Hlavní navigace

Corsair Dominator Platinum: paměti, které vám bude každý závidět

21. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Exkluzivní Corsair Dominator Platinum v testu

I přesto, že je znám vliv nastavení pamětí na výkon počítače, výrobci dělají stále rychlejší a rychlejší paměti. Pokud se ptáte, z jakého důvodu to dělají, na to nejsem schopen vám přesně odpovědět. Osobně si však myslím, že to je především kvůli souboji mezi jednotlivými výrobci, kdo nabídne to nejlepší a v druhé řadě to může být také výkon.

Nedávno jsme vám v recenzi paměťového kitu Kingston HyperX Predator ukázali, že vliv pamětí na výkon není nijak moc velký, pokud budeme brát v úvahu čistě výpočetní výkon a ne integrovaná grafická jádra v APU Trinity a Llano. To jsme však porovnávali nastavení 1600 MHz 8-8-8-24 1T s nastavením 2400 11-13-13-30 2T, což je relativně malý rozdíl. Existují však kity, které mohou bez problému dát 2666 MHz 9-12-12-31 1T, což je oproti 1600 MHz CL8 již dost značný rozdíl. Alespoň co se potenciálního výkonu týče.

 

V dnešní recenzi se ale nebudeme výkonem zabývat. Naopak si představíme dva prémiové paměťové kity od společnosti Corsair, které jsou právě výše uvedených nastavení schopné dosáhnout. Každopádně do budoucna rozhodně plánujeme test výkonu i při nějakých „brutálnějších“ nastaveních, abychom zjistili, jestli jde u takovýchto kitů vyloženě jen o to, aby výrobce „nezaspal dobu“ nebo v tom je i nějaké výraznější navýšení výkonu.

Vraťme se zpět k tomu, čeho se týká tato recenze. Jedná se o dva kity Dominator Platinum od společnosti Corsair. Znalejší ví, že řada Dominator je u Corsairu vůbec ta nejvyšší (poté se dělí například na klasické Dominator, Dominator GT, Dominator GTX a nyní Dominator Platinum). Nebudeme vám nic tajit a rovnou říkáme, že tato modelová řada není úplně pro každého, jelikož se jedná víceméně o prémiovou řadu, kterou si Corsair nechává řádně zaplatit.

" width="520" height="293" frameborder="0">

Kitů z řady Dominator Platinum je velké množství, od 8GB dvoukanálového (2× 4 GB) 1600 MHz, přes rychlejší 32GB a 64GB (po 8GB modulech) až po 16GB dvoukanálového (4× 4 GB) 2800 MHz, případně se může jednat o čtyřkanálový kit, pokud jej osadíte na nějakou ze základních desek s čipovou sadou Intel X79 a procesorem Intel Sandy Bridge-E. Jak vidíte, různorodost je poměrně velká, ale bohužel se týká i cen. Nejlevnější kit Dominator Platinum stojí zhruba 2000 Kč, zatímco nejdražší stojí téměř 19 000 Kč.

