Hlavní navigace

Crucial uvádí na trh první paměti DDR4 s kapacitou 128 GB. Jeden modul stojí sto tisíc

7. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Poslední rok nepřeje vůbec vysokým kapacitám operační paměti, když se podíváte na to, jak moc ceny za jeden gigabajt RAM stouply od loňského léta. Zrovna v této nepříznivé době ovšem přicházejí nové serverové platformy (Skylake-SP od Intelu, Epyc generace Naples od AMD), které mají velké kapacity RAM také mezi svými lákadly. Pokud na to máte, můžete nyní s těmito procesory plně maximalizovat jejich možnosti, na trh totiž směřují moduly DDR4 s kapacitou celých 128 GB.

Tyto paměti nyní oficiálně představil Micron – respektive jeho značka Crucial – a sdělil také, že je již začal dodávat zákazníkům. Moduly jsou to šité na míru letošním novým serverovým platformám, jelikož kromě vysoké kapacity také přinášejí oficiální podporu běhu na frekvenci 2666 MHz dle standardu JEDEC, což je maximum jak pro Xeony Skylake-SP, tak pro Epyc. Paměti jsou to typu LRDIMM (load-reduced DIMM), který bohužel stejně jako registrované moduly (RDIMM) nefunguje v desktopových deskách. Crucial uvádí, že jsou optimalizované speciálně pro nové Xeony, ale lze asi čekat, že budou fungovat i na konkurenčních serverových platformách.

Při frekvenci 2666 MHz používají tyto moduly poměrně konzervativní časování CL 22, tedy nic zajímavého z pohledu PC nadšenců. Nicméně konzervativní latence bude dána tím, že jde o LRDIMM a navíc s ochranou ECC. Napájecí napětí je standardní 1,2 V a modul je složen z celkem osmi „ranků“. Pro srovnání, na desktopu se potkáte jen s jedno nebo dvourankovými moduly.

Jako paměťové čipy jsou použity křemíky s kapacitou 8 Gb (1 GB), takže pro vytvoření celého modulu jich je potřeba 144 (128 + 16, ECC potřebuje na každých osm čipů jeden další pro kontrolní součty). Jeden čip má šířku rozhraní x4, proto jich na jeden rank připadá 16 (18 s ECC), nikoliv běžných 8/9 při rozhraní x8 (pokud si chcete počíst o detailech problematiky kolem konfigurací modulů DIMM, doporučuji tento článek). Kvůli velkému počtu jsou čipy pouzdřeny po čtyřech najednou, přičemž uvnitř jsou naštosovány na sobě s propojením technikou TSV neboli through-silicon vias.

KL24

128GB moduly DDR4 pro servery značky Crucial 128GB moduly DDR4 pro servery značky Crucial

Cena šestimístná

Díky tomu je na modulu stále jen 18 pouzder po obou stranách plus bufferový čip, a není tak příliš vysoký. Ovšem pouzdření s technikou TSV je velmi náročné a celkově je údajně výroba modulů značně drahá s početnými fázemi testování na chyby. Eventuálně je každý hotový modul testován individuálně, čímž má být zajištěna naprostá spolehlivost i pro „mission-critical“ aplikace. To je dle výrobce také jeden z důvodů, proč je tento modul velmi drahý – cena je stanovena na 3999 dolarů za kus, což s DPH při momentálním kurzu dělá 105 tisíc korun (a představte si, že jich nakupujete 32, abyste využili 4TB maximální kapacitu 2S serveru s procesory Epyc).

Zdá se, že tyto moduly Crucialu by mohly být možná první, nebo alespoň jedny z prvních 128GB LRDIMMů na trhu. Je to trošku s podivem, protože už před dvěma roky jsme tu psali o tom, že 128GB moduly uvádí do výroby Samsung. Jeho také registrované moduly DDR4 (tehdy ještě jen na frekvenci 2133 nebo 2400 MHz) s označením M393AAG40B40 nebo M393AAG40B41 ale zdá se reálně moc k sehnání nejsou. I když to by teoreticky mohlo být způsobeno distribucí jen skrze speciální prodejní kanály.