveru (velmi slabá sestava s Ubuntu server, XFCE a VsFTPd), Windows prostě se souborovým systémem a datovými zařízeními pracovat neumí a brzdou tak je většinou zápis/čtení právě na straně klienta. Při přenosu Windows–Windows očekávajte rychlosti běžně spíše mezi 3 a 8 MB/s.