Hlavní navigace

Corsair uvádí moduly DDR3 s rychlostí 3000 MHz. V limitované edici pro elitu

15. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na blížící se příchod pamětí DDR4 zatím ještě stále čekáme, a tak mají výrobci pamětí svůj čas k zušlechťování posledních výhonků technologie DDR3. Nyní se této role chytil Corsair, když vydal vůbec nejrychlejší paměťové moduly, sadu Vengeance Extreme. Ta se může chlubit pokořením frekvence 3000 MHz a mělo by to být vůbec poprvé, kdy jsou moduly na tomto taktu oficiálně k dispozici.

Moduly s červenými rozvaděči tepla mají kapacitu 4 GB a prodávají se v dvojčlenném kitu. Corsair jim garantuje běh na frekvenci 3000 MHz, přičemž časování je na této rychlosti 12-14-14-36. To vše při vcelku mírném napájecím napětí 1,65 V. (Čistě pro pořádek, v SPD jsou moduly označeny jako 1333MHz a standardní časování mají 9-9-9-24.) Záruku dává Corsair, jak bývá u exkluzivních kousků obvyklé, doživotní.

Garantovaná frekvence se zde ovšem dávno nachází ve sférách přetaktování, a k tomu jsou ostatně také moduly určeny. Součástí dodávky mají být dokonce i nádobky pro jejich chlazení kapalným dusíkem (mělo by jít o něco z produkce Kingpin Cooling). Časem uvidíme, zda se s těmito paměťmi podaří zbořit nějaké výkonnostní či frekvenční rekordy (v nedávné minulosti to byla obvykle doména značky G.Skill).

Corsair Vengeance Extreme

Už to asi úspěšně naznačilo, že tyto paměti skutečně nebudou pro obyčejné smrtelníky. A vskutku. Čipy schopné běhu na dané frekvenci údajně Corsair získává pečlivým tříděním čipů ve čtyřech stupních. Přinejmenším v poslední fázi již údajně „casting“ probíhá ručně a prý jím projde maximálně každý padesátý čip. Následuje pak přezkoušení na několika základních deskách, mezi kterými je P8Z77-I Deluxe Asusu a ASRock Z77 OC Formula. Příznivci AMD mají smůlu, Corsairu zřejmě záleží výhradně na platformě Z77/LGA 1155. K použití modulů na frekvenci 3000 MHz dle firmy výslovně potřebujete odemčený procesor generace Ivy Bridge (a pro jistotu ještě dodává, že paměťový řadič vašeho kusu musí také být schopen běhu na tomto značně nadstandardním taktu).

 

CS24

Kity Vengeance Extreme tak tedy budou směřovat skutečně jen asi do rukou nejzarputilejších přetaktovávačů (často asi profesionálů). Prodávat je bude jen čistě Corsair a to za „lidovou“ cenu 750 USD a k dostání mají být již tento měsíc, nicméně jen ve velmi omezených množstvích (vyrábět se budou kus od kusu manuálně). Těžko říct, kolik těch vyrobených kusů vůbec bude. Možná se ani nakonec nebude dát mluvit o skutečném produktu, jako spíš o inženýrských vzorcích pro propagační účely…

Zdroj: Corsair (1, 2)