Hlavní navigace

Creative Inspire S2 Wireless: 2.1 repro pro notebooky

16. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná, že spojení nepřenositelných 2.1 bezdrátových reproduktorů s notebookem nedává na první pohled příliš smysl, ale po krátkém užívání toto řešení doceníte. Ale od počátku.

Instalace, popis, konstrukce

Instalace

Bezdrátové řešení se v tomto případě týká přenosu audio signálu do reprosoustavy. Malé satelity jsou s hlavní basovou reprosoustavou propojeny klasicky kabelem. Propojení s notebookem probíhá pomocí přibaleného USB Bluetooth palce. Po zasunutí do USB portu v notebooku se automaticky stáhnou a nainstalují potřebné ovladače k čemuž přispěl OS Windows 7. Po doinstalování se palec propojí s reproduktory. To poznáte stálým rozsvícením modré led diody v pravém satelitu.

Na USB palci je malé tlačítko, kterým reproduktory uspíte (dioda zezelená) nebo opět probudíte. Na pravém satelitu je kromě indikační diody i sada tlačítek. Dvě pro ovládání hlasitosti (ta je spojená se systémovou hlasitostí) a jedno jako hlavní vypínač. A nechybí ani dvojice 3,5 mm jack konektorů pro výstup na sluchátka a kabelový vstup z jiného zdroje, např. iPod přehrávače.

Proč bezdrát

Přiznám se, že jsem zpočátku tápal, proč se Creative rozhodl pro toto řešení. Představil jsem si notebook na stole a nedokázal jsem si opodstatnit, proč bych měl vytáhnout z peněženky o cca 2000 Kč více jen pro to, že budu ušetřen odpojování a zapojování konektoru do notebooku při jeho přenášení. Po pár dnech užívání jsem si ale na tento komfort zvykl. Ranní káva s prohlédnutím nejnovějších zpráv a událostí - notebook leží na stole v kuchyni po zapnutí přehrávače na tomto notebooku začne hrát hudba z obýváku. Už mám otlačené pozadí a chci si na chvíli pohovět na sedačce nebo křesle. Odpojím jen USB Hub a napájení a notebook si vezmu na pohodlnější sezení. Ale hudba dále hraje z reprobeden a já se nemusím spokojit doprovodnou šustící kulisou z reproduktorů v těle notebooku.

Tím však výhody bezdrátového spojení nekončí. Pokud váš telefon, smartphone nebo mp3 přehrávač podporuje přenos stereofonního signálu prostřednictvím Bluetooth technologie, můžete jej spárovat s Inspire S2 Wireless. To pohodlí, kdy se se svým malým přenosným zařízením pohybujete svobodně po bytě a svoji oblíbenou muziku posloucháte z relativně kvalitní reprosoustavy, je příjemné. Inspire S2 Wireless  navíc nemusí sloužit jako hlavní reprosoustava vašeho počítače. Můžete ji použít jako luxusní ozvučení vaši ložnice a to jak při večerním poslouchání hudby či mluveného slova, tak i pro ranní buzení, pokud to váš smartphone či mp3 přehrávač umožňuje.

Zkušenost se spolehlivostí přenosu signálu zhruba odpovídá specifikaci výrobce. Problémy nastanou při ztížených podmínkách, jakými je přenos z místnosti do místnosti. Jednu stěnu Inspire S2 Wireless zvládnou dobře, dvě zdi už mohou být problémem a signál začne vypadávat.

Konstrukce

Cena reprosoustavy není daná jen bezdrátovým spojením se zdrojem signálu, ale naštěstí se část financí dostala i k použitým reproduktorům a celkovému zpracování. I když jde o kompaktní, malé reproduktory, nevypadají levně. To je důležitý moment. Subwoofer s bass-reflexem o velikosti 180 × 232 × 200 mm je na pohled obyčejná, černá krychle s látkou chráněným basovým reproduktorem na jedné straně a malým chladičem, konektory, ovladačem úrovně basů a basreflexem na straně druhé. U subwooferu ale vzhled moc neřešíte, protože dost často skončí někde schovaný (i když to má díky pouze 150 cm dlouhým kabelům svá omezení). To, co je vidět stále jsou dva malé, sympatické satelity z bílého pevného plastu (1. kvalita této skořepiny je na jiné úrovni než levné plastové krabičky, které za pár týdnů zežloutnou, 2. můžete si je objednat i v černé barvě, pokud se rozhodnete pro drátovou verzi Creative Inspire S2).

