Hlavní navigace

Corsair AX860i – ve znamení vysoké kvality a platinové účinnosti

1. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení Corsairu AX860i

Zdrojů s 80Plus Platinum je na trhu stále více a není to zase tak dávno, co zdroje s touto účinností byly pouze ve výkonové třídě 1000 W a výše. V této době už je však situace mnohem lepší a v obchodech lze nalézt i třeba takový Enermax Platimax s výkonem 500 W. Je asi jasné, že cenovky za tyto zdroje nebudou zrovna nízké. Například zmíněný Enermax stojí v obchodech zhruba 4100 Kč, za což máte již takový Corsair AX850, byť „jen“ s 80Plus Gold.

Corsair je jedním z předních výrobců zdrojů a ač nepoužívá svoje vlastní návrhy elektroniky, jeho zdroje dosahují často velmi vysokých kvalit. Například taková série AX byla a stále je u uživatelů velmi oblíbená, jelikož vnitřnosti těchto zdrojů pochází od Seasonicu a v kombinaci s plně modulární kabeláží a tichým ventilátorem, který do určité zátěže stojí, tvoří ideální kombinaci.

Nedávno Corsair uvedl nové modely AX760, AX760i, AX860, AX860i a AX1200i. Zatímco AX760 a AX860 jsou návrhem velmi podobné starším AX750 a AX850, u modelů s dodatkem „i“ tomu tak není. Ono „i“ znamená, že se jedná o kusy s digitálním řízením. Obsahují tzv. DSP (Digital Signal Processor), díky kterému nemusí být veškeré regulace napětí prováděny běžnou analogovou cestou, ale digitální. Toto řešení může být v praxi o něco málo pomalejší a nemusí reagovat tak dobře, na druhou stranu umožňuje mnohem přesnější regulaci.

S „digitálním provedením“ souvisí další věc a tou je software Corsair Link. Zdroj totiž můžete pomocí interního USB připojit k základní desce a přes program Corsair Link sledovat aktuální teplotu uvnitř, otáčky ventilátoru, vstupní a výstupní výkon, z čehož potom Link generuje graf účinnosti, ale krom toho můžete také nastavit OCP na jednotlivé konektory pro kabeláž (OCP lze nastavovat pro kabely PCIe 1-6, což znamená všechny kabely pro přídavné napájení grafických karet a také kabel pro přídavné napájení procesoru) nebo si upravit graf průběhu otáčet ventilátoru podle teploty.

Corsair AX860iDPS s konektory pro modulární kabely je stejně jako zbytek zdroje osazena velmi kvalitními kondenzátory

Jde vidět, že to Corsair s Linkem myslí vážně a vydává čím dál více produktů s jeho podporou, což jsme viděli například i u recenze paměťových kitů Dominator Platinum. Můžete si tak sestavit kompletní Corsair Link systém produktů a všechny je ovládat z jednoho místa. To se může hodit pro nastavení ventilátorů a třeba i all-in-one vodního chlazení. Pokud si dokoupíte všechny možné krabičky, které jsou pro Link určené, budete si moci třeba i ladit podsvícení počítače.

 

Ale vraťme se ke zdroji. Jistě už asi tušíte, že nese certifikaci 80Plus Platinum, což znamená, že by jeho účinnost při 100% zátěži neměla klesnout pod 89 %. Pro 20% a 50% zátěž je to potom 90 % a 92 %. AX860i má maximální výstupní výkon 860 W a disponuje jednou silnou 12V větví o maximálním proudu 71,6 A. Maximální proud však bude reálně vyšší, jelikož OCP spíná u naprosté většiny zdrojů minimálně několik ampér nad udaným maximem. Kabeláž je plně modulární.

Představení Corsairu AX860i

Malý ďáběl s velkým duchem + ukázka Corsair Link

Vnější design

Corsair dodává zdroj v elegantní černé krabici s červenými prvky. Balení je velmi podobnému tomu jako třeba u nižší řady GS. Na zadní straně potom můžete nalézt informaci o sedmileté záruce od výrobce, čímž se mnoho českých prodejců neřídí a poskytují záruku jen na dva nebo tři roky. Samotný zdroj je zabalen v semišovém pytlíku a veškeré kabely jsou v černé taštičce na suchý zip.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Corsair AX860i Corsair AX860i Corsair AX860i Corsair AX860iCorsair AX860i

V příslušenství naleznete akorát modulární kabeláž, připojení Corsair Link, šroubky pro uchycení zdroje ke skříni, stahovací pásky pro kabeláž a nálepku Powered by Corsair. Osobně bych uvítal ještě například prodlužovací kabel pro přídavné napájení procesoru, jelikož v extra velkých skříních, jako je třeba Enermax Fulmo GT, bude jeho délka nedostatečná. Jistě by to v cenové třídě, ve které se zdroj pohybuje, nebyl žádný problém.