Exkluzivní Corsair Dominator Platinum v testu

Dominator Platinum 2400 MHz CL9 – představení

Dominator Platinum 2400 MHz CL9 – představení

Shodou náhod jsme od Corsairu obdrželi dva místo jednoho kitu. Původně nám měl dorazit pouze pomalejší 2400 MHz CL9, nakonec však dorazil ještě navíc 2666 MHz CL10. Mě osobně to potěšilo, jelikož jsem jakožto velký nadšenec do počítačových komponent dostal možnost porovnat tyto dva kity, což se moc lidem nepovede.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Prvně se podíváme na pomalejší a hlavně levnější kit 2400 MHz CL9. Po koupi jej obdržíte zabalený v elegantní a decentně vypadající krabičce. Jelikož do ní bylo potřeba naskládat celkem čtyři moduly, je rozdělena na dvě části spojené při jedné z hran, kdy je potřeba ji rozevřít. Samovolnému rozevření brání suchý zip.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Zadní strana obsahuje jen informace o tom, že se kit skládá ze čtyř 4GB modulů, jednotlivé moduly podporují technologii Corsair Link, což je jakýsi systém pro řízení ventilátorů, podsvícení a kontrolu teplot od Corsairu. Všechny produkty podporující Link lze pomocí modulu do 5,25" pozice propojit a mít je všechny pod kontrolou v dodávaném programu. Bohužel tento modul nemáme k dispozici, takže vám přesně neřekneme, co vám ukáže konkrétně zrovna u těchto pamětí, ale odhaduji, že bude zobrazena minimálně teplota a možná i další informace jako aktuální frekvence a napětí, případně vytížení.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Pro řadu Dominator byly vždycky typické netradiční chladiče. Nejinak tomu je i zde. Corsair Dominator jsou výjimečnými moduly z pohledu chlazení, jelikož mají plošný spoj rozšířený o pruh vysoký asi 5 mm, který slouží výhradně jen pro odvod tepla do pasivu. Pasiv je sám o sobě poměrně malý a je zakončen u jakéhosi „oblouku“, ve kterém se nachází čirý plast sloužící pro rozvedení světla z bílých LED nacházejících se po krajích. Na modulu zasahuje pouze do části, kde končí onen pruh. S pasivem jsou poté v přímém kontaktu hliníkové pláty odvádějící teplo z paměťových čipů.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Je trochu škoda, že Corsair nezvolil podobné řešení jako u Dominatorů GTX, které byly před Platinum nejvyšší řadou a byly určeny vyloženě jen pro přetaktování, jelikož čipy pro ně se binnovaly (binning = ruční testování čipů a vybírání těch nejlepších, podobně jako u procesorů). U GTX byla možnost vrchní žebra odmontovat a jednoduše místo nich přišroubovat komín pro extrémní chlazení. Zase na druhou stranu inovaci chápu, jelikož návrh Dominatorů byl už značně starý a okoukaný (již od dob pamětí DDR2) a Corsair chtěl vytvořit něco nového, speciálnějšího.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Bylo-li cílem se oddělit od davu, tak musím rozhodně můžu říct, že se to Corsairu povedlo. Moduly mají takový luxusní decentní vzhled, který nijak neurazí. V kombinaci s černým plošným spojem to vytváří hodně pěkný celek a pokud bych měl hodnotit paměti podle elegantnosti, Corsair Dominator Platinum by vyhrály na plné čáře, jelikož ať si vzpomínám, jak mohu, dosud jsem moduly s takovou elegancí neviděl.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Výchozí specifikace 2400 MHz 9-11-11-31 2T při 1,65 V vypadají velmi pěkně, byť už jsme v testu měli kit od Transcendu s 2400 MHz 9-11-9-28 2T 1,65 V. Ten však nesl čipy PSC, které nejsou tak vhodné pro velmi vysoké frekvence.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

A jaké čipy má tento kit od Corsairu? Jelikož demontáž pasivů u Dominatorů vždy byla a pořád je poměrně nebezpečná, nemáme pro vás jejich fotografii. Víme však naprosto přesně, jaké Corsair osadil. Na štítku na modulu jste mohli vidět, že tam byla napsaná verze 4.13. Corsair téměř každé své moduly označuje verzí, podle které lze určit, od jakého výrobce jsou použity paměťové čipy.

Verze 4.13 znamená výrobce čipů Samsung. Podle čísla však již nelze určit přesný model čipů. Na to je buď potřeba informace přímo od někoho z Corsairu, případně, a tak se to určuje v naprosté většině případů, zkusit přetaktování, podle nějž lze model určit. No a konečně se dostáváme k tomu hlavnímu. Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 používají čipy Samsung HCH9, které jsou vhodné k provozování na velmi vysokých frekvencích a v poměru s nimi na dost nízkých časováních.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Ještě před další kapitolou bych se chtěl zmínit o provozní teplotě. Ač je výhřevnost dnešních paměťových čipů relativně nízká, jistě tušíte, že osazení čtyř modulů těsně vedle sebe (například u platformy Intel Z77 + Intel Ivy Bridge) nebude z pohledu chlazení žádná sláva. Po hodině intenzivní zátěže byla teplota na pasivech prostředních dvou modulů zhruba 50 °C, což není zrovna málo. V případě osazení pouze dvou modulů ob jeden slot a při stejné zátěži byla teplota téměř o 20 °C nižší, takže nyní máte představu, jak hodně ovlivní zahřívání přidání dalších modulů. Podstatné však je to, že ani v případě oněch 50 °C se nejedná o žádnou hrůzu a pamětem to nijak neuškodí.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Dominator Platinum 2666 MHz CL10 – představení