Zvuk, zařazení, specifikace

Jak hrají

Tak jako každá slušná reprosoustava i Creative Inspire S2 Wireless potřebuje pár dní na to, aby se dostala ze zatuhlosti nových materiálů. Hranice jsou obdobné jako u běžných reprobeden. Po zhruba prvních 10 až 14 dnech jsou závěsy membrán reproduktorů z nejhoršího venku, po dalších 2 až 3 týdnech je celkový zvuk uvolněný a kompaktní. I přes velikost subwooferu je basová složka vcelku dobrá a ve kvalitních nahrávkách naleznete i náznaky hlubších basů.

Máte 2 možnosti, jak těmto basům pomoci. Na zadní straně subwooferu je regulátor úrovně basů, kterým lze rozumě regulovat objem basové složky zhruba pod frekvencí 100 Hz, odhaduji ale, že pod 60 Hz efekt regulátoru již není znát. Druhou možností je nastavení pozice subwooferu vůči stěně, u které stojí. Vzdáleností od stěny a úhlem, pod kterým vyzařuje bass-reflex lze regulovat hlubší basy. Nečekejte ohromný nárůst, ale rozhodně se vyplatí chvíli laborovat s pozicí subwooferu.

Satelity podávají solidný výkon i přes papírově ne příliš přesvědčivých 2 × 7 W (19 W subwoofer). Díky širokopásmovému řešení jedním papírovým měničem je zvuk příjemný. Jednotu středů a výšek oceníte hlavně na akustické hudbě a lidském hlase. U některých nahrávek sice už může být objem sykavek na hraně, ale jemným přidáním na ekvalizéru vše vyřeší.

Nicméně celkově jsou Inspire S2 Wireless vhodnější pro elektronickou hudbu. Symfonický orchestr zvláště ve vypjatých pasážích a vyšší hlasitosti trpí na křečovitý přednes, ztrátu detailů a nepříliš příjemný tlak na uši. Separace kanálů a prostorovost je na tuto třídu velmi dobrá. To je ale u výrobků Creative téměř pravidlem.

Pro koho

Creative s modelem Inspire S2 Wireless mířil hlavně do řad zákazníků, kteří kromě dobrého zvuku vyžadují i určitou dávku komfortu a univerzálnosti. Zvukově reprosoustava rozhodně neurazí a bezdrátové možnosti připojení jsou poměrně široké.

Pokud však hledáte převážně dobrý zvuk a oželíte bezdrátové připojení, určitě se vám vyplatí přidat zhruba 500 Kč a pořídit si model Gigaworks T40 Series II. Ty budou na vašem pracovním stoje trochu dominantním prvkem, ale zvukově nabídnou vyšší standard. Nabízí se také varianta, že získáte podobný zvuk za menší obnos. Toto řešení může nabídnout model Inspire T3130 (osobně se domnívám, že T3130 zvítězí v oblasti basů). Jestliže ale hledáte nekompromisní řešení v této kategorii reprosoustav, určitě uvažujte o modelu Gigaworks T3. Figuruje sice ve vyšší cenové kategorii, ale vychází ze staršího modelu s THX certifikací, která zaručuje vysokou kvalitu reprodukovaného zvuku.

MMF24

Základní specifikace:

  • Výkon: 2 × 7 W + 19 W
  • Frekvenční rozsah: 40 Hz - 20 kHz (výrobce bohužel neuvádí toleranční pásmo, ale +/- 3 dB to rozhodně nebude)
  • Odstup signálu od šumu: 75 dB
  • Bluetooth verze: 2.0+EDR
  • Podporovaný BT profil: A2DP (Wireless Stereo), AVRCP (Remote Control)
  • Dosah: 10 m v otevřeném prostoru
  • Rozměry: 74 × 73 × 103 mm (satelity), 180 × 232 × 200 mm (subwoofer)
  • Hmotnost: 0,32 kg (satelit), 1 kg (subwoofer)

Cena reprosoustavy Creative Inspire S2 Wireless je 3500 Kč.