Hlavní navigace

Creative uvádí nové zvukové karty, Sound Blastery řady Z s čipem Sound Core3D

16. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svého času bývala značka Sound Blaster prakticky synonymem pro zvukovou kartu. Leč devadesátá léta jsou dávno pryč a firma Creative svou pozici neudržela. Z osobních počítačů ji drtivě vymetly jednoduché čipy integrované na základních deskách. Kde ovšem firma (zatím) nerezignovala, je oblast samostatných zvukových karet. Nyní do sortimentu přidává dalších pár čerstvých kousků: karty Sound Blaster řady Z.

Ty byly odhaleny na veletrhu Gamescon v Kolíně nad Rýnem. Stavějí na čipu Sound Core3D, o kterém jsme již psali minulý rok. Tehdy jej Creative osadilo na karty Core3D a Recon3D. Hlavním tahákem tohoto zvukového procesoru má být čtveřice DSP (Creative občas také Sound Core3D prezentuje jako „čtyřjádrový čip“). Ty Creative využívá pro běh filtrů CrystalVoice nebo THX TruStudio Pro. Dlužno ovšem říci, že poslední zvukovky příliš nezaujaly, dle některých testů u nich zvuková kvalita spíše klesla.

Na rozdíl od karet Recon3D, které o svém zaměření leccos naznačovaly brandingem Fatal1ty, by snad řada Z opět mohla klást důraz spíše na hudební produkci. Karty mají podobný design (zůstává kryt s okénkem), celek však myslím působí o něco vkusněji, alespoň na první pohled. Řada Z zatím čítá tři modely, lišící se příslušenstvím, a zřejmě také osazenými součástkami. Všechny jsou konstruovány pro slot PCI Express ×1 a mají disponovat stíněním proti elektromagnetickému rušení.

Zvukové karty Creative řady Sound Blaster Z

Nejvyšším modelem bude karta Sound Blaster ZxR. Údajně by měla používat komponenty „studiové kvality“, ať už to znamená cokoliv. DA převodníky by údajně měly dosahovat odstupu signálu od šumu až 127 dB. K tomu má karta vyměnitelné operační zesilovače a „highendový“ sluchátkový zesilovač (výkon je udáván na 80 mW, impedance 600 Ω). Již jsem zmínil příslušenství – součástí ZxR je přídavná karta DBpro, přidávající optický vstup a výstup. Poskytne i vstup analogový, včetně AD převodníků (jak jinak než „profesionálních“) s odstupem signálu od šumu 123 dB. Kromě toho k tomuto Sound Blasteru dostanete externí ovladač s konektory pro sluchátka a mikrofon, jakož i se zabudovanou dvojicí mikrofonů.

Tento ovladač a adaptér v jednom tvoří zároveň i příslušenství prostředního modelu, Sound Blasteru Zx. Ten se již musí obejít bez společnosti karty DBpro, softwarově by však měl odpovídat dražšímu modelu ZxR. Karta má rovněž sluchátkový zesilovač (impedance 600 Ω), možná však již bude trošičku ošizen. Karta totiž již zřejmě nebude stavěna tak kvalitně, DA převodníky mají například mít nižší odstup signálu od šumu: „jen“ 120 dB.

Čip Creative Sound Core3D

Nejzákladnější model série pak představuje karta označená prostě Sound Blaster Z. Zde oželíte i onen externí ovladač, Creative však místo něj alespoň dodává duální externí mikrofon. DA převodníky a sluchátkový zesilovač by nicméně mohly být stejné jako u karty Zx, alespoň to naznačují udávané hodnoty (opět odstup signálu od šumu 120 dB, respektive impedance 600 Ω). Mimochodem, u této karty se Creative pochlubil nasvícením pomocí LED. Nejsem si úplně jistý tím, proč se firma rozhodla napínat své síly zrovna tímto směrem…

 

KL24

Americké ceny Sound Blasterů Z jsou stanoveny na 250, 150 a 100 USD (respektive jejich baťovské ekvivalenty, které vám jeden cent ušetří). Nejlevnější verze Z by se tak mohla u nás dát pořídit za sumu někde kolem 2500 Korun. Jestli to za ty peníze bude dobrá koupě je zatím těžké předpovědět. Doufejme, že nás po provedení patřičných testů kvalita reprodukce mile překvapí. Na trh by se karty měly dostat v prosinci (decembri), kromě nejlevnějšího modelu. Ten se objeví již v říjnu (októbri).

Zdroje: Creative, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?