Hlavní navigace

Core i7-980 XE - Gulftown už v březnu!

15. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Původně se mělo za to, že chystaná šestijádra architektury Westmere budou označena jako Core i9. Nyní Intel vyrukoval se zprávou, že tomu tak nebude a zatím jediný ohlášený procesor bude Core i7-980 XE. Co se specifikací týče, Intel není žádný troškař.

Core i7-980 Extreme Edition bude postaven na 32nm HKMG šestijádru Gulftown. Šest fyzických jader podporuje HyperThreading, procesor tak může zpracovávat až dvanáct vláken operací zároveň. Mnozí asi očekávali nízké takty, ale laťka byla nasazena vysoko - procesor pracuje na 3,33 GHz. Turbo Boost je samozřejmostí. L3 cache je sdílených 12 MB. Sběrnice QuickPath Interconnect pracuje na 6,4 GT/s a procesor má otevřený nasobič oběma směry. Architektura Westmere by měla přinést také pár vylepšení a možná i mírný nárůst výkonu na takt.

Procesor se vkládá do patice LGA 1366, tedy stačí libovolná deska s čipsetem X58. S aktuálním BIOSem, ovšem. Integrovaný řadič podporuje paměti typu DDR3 v tříkanálovém zapojení na frekvenci až 1066 MHz. TDP je stanoveno na 130 W, ani v 32nm provedení procesor není nic úsporného. Výkon bude ovšem nepopsatelný.

Za procesor byste měli zaplatit $999 (při odběru tisíce kusů), cena tedy nebude zrovna nejlidovější. Ovšem narozdíl od klasických Extrémních Edicí si tady ta dvě jádra nenataktujete. Ještě včera jsem psal, že AMD se na Intel s novým Phenomem dotahuje a Core i7 budou poražena Phenomy II X6. Dnes už můžeme s jistotou říci, že Intel si svou korunu výkonového lídra udrží ještě dlouho.

Intel také až do konce příštího roku neplánuje uvést výkonnější procesor, jak je vidět v roadmapě výše. Top-endový segment si vystačí s tímto drobečkem. Chystaná jsou ovšem další dvě čtyřjádra:

MMF24

Jak vidíme, Core i7-975 XE bude nejspíše zrušen, další novinkou je Core i7-930, které nahradí model 920 a zvýší tak takt Core i7 na této cenové hladině na 2,8 GHz. Posledním novým modelem je Core 2 Quad Q9500, čtyřjádro na 2,83 GHz v koncové ceně s DPH těsně pod 4000 Kč; aneb jak je vidět, Intel na LGA 775 stále nezapomněl.

Zdroj: techPowerUp!, Fudzilla

Autor článku