Corsair AX860i Corsair AX860i Corsair AX860i

Vzhledově vychází AX860i ze staršího HX1050, který byl takto navržen jako první. Osobně se mi mnohem více líbí poslední TX750/850, ale to je pouze věc názoru a navíc u zdrojů o design nejde.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Mřížka ventilátoru je drátěná, byť není typického kruhového tvaru, ale má jednotlivé příčky rovnoběžné. Uprostřed je usazeno výrazné logo výrobce.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Na zadní straně není nic zvláštního. Mřížka má tvar včelích pláství (honeycomb) a kromě konektoru pro napájecí kabel a vypínače zde ještě naleznete malé logo AX860i.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Přesně na opačné straně se nachází konektory pro modulární kabeláž. Jedná se o klasické Molexy s přehlednými popisky, které se snaží snížit pravděpodobnost, že hloupější jedinci zapojí například kabel s konektory SATA do konektoru pro přídavné napájení procesoru či grafické karty. Jak ale víme, lidská hloupost je nekonečná a jsou lidé, u kterých ani popisky nepomůžou. Mezi konektory se nachází ještě jeden pro spojení zdroje s interním USB pomocí Corsair Link. Zdroj má i jakýsi svůj self test (test funkčnosti), kdy dioda indikuje, zda je zdroj v pořádku nebo ne.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Je zajímavé sledovat, že Corsair téměř vůbec nevyužívá toho, že má zdroj certifikaci 80Plus Platinum a nedal její logo ani na štítek na zdroji (na krabici jsme našli dvě „prťavé“ loga, které člověk celkem snadno přehlédne). Na štítku můžete vidět amperáže jednotlivých větví: po 25 A u 3,3V a 5V větve, 71,6 A u 12V větve a 3 A u 5V stand-by větve. Mnoho výrobců v dnešní době vsází už spíše na jednu silnou 12V větev než na několik slabších (přitom interně nejsou ty slabší větve nic jiného než rozdělená jedna silná).

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Corsair Link

V úvodu jsem se zmínil o „fíčuře“ Corsair Link, kterou Corsair vybavuje značnou část svých výrobků. Pomocí ní můžete například propojit operační paměti, zdroj, ventilátory, all-in-one vodní chlazení a případně i podsvícení do jednoho „celku“, který můžete ovládat přes aplikaci Link v počítači. Můžete si vytvářet různé profily, sledovat mnoho zajímavých hodnot, apod.

Klikněte pro zvětšení

Ale zpět ke zdroji. Ten je možné přes USB připojit k základní desce a v aplikaci Link poté sledovat teplotu, otáčky ventilátoru, napětí, proudy, vstupní a výstupní výkon, účinnost a případně si nastavit OCP (ochranu proti nadproudu) na zvolené konektory pro kabely PCIe nebo si upravit graf regulace otáček ventilátoru podle sebe.

 

Nutno však říct, že hodnoty účinnost je potřeba brát trochu s rezervou, jelikož tam občas skáčou i hodnoty jako třeba 99 %, což je nereálné. Zdroj má mírné problémy s měřením výstupního výkonu, který se od reality občas lišil i o 20 W, což na účinnosti, zvlášť v nižší zátěži, udělá poměrně dost.


Rozbor návrhu vnitřností zdroje

Rozbor návrhu vnitřností zdroje

Výrobcem vnitřností zdroje je singapurský Flextronics, který se běžně na retailovém trhu nevyskytuje a jediné modely, které vyrábí, jsou právě pro Corsair (celá série AXi). Zaměření Flextronicsu je především na trh s OEM produkty.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

O vstupní filtraci se stará na samotném napájecím konektoru připájená dvojice kondenzátorů Y. Ač se jedná o high-endový zdroj, neosadil zde Corsair kompletní filtr EMI, jako to dělá například Enermax. Zbytek vstupní filtrace se nachází již na samotném plošném spoji a jedná se o šest kondenzátorů X, dva kondenzátory Y, varistor a dvě tlumivky.

