Hlavní navigace

Crucial uvádí SSD MX500 s 64vrstvou 3D NAND. Nová nejlepší volba mezi SATA disky?

21. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pozornost nadšenců se již dnes hodně odvrátila od klasických SSD s rozhraním SATA a zaměřila se na výkonnější úložiště typu NVMe. SATA se tak dostává do pozice levného řešení (samozřejmě relativně na poměry SSD, ceny stále značně převyšují HDD o stejné kapacitě). Micron a jeho retailová tvář Crucial nyní nicméně vydávají nové SSD právě pro tuto oblast: model MX500, jenž by možná mohl segment 2,5" SSD oživit.

Crucial MX500 by měl být následníkem disků/modulů MX300 a dost možná také i disků BX300, které Micron uvedl jako jakousi pomocnou řadu vyplňující vakuum vzniklé v lowendu, kam se SSD MX300 nedařilo dobře škálovat, neboť používá 384Gb čipy, z nichž se nedají dobře stavět disky o malé kapacitě. Crucial MX500 používá o jednu generaci novější čipy, je založen na 64vrstvé 3D-NAND vyráběné Micronem, což by měla mimochodem být stejná technologie, jako ve slušně výkonném Intelu 545s. Jde o čipy typu TLC s kapacitou 256 Gb (32 GB) a Crucial pro jejich kočírování zvolil řadič Silicon Motion SM2258, jenž je provázen mezipamětí DRAM (1 GB u 1TB modelu). Došlo tedy k vybočení z tradice, protože řada M/MX dlouhodobě stávala na řadičích Marvell.

Crucial MX500 se bude vyrábět v provedení 2,5" disku, ale dostupná bude i verze M.2. Ta je ale jinak hardwarově obdobná, také používá protokol SATA 6 Gb/s a nikoliv rozhraní PCI Express/NVMe. Obě verze jdou ze začátku na trh v kapacitě 1 TB (v případě M.2 je modul oboustranný – pozor na to v noteboocích, které to neskousnou), další kapacity by měly přibýt, údajně brzy. Existovat budou 250GB a 500GB verze a navíc také větší 2TB model, ten však výlučně jen ve 2,5" provedení.

PCB disku Crucial MX500 (Zdroj: PC Perspective) PCB disku Crucial MX500, 1TB model (Zdroj: PC Perspective)

Disk používá jako obvykle SLC cache pro urychlení zápisu. I díky tomu by patrně neměly menší modely trpět velkými propady výkonu. Zda nějaké jsou, není ze specifikací znát, jelikož pro všechny verze jsou uváděna stejná výkonnostní čísla: sekvenční čtení až 560 MB/s, sekvenční zápis až 510 MB/s a náhodný přístup 95 000 IOPS ve čtení a 90 000 IOPS v zápisu.

PCB disku Crucial MX500 (Zdroj: PC Perspective) PCB disku Crucial MX500, 1TB model (Zdroj: PC Perspective)

Slušná výdrž a pětiletá záruka

Crucial MX500 má mít v zátěži spotřebu až 5 W, ovšem to jen při aktivitě. V nečinnosti má příkon být jen 65 mW (režim Slumber) a v režimu DevSleep dokonce jen 4 mW. To znamená, že by toto úložiště mělo být stále vhodné pro notebooky. Disky také jinak podporují plné hardwarové šifrování dle standardu TCF Opal, což není u levných modelů na bázi řadičů Silicon Motion úplně obvyklé. Zajímavé jinak je, že se zvýšila papírová výdrž (objem přepisů). Model s kapacitou 1 TB má garantováno 360 TB zápisu. Výrobce totiž zachoval „příděl“ 0,2 celkového přepisu denně, ale prodloužil záruku ze tří na pět let. Což je i jinak dobrá zpráva. (Pro úplnost, výdrž 250GB disku je 100 TB, 500GB 180 TB a u 2TB verze to bude 700 TB.)

KL24

Crucial MX500 už byl otestován redakcemi například webu PC Perspective, Tom's Hardware, AnandTech. Šlo o 1TB model, tedy verzi s více čipy, která nebude trpět žádnými problémy s paralelismem. Ale i s přihlédnutím k tomu se zdá, že jde o hodně dobré SSD. V části benchmarků dokonce výrazně překonává ostatní SATA SSD včetně Samsungu 850 Evo. Crucial MX500 zřejmě také netrpí problémy s nevyrovnaným výkonem zápisu, které byly slabinou předchůdce MX300.

Recenzenti jej tedy doporučují jako (hodně) výhodnou volbu v segmentu disků SATA, jelikož se zdá, že i jeho cena by měla být přívětivá – pro 1TB model by to mělo být 260 dolarů (tedy asi 6800 Kč s DPH). Mohl by tedy konkurenty podstřelovat cenou, ovšem jak přesně se MX500 a ostatní disky v obchodech seřadí, to asi bude jasné až tehdy, co novinka stráví nějakou dobu na pultech. 1TB model by se jinak již měl prodávat, v našich zemích ale ještě v distribuci není.

Byl pro vás článek přínosný?