Hlavní navigace

Corning chystá sklo, které bude samo dezinfikovat mobily. Ničí bakterie i viry

11. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firmu Corning asi nemusíme představovat. Výrobce odolných skel pro mobilní telefony je znám především materiálem Gorilla Glass, který chrání dotykové obrazovky chytrých telefonů. Firma se však nehodlá spokojit s ochranou proti škrábancům a hodlá nabídnout materiál, který toho nabídne víc. Telefon je předmět, který uživatelé nosí stále se sebou, a podobně jako třeba na penězích tak na něm ulpívají nejrůznější nečistoty a také škodlivé mikroorganismy. A právě těm chce Corning učinit přítrž.

Viceprezident firmy Jeff Evenson oznámil, že do nějakých dvou let by Corning měl uvést na trh sklo, které má hubit mikroby na svém povrchu, a tedy chránit uživatele před infekcemi, případně zabránit tomu, aby vám telefon „nakazily“ další osoby, které se ho dotknou (pravda, jen co se týče míst tímto sklem ošetřených).

Materiál má údajně působit i proti mikrobům, které jsou odolné vůči běžným antibiotikům, a hubit jak bakterie, tak viry. Původně snad mělo toto sklo vzniknout pro medicínské účely, aplikace v elektronice byla až pozdějším nápadem. Hlavním cílem asi budou dotykové obrazovky, po kterých uživatel šmejdí bříšky prstů (tedy z infekčního hlediska asi nejexponovanější částí ruky). Pamatuji si, že před lety noviny informovaly o výzkumu, dle kterého jsou prý na klávesnicích PC větší koncentrace bakterií nežli na veřejných záchodech; podobné studie údajně existují i o mobilních telefonech. Ostatně, na rozdíl od často dezinfikovaných WC tato zařízení nelze mýt.

Bakterie Salmonella

Princip, na němž má materiál pracovat, nebyl prozrazen. Laboratorní experimenty nicméně mají dokazovat, že pobyt na povrchu tohoto skla je smrtící například pro bakterie E. Coli, jejichž kulturu na plátu skla se podařilo téměř vymýtit během dvou hodin. Doufejme, že podobně účinné bude sklo i na závažnější choroboplodné zárodky. A také, že nebude mít žádné nežádoucí účinky na pokožku a zdraví uživatele. Je nicméně také otázka, zda tento přípravek nemůže vést k neblahému rozšiřování nebezpečných rezistentních kmenů bakterií a virů, podobně jak se tomu děje díky přílišnému používání antibiotik.

Sklo, jehož obchodní název zatím není znám, má (jak již bylo zmíněno) být dostupné zhruba do dvou let. Jeff Evenson přímo sdělil, že do té doby by se měly na trh dostat první telefony či jiná zařízení, tímto materiálem ošetřená.

KL24

 

Zdroj: Gizmag

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku