Hlavní navigace

Corsair HX1000W: zdroj pro ty nejnáročnější

10. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Corsair HX1000W se představuje

I když jsou napájecí zdroje poněkud na okraji obecného zájmu o výpočetní techniku, je jejich volba klíčovou součásti celého počítače. Kvalitní zdroj s výbornými parametry vám totiž zajistí nejen vysokou stabilitu celého systému, ale zvýší vám možnosti v oblasti přetaktování a navíc dokáže prodloužit životnost všech ostatních součástí. Stejně tak jako si nevyberete auto se špatným motorem, protože nedokáže poskytnout takový výkon, stabilitu a komfort při provozu, neměli byste zanedbávat ani zdroj, který nejen že napájí procesor a desku, ale také pevné disky, operační paměti, grafické karty apod.

V recenzi se podíváme na výkonný zdroj z top segmentu v podání společnosti Corsair, kterou všichni zcela jistě znáte především díky vysoce kvalitním operačním pamětem. Ostatně zdroj HX1000W představuje nejvyšší model z dílen Corsair, čemuž odpovídá i standard 80Plus a pětiletá záruka. Z úvodní fotografie již určitě tušíte, že se jedná o tzv. modulární zdroj, tedy zdroj s kabely, které je možné připojovat a odpojovat podle aktuálních potřeb.

Corsair má zdroje rozděleny do několika řad, HX je tou nejvyšší s nejdražšími zdroji s modulární kabeláží a tichými větráky, výkonné zdroje obsahuje řada TX, po zdrojích VX naopak sáhnou spořivější uživatelé s méně náročnými sestavami. Corsair nevyrábí zdroje sám, nechá si je typicky vyrábět u zavedeného výrobce jakým je kupříkladu Seasonic (například modely HX520, HX620, TX650) nebo CWT (například TX750). Od tchajwanského Channel Well Technology by měl pocházet i tento zdroj. Vnitřnostmi by tak tento zdroj měl být podobný jako kupříkladu Thermaltake Toughpower 1200 (dopodrobna otestovaný na HardOCP).

Podívejme se nyní na seznam technických „vymožeností“, kterými se výrobce na svých stránkách chlubí.

  • Schopnost dodat dlouhodobě stabilních 1000 W při teplotě max. 50 °C

  • Efektivita splňuje normu 80Plus

  • Kompletně oddělená dvojice větví

  • Až 80 A na 12V větvích

  • Podpora více grafických karet

  • odolné kondenzátory (105 °C)

  • PFC se špičkovou hodnotou 0,99

  • Podpora standardu ATX12V 2.2 a EPS12V 2.91

  • Automatické přepínání mezi 110 V a 220 V

  • Ochrana proti přepětí, podpětí a zkratu

  • pětiletá záruka s 24hodinovou technickou podporou

  • MTBF: 100 000hodin

Zdroj HX1000W patří do rodiny HX Series Enthusiast Grade Power, které jsou obecně známy pro svou velmi vysokou stabilitu, systém modulárních kabelů a především pro vysokou efektivitu.

Na první pohled nic zvláštního - přeci jen trh je 1kW zdroji již relativně nasycen, ale Corsair přináší něco navíc, co by mu mohli OEM výrobci (i někteří značkoví) rozhodně závidět. Zmiňme například 6 PCIe konektorů (všechny mají jak 6pinový, tak i 8nový vývod) a nechybí ani dva EPX12V konektory pro více-procesorové stanice. Vylepšené kondenzátory by měly odolat až 105 °C, což je skoro dvakrát tolik, než můžete vidět u konkurenčních přístrojů. Je ale jasné, že toto jsou pouze marketingové přísliby a bude je třeba ověřit v praktické sadě testů.

Specifikace a balení

Pro začátek bychom se samozřejmě měli podívat především na samotné balení a příslušenství, které se zdrojem dostanete. I když se většinou bez dodatečných drobností obejdete, mohou nastat případy, kdy manuál oceníte. Někteří výrobci navíc ke svým zdrojům přidávají specialitky, které například zjednodušují montáž apod. U modulárního zdroje je samozřejmě potřeba přidat všechny odpojitelné kabely.

Krabice je podstatně větší, než tomu bývá u klasických zdrojů, což je dáno samozřejmě většími rozměry samotného zdroje. Dost místa zabere i samotné balení všech modulárních kabelů. Kromě firemních log, certifikačních nálepek a základních pokynů, najdete na krabici i většinu podstatných technických informací.

Co ale nesmí u modulárního zdroje chybět v balení? Samozřejmě všechny patřičné kabely, kterých je u Corsair HX1000W opravdu spousta. Výrobce přidal šikovný pytlík se suchým zipem, do kterého můžete všechny nepotřebné vodiče hezky uschovat.


Celkově je kabelová výbava více než bohatá. Nespočet konektorů splňujících nejnovější standardy umožní připojit opravdu velkou spoustu různých zařízení – od grafických karet přes pevné disky až po více procesorů. Technici u Corsair (či CWT, chcete-li) zvolili lehce netypický systém vodičů, kde se nepustili směrem klasických volných žil zabalených ve flexo izolaci, ale sáhli po plochých kabelech podobně jako už u starších zdrojů HX520 a HX620. Chválíme délku kabelů, která dosahuje pěkných 59 centimetrů pro fixní kabely a až 85cm pro přídavné modulární kabely.


* 8 pin PCI Express konektor je proveden jako 6+2 pin


*čtyři konektory jsou maximum, co je možné připojit - dva jsou pevné a dva jsou jako modulární kabely
**maximum možných připojených kabelů je dán tím, že jsou modulární
***druhý 8pin EPS konektor může být na jakékoliv větvi díky 8pin PCI Express modulárnímu kabelu

Nakonec se podívejte na tabulku napájecích specifikací, která ukazuje maximální zatížení jednotlivých větví. Dle specifikace by měly být dvě nezávislé větve schopny utáhnout 3-way SLI i dvě dvoučipové GeForce 9800 GX2 (Quad-SLI).

Na zdroji jsme zkoušeli i ještě náročnější Multi-GPU zapojení, a to CrossFireX dvojice Radeonů HD 4870 X2 (celkem čtyři GPU RV770) a problém jsme nezaznamenali. Dvojice EPS12V konektorů se hodí například pro Intel Skulltrail.

Celkově nejsou napájecí specifikace špatné. Jejich rozbor bude proveden až v praktických testech.

Bližší pohled, hlučnost větráku

Výrobce dává prakticky každé modelové řadě specifické zabarvení a u HX100W padla volba na velmi moderní kombinaci černé a modré. Povrchová úprava je matná s jemným zrnem - zdroj není úplně hladký. Celkově působí povrchová úprava skoro až luxusním dojmem.

Velký 14cm ventilátor od společnosti Yate Loon Electronics chladí všechny interní součásti. Jeho parametry jsou ale velmi příjemné - ani při vysoké zátěži jej totiž takřka neslyšíte. V zahraničních recenzích dokázali zdroj zatížit i na 1kW a teprve potom prý dojde k navýšení hlučnosti. To je každopádně pěkný pokrok od donedávna nejvýkonnějšího zdroje Corsairu. TX750w byl shodou okolností také od CWT a za tichý se považovat nedal (v silných herních PC nikoho neurazí, zdroje HX520 a HX620 však byly opravdu tiché, a tak TX750 možná leckoho zklamal).

Na čelní straně zdroje je umístěn panel s modulárními konektory sloužícími pro připojení potřebných kabelů. Celkem můžete připojit až čtyři PCI Express kabely nebo další pro pevné disky s napájením SATA nebo Molex. Připojování je snadné a odpojení kabelů probíhá také bez jediných potíží. Je ale samozřejmé, že modulární kabeláž není schopna o se přechodového odporu týče dosáhnout na kvality klasického fixního řešení.

Jak jste už možná zvyklí, zdroje s výkonem nad 1000 W bývají o něco větší, než jejich slabší kolegové. Tento zdroj má parametry klasického ATX zdroje (ostatně maxima jsou dána specifikací tak, aby se vešel do počítačové skříně), avšak byl prodloužen na celých 200 mm do formátu zvaného full form. V moderní skříni, kterou si uživatel k takto výkonnému zdroji koupí, zcela jistě s místem problém nebude. Naopak do micro-ATX case asi nebudete kupovat 1kW zdroj, jsou ale i takové, do nichž full form ATX zdroj nacpete rovněž.

Po otevření zdroje jsme se hned ujistili, že disponuje dvojicí nezávislých větví. Hlavním prvkem ale je fakt, že je zdroj složen prakticky ze tří  menších zdrojů. Dva hlavní zabírají hlavní část celého PCB a jsou umístěny hezky bok po boku, zatímco třetí je schován na konci celého zdroje na melém PCB.

Primárním kondenzátorem celého zdroje je Nippon Chemi-con s 3300 uF na 10 V. Ve zdroji ale naleznete mnohem více různých menších PCB, které jsou umístěny různě po volných místech. Starají se především o APFC a o OCP/OVP/fan controller (regulace ventilátoru. Hlavní napájecí kondenzátory pocházejí opět z dílen Nippon Chemi-con a mají 300 uF spolu s 420 V (dokážou odolávat až 105 °C).

Hlavním důvodem, proč jsme ale zdroj otevírali, bylo proto, abychom se ujistili, že opravdu disponuje kondenzátory s pevným dielektrikem. Valná většina všech kondenzátorů je značky Nippon Chemi-con a skutečně s pevným dielektrikem, což je rozhodně velmi výrazným plusem pro celý zdroj.

Celkově je kvalita zdroje naprosto výjimečná. Vnější provedení odpovídá celé modelové řadě - kvalita kabelů i modulárního spojení je velmi vysoká. Z vnitřního pohledu opět pouze připomínáme velmi kvalitní kondenzátory, které řadí tento zdroj o třídu výš oproti valné většině konkurentů a byly nejspíše důvodem k tomu, proč Corsair s příchodem 1kW zdroje tak dlouho otálel (i když už je na trhu nějaký ten měsíc, konkurenti nabízeli své produkty výrazně dříve).

Testy

Pro řádné otestování zdroje jsme využili vysoce výkonnou a hlavně nenasytnou herní sestavu, která nám dokázala poskytnout opravdu velmi vysoké zatížení. Nízká zátěž pak již nebyla žádným problémem.

Na systému jsme pustili timedemo ve hře Crysis, popřípadě 3DMark Vantage a osvědčila se nám i kombinace Furmarku s Prime95 25.6. Ostatně 789 W při 3-way SLI mluví samo za sebe. Právě tato vysoká zátěž nám umožnila sledovat chování napětí na jednotlivých větvích.

Stabilita všech větví se drží na velmi přijatelných hodnotách. Až na 3,3V větev, kde napětí někdy klesá až na hodnotu 3,17 V. Je to způsobeno nejspíše velmi velkou zátěží, která byla na toto napětí generována a faktem, že jediné místo, kde je toto napětí vyvedeno je ATX konektor - stejné výsledky vidíme jak u „studeného“ testu, tak i u „teplého“ testu.

Měření účinnosti za nás už udělal certifikační server 80Plus.org (na odkazu najdete kompletní PDF s testy, vytáhneme z něj jen dva grafy):

Z testů jasně vidíte, že zdroj si vede více než dobře. Ostatně podívejte se na hodnoty efektivity, která prakticky neklesá pod hodnotu 80% a jednou se dokonce dostala na hranici 86 %. Průměrem mezi 20 až 100procentní zátěží je skoro 82 % a to mluvíme o americké síti se 115 V.

Na 230V síti v ČR by efektivita byla zřejmě jako u ostatní zdrojů ještě o pár procent lepší. Směrem ke 20% zatížení efektivita klesá, počítejte tedy s tím, že u běžné solidně výkonné sestavy běžící v idle režimu se spotřebou 70 až 110 W nebude efektivita zdaleka tak dobrá. To je ale přirozená daň za vysoký maximální výkon.

Další věc, za kterou rozhodně musíme Corsair pochválit, jsou teploty. Ani při plné zátěži po velmi dlouhou dobu, jsme se nepřehoupli přes 70 °C, což je naprosto unikátní výsledek. HX1000W nepotřebuje prakticky žádné ochrany proti přehřátí neboť vysokých teplot prakticky ani nemáte šanci dosáhnout (záleží, jak se ale bude zdroj chovat například po roce, kdy se zanese prachem).

Pokud byste tedy vzali v úvahu naprosto jedinečnou efektivitu spolu s vynikajícími teplotami, můžete prominout i lehké pochybení v některý napájecích větví. Ostatně to může být dáno i samotným provedením zdroje - odpor, který je vytvářen na kontaktu v modulárním spojení, samozřejmě stabilitě napětí příliš nepřispívá.

Závěr

Dostali jste se na samotný závěr dnešní recenze, ve které jsme si představili unikátní zdroj Corsair HX1000W. Ten se i přes dobu své existence stále drží na předních příčkách co se kvality 1kW zdrojů týče. Jeho značně nadstandardní parametry by měly být alespoň z poloviny vzorem pro ostatní výrobce. Z hlediska výkonu jste mohli vidět zdroj, který snad ani není možné dostatečně pochválit - výborné hodnoty na jednotlivých měřených sekcích spolu s perfektní efektivitou nás nadchly. Malé mínus bychom udělili pouze za drobné nedostatky na 3,3V větvi plynoucí nejspíše z modulárního provedení.

Pokud hledáte zdroj, který vám dodá dostatek kabelů pro připojení všech pevných disků, grafických karet nebo jiných periferií, máte jasno. Ve valné většině případů, byste s tímto zdrojem byli schopni napájet prakticky tři nebo čtyři počítače a pořád by vám zůstala spousta konektoru volných. Chválíme také jejich délku a provedení - jednoduché černé vodiče bez flexo izolace se nám rozhodně líbí více, než většina „omotaných“ kabelů u konkurence - je to ovšem otázka vkusu.

KL24

Vzhled zdroje a jeho provedení ovšem necháme na vás - v této oblasti nejde jednoznačně prohlásit, zda je barva dobrá, či nikoliv. Cena 5500 Kč se může zdát vysokou, v dané kategorii však zdroj překvapivě patří k těm levnějším. Navíc zdroje Thermaltake Toughpower, vnitřní konstrukcí a odpojitelnou kabeláží nejvíce podobné, stojí více téměř o 2000 Kč.

Plusy a mínusy

+ velmi vysoký výkon a efektivita
+ výborné teploty
+ velké množství kabelů dostačující délky
+ tichý větrák i při běžné zátěži
+ přijatelná cena ve srovnání s jinými 1kW zdroji
+ modulární kabely (pořádek ve skříni)

- modulární kabely (přechodový odpor)

Byl pro vás článek přínosný?