Hlavní navigace

Core i7: TLB bug jako u Phenomu?

1. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý rok AMD uvedlo své první čtyřjádrové Phenomy a Opterony s jádrem Agena. Tyto procesory se do povědomí většiny lidí zapsaly jako propadák. Jednak kvůli výkonu, který nedosáhl na produkty konkurence, jednak kvůli chybě v Translation Lookaside Bufferu, která postihovala první prodejní revize čipu (B2). Nyní se šíří zpráva, že TLB bug postihuje i nejnovější CPU Intelu architektury Nehalem. Že něco není v pořádku, prozradil sám Intel v dokumentu „Intel Core i7 Processor Specification Update, November 2008“. Translation Lookaside Bufferu se věnuje následující pasáž:


AAJ1. Clarification of TRANSLATION LOOKASIDE BUFFERS (TLBS) Invalidation

Section 10.9 INVALIDATING THE TRANSLATION LOOKASIDE BUFFERS (TLBS) of the Intel® 64 and IA-32 Architectures Software Developer's Manual, Volume 3A: System Programming Guide will be modified to include the presence of page table structure caches, such as the page directory cache, which Intel processors implement. This information is needed to aid operating systems in managing page table structure invalidations properly.

Intel will update the Intel® 64 and IA-32 Architectures Software Developer's Manual, Volume 3A: System Programming Guide in the coming months. Until that time, an application note, TLBs, Paging-Structure Caches, and Their Invalidation (http://www.intel.com/products/processor/manuals/index.htm), is available which provides more information on the paging structure caches and TLB invalidation.

In rare instances, improper TLB invalidation may result in unpredictable system behavior, such as system hangs or incorrect data. Developers of operating systems should take this documentation into account when designing TLB invalidation algorithms. For the processors affected, Intel has provided a recommended update to system and BIOS vendors to incorporate into their BIOS to resolve this issue.

Tučně jsem zvýraznil definici problému: ve výjimečných případech může nesprávné zneplatnění TLB způsobit nepředvídatelné chování systému, jako například jeho zamrznutí nebo chybná data. Chyba bude opravena prostřednictvím BIOSu.

Pro zajímavost, první generace procesorů Core 2 Duo vyráběná 65nm postupem (jádro Conroe a jeho deriváty) také obsahovala chybu v TLB a Intel ji popisoval úplně stejným způsobem, jako tu současnou u jádra Bloomfield. Zřejmě ale byla opravena updatem mikrokódu bez znatelného dopadu na výkon, stejně jako stovky dalších drobných bugů, a tak si nezasloužila pozornost médií.

MMF24

Právě negativní dopad na výkon, který měla oprava TLB bugu na první Phenomy, dopomohla tuto výjimečně se projevující závadu nafouknout do velbloudích rozměrů – a to i přesto, že v unixových systémech byla chyba ošetřena s minimálním dopadem na výkon. Bohužel zatím nevíme, jak moc je chyba v jádře Bloomfield závažná. S klidným srdcem ale mohu předpovědět, že uživatel desktopového PC nemusí mít o stabilitu systému s Core i7 obavy.

Zdroj: Fudzilla

Autor článku