Hlavní navigace

Cougar v tématickém videu ukázal technické detaily ventilátorů Vortex a Turbine

12. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ventilátory Vortex a Turbine spatřily pulty prodejců v listopadu loňského roku a v současnosti jsou nejlépe prodávaným produktem společnosti. Jen v USA se jich prodalo přes 200 000 kusů a dotazy zákazníků přiměly výrobce k uvolnění informací o technologiích využitých u těchto ventilátorů. Ventilátory jsou k dostání v rozměrech 12 a 14 cm a vyskytují se i v provedení s černým rotorem. Základní specifikace jednotlivých ventilátorů jsou shrnuty v tabulce níže.

Cougar TurbineSpecifikace ventilátorůCougar Vortex
Cougar TurbineSpecifikace ventilátorůCougar Vortex

Nejprve se podíváme na Cougar Turbine, který jakožto základní model série není vybaven všemi technologiemi jako vyšší modely. Z těch zajímavějších technologií zde najdeme pouze rotor s devíti lopatkami, jež mají drážky, které usměrňují proudící vzduch. Úkos na zadní straně lopatek zabraňuje kolizi se speciálním rámečkem, který používají vyšší modely. U nás se tento model bohužel neprodává. Web Newegg nabízí čtveřici 12cm ventilátorů Turbine za 32,99 €, což v přepočtu činí 833 Kč. K dostání by také měla být 14cm varianta.

Cougar Vortex a TurbineCougar Vortex a TurbineCougar Vortex a Turbine 

Druhým v pořadí je Cougar Vortex, který je na rozdíl od Turbine vybaven speciálním rámečkem s malými lopatkami okolo vnitřního obvodu, které ještě zlepšují usměrnění proudícího vzduchu. Rámeček je navíc vybaven gumovými podložkami, které snižují přenos vibrací. U nás je 12cm Vortex  k dostání za 315 Kč.

 

Ještě výše v hierarchii jsou ventilátory Vortex HDB, které jsou kromě již zmiňovaných technologií vybaveny hydro-dynamickými ložisky neboli HDB (Hydro-Dynamic-Bearing). Jak to vypadá v jejich útrobách, si můžete prohlédnout na následujícím snímku včetně stručného popisu jejich funkce a vlastností. Pro méně znalé jazyka anglického: drážky po obvodu ložisek HDB usměrňují proudění maziva a tím snižují kmitání osy a tření o povrch ložisek, čímž se snižuje také zahřívání a roste životnost. O tom, že se opravdu jedná o kvalitnější systém ložisek, než používají dříve zmiňované modely, svědčí také dvojnásobná životnost ventilátorů, která dosahuje 300 000 hodin. V našich končinách se Vortex HDB prodává za 436 Kč a verze s roztečí děr 14 cm stojí 513 Kč.

 Cougar Vortex a Turbine

Ve 12cm velikosti je také k dostání větráček Vortex PWM, jenž je schopen pomocí PWM regulovat otáčky v rozmezí 800–1500 ot./min. Za tento ventilátor zaplatíte 472 Kč.

KL24

Zdroj: Cougar, TechPowerUp!

Byl pro vás článek přínosný?