Dominator Platinum 2666 MHz CL10 – představení

Balení je tentokrát trochu odlišné a to hlavně z toho důvodu, že ke kitu 2666 MHz CL10 dostanete i „chladič“ Corsair Dominator Platinum Airflow, který není až tak chladičem jako jakýmsi hliníkovým rámečkem s dvěma 50mm ventilátory. To se v případě osazení všech čtyř modulů těsně vedle sebe může hodit, viz závěr kapitoly s představením pomalejšího kitu.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Představovat vám kit Dominator Platinum 2666 MHz CL10 po vzhledové stránce je téměř zbytečné, jelikož se jedná prakticky o to samé, jako v případě kitu 2400 MHz CL9. Tudíž následuje akorát galerie fotografií, abyste mi věřili, že nekecám.

Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator PlatinumCorsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum

Pro ilustrativní fotografii, jak vypadají paměti osazené v základní desce, jsme zvolili MSI Z77 MPower, na kterou se můžete někdy v následujícím období těšit v hodně speciálním testu, ve kterém se objeví i další špičkové desky určené zejména pro přetaktování. Tato kombinace ladí téměř dokonale. Pro MSI Z77 MPower například u nás neznámý výrobce operačních pamětí Avexir vytvořil sérii kitů, které obsahují vzhledové prvky z této základní desky (kombinace černé a žlutých pruhů s tím samým tvarem). Jak můžete vidět, moduly jsou velmi blízko u sebe, nemůžete se tedy divit, že se trochu více zahřívají. Chladič se uchycuje na packy držící moduly ve své pozici.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum

Chladič Dominator Platinum Airflow se skládá z několika části: z hliníkového profilu obsahujícího dva ventilátory, ocelových „noh“ a přívodního napájecího kabelu. Bez zregulování se ventilátory točí se zuřivým zvukem na vysokých otáčkách a rozhodně nebudete mít problém je přeslechnout. Po zregulování na 7 V je průtok vzduchu na ochlazení modulů ještě dostatečný a hlučnost ventilátorů je o dost nižší.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Corsair Dominator Platinum Corsair Dominator Platinum

Když jsem mluvil o binningu paměťových čipů, tak tento kit je tomu zářným příkladem. Málokdy jej naleznete v zahraničních obchodech skladem, jelikož jich je velmi málo. Lze jej samozřejmě ještě někde nalézt, ale v poměru s některými obyčejnějšími kity je jich jako šafránu. S takovýmto exkluzivním a exotickým zbožím to bývá často tak, že se víc kusů daruje overclockerům a recenzentům, než prodá. Výrobci jde totiž především o exkluzivitu a nechce zůstávat za konkurencí, jelikož i takové věci, věřte nebo ne, na lidi zabírají.

Corsair má v současné době v nabídce i ještě rychlejší kit a to 2800 MHz CL11. Ten však používá čipy od Hynixu a není tedy schopen dosahovat tak dobrých poměrů frekvence/časování jako kity se Samsungy.

 

Dominator Platinum 2666 MHz CL10 tedy nesou opět čipy Samsung HCH9, v tomto případě však pečlivěji vybrané, což uvidíte, jakmile budeme porovnávat přetaktování mezi tímto a pomalejším 2400 MHz CL9 kitem.

Corsair Dominator Platinum
Corsair Dominator Platinum

Co se zahřívání týče, je na tom tento model velmi podobně jako pomalejší a levnější, který jsme si představili v předchozí kapitole. Pokud však nasadíte i dodávaný chladič, teplota rázem klesá.