Corsair AX860i Corsair AX860i

Usměrnění síťového napětí má na starosti usměrňovací můstek GBJ25L06, jehož dlouhodobé maximum s chladičem a při teplotě 115 °C je 25 A. Jeho chlazení rozhodně není v tomto případě zanedbané.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Hlavní vstupní kondenzátor je od japonské společnosti Matsushita (Panasonic), jeho maximální vstupní napětí je 420 V, stavěn na maximální provozní teplotu 105 °C a jeho kapacita je 680 μF.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Oba tranzistory a dioda aktivního PFC jsou bohužel kryty jakýmisi plechy, které zde slouží pouze k uchycení součástek na chladič. Na fotce je akorát patrné, že dioda je od společnosti STMicroelectronics. Černá „kostka“, kterou můžete vidět na levé straně fotky dole, je elektromagnetické relé.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

 

 

O řízení celého zdroje se stará tento plošný spoj, který nese všechny podstatné kontroléry. Hlavní jednotkou je DSC (digitální signálový kontrolér) Freescale MC56F8014 obsahující dva 12bitové AD převodníky a pět výstupů PWM. Dalšími důležitými součástkami jsou dvě MCU architektury Intel 8051 C8051F310 a C8051F380, kdy druhé zmíněné má na starosti komunikaci přes USB 2.0 pro odesílání informací do Corsair Link.

Corsair AX860i Corsair AX860i Corsair AX860i

+5Vsb větev je tvořena na samostatném plošném spoji umístěném kolmo k hlavnímu. O filtraci se stará několik elektrolytických kondenzátorů od japonského Rubyconu. Vpravo dole lze zahlédnout ještě i nějaké elektrolytické Nippon Chemi-con.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Mezi DPS s konektory pro modulární kabeláž a DPS s filtrací 12V větve je ještě jedna DPS, kde je pomocí měniče DC-DC generována další větěv, tentokrát +3,3V.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

O generování +5V větve se stará měnič DC-DC tvořený čtveřicí tranzistorů Infineon IPD050N03L, který je umístěn na další samostatné DPS.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Řešení 12V větve je tak trochu tradičně-netradiční. Generována je klasicky pomocí hlavního transformátoru, následně je usměrněna mosfety, jejichž spínání obstarává obvod Infineon ICE2HS01G, vyfiltrována pomocí „sady“ polymerových kondenzátorů od japonského Nichiconu a na DPS s konektory přenesena přes hliníkový plát a několika silných kabelů, u jejichž „konců“ jsou přichyceny kroužky z feritu, které slouží k odrušení.

Corsair AX860i Corsair AX860i Corsair AX860i

Plošný spoj s konektory pro modulární kabeláž je k hlavnímu plošnému spoji přichycen prakticky jen pomocí kabelů. I zde přidal Corsair další filtrační kondenzátory, tentokrát polymerové Sanyo a dva elektrolytické Rubycony. Musím říct, že po stránce osazení kondenzátorů vypiplal Corsair AX860i k dokonalosti, jelikož jsem nenašel jediný kondenzátor nějaké pochybnější značky.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Kvalita pájení je výborná a nenašel jsem jedinou chybku či ruční opravu.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

120mm ventilátor je od známé společnosti Yate Loon. Může se otáčet rychlostí maximálně 2300 ot./min. při průtoku vzduchu 89 CFM a maximální hlučností 41 dBA. Na maximální otáčky se naštěstí ventilátor nikdy nedostal, ale při plné zátěži už rozhodně tichý není. Regulace je navíc nastavena tak, že se do odběru zhruba 200 W netočí a potom se pomalu roztáčí. To je asi jeho největší slabina, jelikož při onom roztáčení píská, byť slabě.

Corsair AX860i
Corsair AX860i

Výsledky měření při síťovém napětí 230 V: účinnost, zvlnění

Výsledky měření při síťovém napětí 230 V: účinnost, zvlnění

Následující dvě kapitoly obsahují převážně grafy, jaké jste již mohli vidět ve Velké recenzi zdrojů. Kapitoly s výsledky obsahují i komentář, abyste věděli, zda jsou dané hodnoty dobré či špatné. Ve výsledcích jsme ponechali pouze hodnoty pro síťové napětí 230 V, jelikož 115 V je v naší oblasti nezajímavé.

