Hlavní navigace

Cosmos od Cooler Master dostane šílenějšího nástupce

18. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cooler Master Cosmos patří k jedné z mála skříní, které něčím zaujmou a které si zapamatujete. Prototyp druhé generace Cosmosu je stejně jako jeho předchůdce lehce kontroverzní skříní. První model 1000 poutal pozornost coby odhlučněná skříň, která šla proti posledním trendům – jako jedna z mála skříní v kategorii bigtower nebyla jako řešeto, ale měla plné čelo i bočnice. Protikladem byl později uvedený Cosmos S, který z odhlučněné skříně udělal moderní klasiku pro výkonné komponenty, tedy kostru obalenou sítem s prachovými filtry.

Cosmos II je pak jakýmsi kompromisem mezi oběma přístupy – čelo je z větší části kryté dvířky a ani bočnice nemá po celé ploše gigantický otvor s ventilátorem, ale menší žebrování s průduchy v prostoru pro disky. Na levé bočnici je ještě další otvor pro přisávání vzduchu v oblasti rozšiřujících slotů.

Cooler Master Cosmos II-0009

TechPowerUp nabízí fotky prototypu, kterému do vypuštění zbývá ještě nějaký ten měsíc.

Cooler Master Cosmos II-0001

Skříň je v prototypu vyvedená celá v černé barvě. Černé jsou nejen plasty, ale i plechy uvnitř skříně a konečně i originální prvek pro Cosmosy tak charakteristický, totiž „madla“ a nohy.

Cooler Master Cosmos II-0005

Rozměry mají být podle TechPowerUp téměř stejné jako v případě prvního modelu, já se už ze zveřejněných fotek ale neubráním pocitu, že bude o pořádný kus větší – zatímco do prvního Cosmosu se tak akorát vejde deska v klasickém formátu ATX a nějaké dva centimetry pod ní je zdroj, v případě u Cosmosu II zůstává pod deskou formátu ATX volná ještě trojice záslepek, pod kterou je přepážka a samotný zdroj je ještě pár centimetrů pod ní. Délka skříně ale asi o mnoho větší nebude. Nahoře je prostor pro 360mm dlouhý výměník pro trojicí 120mm ventilátorů, vzadu je jeden 120mm ventilátor.

Ono se ostatně stačí podívat, jak se uprostřed obrovské skříně krčí trojice GeForce GTX 580.

Cooler Master Cosmos II-0010

Jinak celkem zdařilý návrh kazí prvky, které jsou minimálně trochu na palici. Návrháři asi ujížděli na posuvných dvířkách, na skříni jsou totiž hned dvoje. S prvními si můžete šoupat nad tlačítky a diagnostickými LED, s druhými před pozicemi pro mechaniky. Tipuju, že je pro jejich „praktičnost“ bude mít většina majitelů trvale v pozici otevřeno. Nad vypínačem jsou dobrá snad jen jako ochrana proti nenechavým dětským prstům či svitu diagnostických LED a na čele se zase nejspíš moc nepočítalo s tím, že se optické mechaniky dají otevírat i softwarově.

Cooler Master Cosmos II-0002 Cooler Master Cosmos II-0003 Cooler Master Cosmos II-0004

Zatímco efektní dotyková tlačítka můžete schovat pod krytkou, nepříliš estetické konektory čelního panelu zůstávají odkryté i při zasunutí horních dvířek. Na čelním panelu jsou dva konektory USB 3.0, čtyři USB 2.0, eSATA a konektory pro sluchátka a mikrofon.

Cooler Master tentokrát trochu přestřelil i u pozic pro pevné disky – šest interních pozic u dna chlazených dvěma 120mm ventilátory, nad nimi je pětice na čele skříně (před nimi je pravděpodobně 140 ventilátor) a ještě dva zvenčí přístupné boxy, to dává dohromady celkem třináct pozic, do kterých neosadíte nic jiného než disky (počítá se i s 2,5" formátem).

Cooler Master Cosmos II-0006 Cooler Master Cosmos II-0007

Přitom budete mít ale nouzi o klasické pozice pro mechaniky. Velké 5,25" jsou k dispozici jen tři, stačí osadit dvě mechaniky a nějaký malý monitorovací panel a je vymalováno. Na bigtower dost bída. Klasická 3,5" záslepka schází úplně, běžnou interní čtečku karet tedy osadíte jen s pomocí redukcí do jedné z mála 5,25" pozic (ještě je malá šance, že bude možné nahradit jí některý z 3,5" boxů pro disky, pokud v čele nejsou napevno a výrobce dodá příslušné redukce).

Web MaximumPC, který stavěl vlastní našlapané PC Dream Machine 2011, měl to štěstí a podařilo se mu s Cooler Masterem dohodnout, že svou prestižní sestavu osadí do zatím stále připravovaného Cosmosu II. Cooler Master zaslal redakci prototyp skříně (stále tedy nemusí jít o finální podobu). Tým Maximum PC u ní nahradil původní černou barvu plastů žlutým odstínem Super Fly Yellow, stejnou barvou, kterou proslavilo Lamborghini. S tím, že byste lesklý a jedovatě žlutý Cosmos II sehnali jen tak tedy nepočítejte.

Cooler Master Cosmos II-0008

Skříň (nebo spíše sestavu Dream Machine 2011, skříň je braná tak nějak mimochodem) si můžete prohlédnout i na videu přímo na stránkách Maximum PC. Na Youtube je jen krátký „trailer“.

 

Spolu s ním vypustil stejnojmenný web i sérii tematických tapet v rozlišení 1920 × 1200 bodů:

KL24

Fudzila kdysi uváděla cenu kolem 250-300 eur (tedy někde v rozmezí 6000–8000 Kč), otázkou je, zda to pořád platí. Do prodeje by se skříň mohla dostat v koncem září či v průběhu října.

Zdroj: TechPowerUp, Maximum PC 1, 2, 3

Byl pro vás článek přínosný?