Přetaktování obou testovaných kitů včetně zvýšení napětí

Přetaktování obou testovaných kitů včetně zvýšení napětí

Jsme prakticky asi u toho nejzajímavějšího z celé recenze a tím je přetaktování obou kitů. Z pohledu nadšence do počítačových komponent musím říct, že jsem si taktování pamětí ještě tak neužil jako u těchto. Byla radost sledovat, do jakých frekvenčních výšin a při jakém časování stoupají. Stabilitu jsme testovali hodinovým během zátěžových programů Prime95 a HCI-memtest.

Testovací sestava
procesor Intel Core i7-3770K
základní deska Asus Maximus V Extreme
grafická karta Gigabyte GTX 470 SuperOverclock
operační paměť dle testu
pevný disk Kingstony HyperX 3K 120 GB
zdroj Enermax MaxRevo 1350 W
chladič Noctua NH-U12P
operační systém Windows 7 Ultimate EN, 64bit
ovladač grafické karty GeForce Driver 301.42 WHQL

Dominator Platinum 2400 MHz CL9

Začali jsme od co nejlepšího časování. Jelikož se jedná o vysokofrekvenční moduly, s časováním jsme nešli pod hodnotu CL9. Vůbec prvním zkoušeným časováním bylo 9-11-11-31 1T při základním napětí 1,65 V. Výsledkem byla stabilní frekvence 2498 MHz.

Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty
Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty
 

Dalším krokem bylo 9-11-11-31 2T, které však na frekvenci nemělo téměř žádný vliv, pouhé 2 MHz.

Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty
Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty

Zajímavějším však bylo nastavení 10-12-12-31 1T při 1,65 V. Zde se frekvence vyšplhala až na vysokých 2762 MHz. Právě podle takovýchto výsledků lze poznat kvalitní čipy od Samsungu.

Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty
Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty

Jelikož už při CL10 byla frekvence vysoká, tušil jsem, co přijde s nastavením 11-13-13-36 1T při 1,65 V. Náš kousek procesoru totiž zvládně stabilně maximálně nějakých 2840 MHz na pamětech a nestabilně do 2860 MHz, jelikož nemá až tak dobrý paměťový řadič. Zastavili jsme se tedy na frekvenci 2836 MHz, byť potenciál tohoto kitu je ještě vyšší.

Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty
Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty

Nakonec jsme nastavili zpětně časování 9-12-12-31 1T a zvýšili napětí na 1,75 V. Čipům od Samsungu zvyšování napětí nevadí a jsou schopny škálovat až do 1,9 V. Maximální stabilní frekvenci jsme nalezli celých 2600 MHz!

Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty
Corsair Dominator Platinum 2400 MHz CL9 screenshoty

Dominator Platinum 2666 MHz CL10

Druhý, lepší, kit jsme si nechali na závěr této kapitoly. Nastavili jsme opět 9-11-11-31 1T při základním napětí 1,65 V a zkoušeli, kam se až dostaneme, obzvláště v porovnání s levnějším kitem. Ve výsledku jsme došli o nějakých 20 MHz výše, což sice není už nic závratného, ale v oblasti extrémního přetaktování může i takový drobný rozdíl ovlivnit čas výpočtu nějakého benchmarku o několik setin, což může být rozdíl mezi světovým rekordem a čtvrtým místem.

Corsair Dominator Platinum 2666 MHz CL10 screenshoty
Corsair Dominator Platinum 2666 MHz CL10 screenshoty

S časováním 10-12-12-31 1T byl rozdíl však už vyšší a to o 28 MHz, kdy výsledná frekvence byla 2790 MHz. Napětí bylo nastaveno stejně, jako je nastaveno i výchozí a časování taktéž, tedy zde můžete vidět, jaké frekvence jsou paměti schopny i při základních hodnotách.

Corsair Dominator Platinum 2666 MHz CL10 screenshoty
Corsair Dominator Platinum 2666 MHz CL10 screenshoty

A nesmíme si odpustit zvýšení napětí na 1,75 V. Opět jsme narazili na limit paměťového řadiče procesoru, ale i tak jsme se dostali na velmi úctyhodných 2832 MHz 10-12-12-31 1T. Časování CL11 jsme již ani nezkoušeli, jelikož jsme věděli, že se kvůli paměťovému řadiči procesoru výše nedostaneme.