Pokud byste brali záměrně výkonnější zdroj na svou sestavu, abyste ho zatížili jen „z poloviny“, můžete čekat velmi vysokou účinnost, v našem případě zhruba 93,5 %. Zvlnění napětí na jednotlivých větvích bylo taktéž velmi dobré a zatím vůbec nejlepší, jaké jsme kdy naměřili.

Výsledky měření při síťovém napětí 230 V: regulace napětí, účiník, stand-by

Výsledky měření při síťovém napětí 230 V: regulace napětí, účiník, stand-by

Regulace napětí je stejně povedená jako účinnost a zvlnění, v žádném z případů nedošlo ke změně napětí o více než desetinu voltu. Odběr v režimu stand-by byl pouhých 0,12 W, což je opět nejméně, co jsme zatím kdy naměřili.

V tom nejlepším světle, ale za nemalé peníze

V tom nejlepším světle, ale za nemalé peníze

Trh se zdroji s certifikací 80Plus Platinum se stále čím dál více rozšiřuje, akorát je škoda, že především ve vyšších výkonových třídách, do kterých patří právě i námi recenzovaný Corsair AX860i. Jistě by nemalá část zákazníku uvítala například i takový 300W model s 80Plus Platinum.

Ale zpět k recenzi. Corsair s modelem AX860i potvrzuje, že patří v této oblasti k tomu vůbec nejlepšímu, co se dá sehnat. Flextronics, který má elektroniku tohoto zdroje na svědomí, předvedl, že vyrábět zdroje umí a nedivil bych se, kdyby v budoucnu jejich služeb využilo více výrobců. AX860i je skvělý zdroj s velmi vysokou účinností, perfektní regulací napětí a velmi malým zvlněním na větvích. Řízení pomocí DSP se zde projevilo velmi kladně a doplnění o aplikaci Corsair Link může potěšit nejednoho nadšence.

Corsair AX860i

Nastává však otázka, zda se vyplatí připlatit zhruba pětistovku za AX860i místo AX860. Oba mají 80Plus Platinum, oba to jsou perfektní zdroje, AX860 vyrábí Seasonic, avšak podle zahraničních recenzí má AX860i mírně lepší zvlnění na větvích, o něco málo lepší regulaci napětí a dle mého názoru i lépe vyřešenou regulaci otáček. Podle recenze na techPowerUp! totiž AX860 sice běží pasivně až do nějakých 350 wattů odběru, jenže poté začnou otáčky hodně strmě stoupat a při 500 W už ventilátor běží na nějakých 1400 ot./min., což není zrovna málo a tiché to zkrátka nebude. Naopak u AX860i při odběru 500 W běží jen na nějakých 700 ot./min., což je poměrně razantní rozdíl.

Nesmíme však zapomenout i na slabě pískající ventilátor při roztáčení, který by v odhlučněných skříních měla izolace utlumit, ale u děrovaných skříní to půjde asi trochu slyšet a také na už tak vysokou cenu okolo 5000 Kč.

 

Pokud porovnáme s konkurencí, tak je na tom AX860i pořád velmi dobře. Fractal Design Newton R3 stojí přibližně stejně, kvalita součástek je o trochu horší (použity kondenzátory i od CapXonu) a má o dva roky kratší záruku. Seasonic SS-860XP je cenově také přibližně stejně a prakticky by se mělo jednat o zhruba to samé jako AX860, tudíž bych uvažoval stejně jako právě u levnějšího Corsairu. Enermax Platimax je tradičně značně dražší a Be Quiet Dark Power Pro 10 (postaven taky na platformě Seasonicu) je taktéž dražší, každopádně je zde téměř zaručen velmi tichý chod i v maximální zátěži. Rozhodují tedy preference uživatelů.



 Graf ceny produktu Corsair AX860i poskytuje server Heureka.cz

My však máme rozhodně jasno v tom, že si od nás AX860i zaslouží ocenění We want it!, protože předvedl excelentní „výkon“ a osazení součástek je taktéž na velmi vysoké úrovni, ale jelikož je cenově už dosti vysoko, Smart buy se pro něj nehodí.

KL24

Za zapůjčení zdroj AX860i děkujeme společnosti Corsair

Byl pro vás článek přínosný?