Hlavní navigace

Core i7-8700K má prý turbo 4,7 GHz. I při zátěži šesti jader může běžet nad 4 GHz

26. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Před nedlouhou dobou jsme tu měly první nástřel parametrů procesorů Coffee Lake, které Intel – popohnán zřejmě konkurenčnějším prostředím – chystá zhruba na konec letošního léta. Coffee Lake bude jeden z nejzajímavějších procesorů posledních let. Nepřináší sice novou architekturu nebo proces, ale na levnou platformu LGA 1151 se s ním konečně dostane šest jader – deset let poté, co přišla čtyřjádra. Předchozí zpráva sdělovala jen základní takt těchto CPU, nyní ale máme i něco k turbu. To bylo hodně vysoko už u Kaby Lake, ale s Coffee Lake se ho Intelu údajně povede překonat.

Parametry procesoru Core i7-8700K, který bude špičkou celé řady Coffee Lake, vypustil jeden z uživatelů fóra AnandTech. To sice není zrovna nejlepší reference, nicméně tento uživatel už párkrát dobré informace měl a údajně má pro nynější údaje interní zdroj. Je tedy slušná šance, že se naplní. V tuto chvíli by ostatně už mohlo jít i o gerilový marketing.

Podle tohoto zdroje má Core i7 základní tak 3,7 GHz, jak bylo již v minulé zprávě. Ovšem ten nebude maximem toho, co CPU povolí při zátěži všech šesti jader. Boost pro všechna jádra totiž údajně může být až 4,3 GHz, takže CPU by při ideálních podmínkách (software bez instrukcí typu AVX/AVX2 a velké spotřeby, tedy nikoliv úlohy jako Prime95, enkodéry) mohlo být v podstatě o polovinu rychlejší než Core i7-7700K.

Zároveň bude ve výchozím stavu mít i potenciál pro lepší výkon v jednovláknových aplikacích, protože i zde prý Intel přidal – maximální boost je až 4,7 GHz, což je pro Intel nový rekord. Takt je o 200 MHz vyšší než u top modelu Kaby Lake a jednovláknový výkon by mohl být vylepšen až o 4,4 %. Tato frekvence bude ale dosažitelná údajně jen tehdy, pokud je zatížené jediné jádro. Je možné, že procesor při ní podobně jako AMD u Zenů používá poměrně vysoké napětí. Pro dvě aktivní jádra je absolutní strop pořád vysokých 4,6 GHz. Tři až čtyři jádra mají umožněno turbo do 4,4 GHz. Výš se ale bude jako obvykle dát dostat přetaktováním, CPU je odemčené.

KL24

intel-parnter-seminar-roadmapa-kveten-2017-detail Coffee Lake v roadmapě Intelu z letošního května

Dále ještě komentář na fóru uvádí známé věci jako je aktivní HT (12 vláken), 12 MB L3 cache a hodnotu TDP. Ta je stanovena na 95 W a CPU ji pravděpodobně ve vícevláknové zátěži bude využívat spíš naplno než s rezervou, pokud lze soudit dle čtyřjader Kaby Lake. Cena bohužel mezi vyzrazenými parametry není. Teoreticky by i7-8700K mohlo být nasazeno tam, kde nyní figuruje i7-7700K, možné je ale i to, že ho Intel zdraží a s šestijádry se naopak pokusí zvýšit ceny a marže.

Zatím také není potvrzeno, půjde-li toto CPU provozovat i v dnešních deskách s čipsety Z270, Z170 a tak dále. Objevily se informace naznačující, že by mohlo být omezeno na novou generaci čipsetů řady 300, podle jiných zdrojů to ale není pravda. Uvedení by mohlo nastat možná už příští měsíc, nicméně na to je zatím hodně málo úniků. Pokud by na to došlo, šlo by patrně o rané, spěšné vypuštění, zatímco normálně Intel třeba i měsíce čeká a vytváří zásoby. Je-li to pravda, pak by možná mohlo vypadat trochu jako start prodeje Skylake-X s možným nedostatkem na pultech. Problémy s BIOSy základních desek by ale asi takové být nemusely, jelikož se nejedná o nový socket a platformu.

Byl pro vás článek přínosný?