Corsair Dominator Platinum 2666 MHz CL10 screenshoty
Corsair Dominator Platinum 2666 MHz CL10 screenshoty

Závěr – stojí vám ty peníze za to?

Závěr – stojí vám ty peníze za to?

Jak se vám nové paměťové kity Corsair Dominator Platinum líbí? Myslíte, že si zaslouží být tím nejlepším v nabídce Corsairu? My myslíme, že rozhodně ano. Jak už to tak ale bývá, to nejlepší nebývá nejlevnější a nejinak tomu je i zde. Série Dominator (respektive následně vyšší série GT, GTX, Platinum) je pro Corsair něco jako prémiová značka a nechává si za to řádně zaplatit.

Cena paměťového kitu Dominator Platinum 4× 4 GB 2400 MHz CL9 se v České republice momentálně pohybuje okolo hranice 9500 Kč, přičemž na stránkách Corsairu vychází v přepočtu na 8000 Kč. Jistě si teď řeknete, jestli se náhodou někdo nezbláznil. Nezbláznil.

Nechci tuto extrémní cenu nějak moc obhajovat, každopádně přiřaďme tuto situaci k autům. Máme kombík a kombík, jeden může být obyčejná Škoda Octavia za „pár“ korun a druhý Audi RS4 Avant 2012 za mnohonásobně vyšší cenu. Obě tato auta pro svůj účel (rodina, psi, přeprava větších věcí) poslouží téměř stejně, ale přitom je jejich cena úplně jinde a přesto není cena RS4 absurdní. Stejné je to i zde. Nevím, zda jsem zvolil nejvhodnější příklad, ale lepší porovnání mě nenapadlo.

Chápu však, že i tak pro takové produkty řada z vás nemá pochopení – zarytí pragmatici až sem stejně ale zřejmě nedočetli. Corsair vyrábí tyto vysokofrekvenční moduly kvůli nadšencům a kvůli pozici na trhu, aby nezůstával za konkurencí. Velmi pěknou „obhajobu“ napsal ve své recenzi i můj švýcarský kolega a overclocker Christian Ney, cituji v angličtině:

„Compared to competing products the price is very high but is there really competition when it comes to such a kit? I mean the overclocking headroom is beyond awesomeness. It's made by Corsair (aka a very high manufacturing quality). And when you open the package it makes you feel like you open an Apple product. In the end you get what you paid for, even tough it's hilariously expensive.“

Volně přeloženo Christian píše, že jsou tyto paměti něco unikátního, něco, co má svou cenu stejně jako výrobky Apple. Vysoká kvalita, po otevření balení „wow“ moment, naprosto neuvěřitelné přetaktování, zkrátka podle něj dostanete to, za co jste zaplatili.

 

Vyšší model Dominator Platinum 4× 4 GB 2666 MHz CL10 se momentálně v České republice v žádném obchodě neprodává, tedy vám ani jeho českou cenu říct nejsme schopni. Přímo na svých stránkách ho však Corsair nabízí za nějakých 505 USD, což je v přepočtu zhruba 10 500 Kč. Vůbec nejrychlejší kit, který jsme však netestovali, 4× 4 GB 2800 MHz CL11 tam vychází na zhruba 12 500 Kč. Na závěr bych ještě zmínil, že na tyto paměti dostanete doživotní záruku.

Corsair Dominator Platinum 4× 4 GB 2400 MHz CL9

+ brutální možnosti přetaktování
+ vysoká kvalita
+ použity paměťové čipy Samsung HCH9
+ doživotní záruka
+/– stylový vzhled
– velmi vysoká cena

Cena: 9500 Kč (Alza.cz 20. 11. 2012)

Corsair Dominator Platinum 4× 4 GB 2666 MHz CL10

+ brutální možnosti přetaktování
+ vysoká kvalita
+ použity paměťové čipy Samsung HCH9
+ doživotní záruka
+ ruční výběr čipů

+/– stylový vzhled
velmi vysoká cena

Cena: 10 500 Kč (Corsair.com 20. 11. 2012)


Za zapůjčení dvou kitů operačních pamětí Dominator Platinum děkujeme společnosti Corsair

CS24

Za zapůjčení základní desky Maximus V Extreme děkujeme českému zastoupení společnosti Asus