Hlavní navigace

Cray přechází na Intel. Superpočítače XC30 poběží na Sandy Bridge i Xeonu Phi

13. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V době, kdy na tom serverové procesory značky AMD nejsou nijak dobře, bylo angažmá Opteronu v superpočítačích Cray i jakýmsi zdrojem prestiže. Atraktivitu současných Xeonů však nebylo možné pomíjet příliš dlouho. Novým typem superpočítače XC30 tak procesory z produkce Intelu vstupují do portfolia firmy, představující naprostou legendu v oboru superpočítačů.

XC30 byl dříve znám také pod označením Cascade. Systém v sobě spojuje procesory Xeon architektury Sandy Bridge-EP s novou propojovací logikou Aries, která stojí na fyzické vrstvě PCI Express 3.0. Použití čipů Xeon je u firmy Cray přelomové. Jak jste mohli zaznamenat, ještě nový superpočítač Titan používá jednotky XK6/XK7 s Opterony 6200. Titan mimochodem čerstvě usedl na pomyslný trůn (tedy první pozici) řebříčku TOP 500, když výkonem 17,59 PFLOPS naměřeným v Linpacku sesadil superpočítač Sequoia (ten se přitom také rozjel jen nedávno). Většinu jeho výkonu mají však na svědomí karty Nvidia Tesla K20X, takže AMD se tímto vítězstvím příliš holedbat nemůže (nicméně tak činí).

Superpočítač Cray typu XC30

Systém XC30 se sestává z jednotek (tzv. „cabinets“), které pojmou až 384 procesorů Xeon řady E5-2600. Ty jsou organizovány do skupin čtyř uzlů po dvou procesorech (sdružených s 32–128 GB paměti s propustností až 117 GB/s). Tato skupina pak sdílí napojení na logiku Aries pomocí speciálního čipu-přepínače s propustností až 500 GB/s. Na jednu jednotku tedy připadá 3072 jader (tedy dokud nepřijde na upgrade ve formě Ivy Bridge-EP) a její teoretický výkon je až 66 TFLOPS při příkonu až 88 kW.

Pravá legrace samozřejmě začíná, až když se tyto jednotky spřáhnou ve velkých počtech. Od XC30 si Cray slibuje, že by mohl škálovat až k výkonům nad 100 PFLOPS – pokud ovšem takovou konfiguraci někdo zaplatí, uživí elektřinou a uchladí. Podobně jako u Titanu možná půjde cesta k vyššímu výkonu cestou GPGPU. V budoucnu totiž Cray slibuje systém zkombinovat s použitím akcelerátorů Tesla založených na jádru GK110, ale co je ještě zajímavější, také akcelerátorů Xeon Phi od Intelu. Ty jsou založeny na neúspěšném pokusu Intelu sestrojit GPU založené na architektuře X86 (o jejich architektuře více zde). V oblasti superpočítačů by však mohly nalézt svůj skutečný domov.

Akcelerátor Xeon Phi

Strategická spolupráce firmy Cray s Intelem bude zřejmě dlouholetá a poměrně těsná. Cray dokonce Intelu za mírný bakšiš přenechal svou vývojovou divizi propojovacích technologií a příslušné duševní vlastnictví. V budoucnu tedy bude v tomto směru na Intelu závislý a lze říci, že mu vlastně výrobu a vývoj outsourcoval. I pokud by se tedy AMD (či jiná firma) vytasila se značně lepším procesorem, mají nejspíše Xeony (a Xeony Phi) v systémech Cray své místo jisté na dlouhá léta.

 

KL24

XC30 již údajně začíná putovat k zákazníkům, větší dostupnost ovšem přijde až začátkem příštího roku. V tiskové zprávě Cray uvádí hned několik institucí, které se již na nabídku typu XC30 podařilo ulovit, takže odbyt je zřejmě slušně zajištěn. Společnost zřejmě věří, že ji čekají tučná léta, neboť nyní přistoupila k akvizici menšího konkurenta, firmy Apporo, za 25 milionů USD. Ta se zabývala prodejem méně sofistikovaných klastrů (propojených toliko pomocí síťové konektivity). Sortiment Appora se zřejmě stane jakýmsi lowendem firmy Cray pro méně movité zákazníky.

Zdroje: Cray (1, 2, 3), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?