Hlavní navigace

ČSFD.cz má nový vzhled i funkce (zkušenosti)

25. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové ČSFD.cz a hlavní změny

Filmové databáze se během necelého roku stačily změnit k nepoznání. Loňský redesign IMDb.com ještě teď někteří (včetně mě) nestihli vstřebat, na jaře se měnila FDb.cz a dva roky příprav se už brzy zúročí u tuzemské jedničky ČSFD.cz. Registrovaným uživatelům přišel soukromou poštou vzkaz, že už mohou zkoušet novou podobu stránek na adrese new.csfd.cz.

Vzhled se příliš nemění, jen se více zakulatil. Důležitější jsou interní změny, a jak podotýkají samotní autoři, vytvořili lépe škálovatelnou platformu do budoucna. Doteď museli všechny nové funkce těžkopádně lepit na starý systém.

Kdy se nová podoba stane výchozím vzhledem ČSFD.cz, ještě není známo. Stále chybí dodělat slovenskou lokalizaci a například včera se provozovatelé museli poprat s problémem, kdy omylem zveřejnili seznam kontaktů IM sítí. Až se mouchy a mušky vychytají, pak změna přijde. Ale nemusíte se bát používat aktualizované stránky nyní.

V našem průvodci se podíváme, co je nového, co je jinak, co se povedlo a co je krokem zpět.

Poznámka ke galerie screenshotů: levý obrázek je nová podoba, pravý stará.

Hlavní stránka

ČSFD lehce změnilo logo, přibylo .cz a před zkratku serveru také grafický symbol filmového políčka. Hlavní stránka prozradila nové fonty, kulaté rámečky boxů a změněn pořadí hlavních kategorií. Stránka se roztáhla do šířky i výšky. Více se plýtvá místem, proto budou majitelé menších monitorů více rolovat kolečkem. A to ještě chybí velký reklamní banner nahoře. Žhavé DVD tipy můžeme za reklamu považovat také, vedou totiž na stránky sponzora – Popronu.

Profil filmu

Detaily titulů také prošly zakulacením, kulaté ikonky byly vystřídány čtvercovými. Blok s hodnocením nyní obsahuje více informací. Přibyl druhý sloupec, který ukazuje, kolik lidí má daný snímek přidán v seznamu oblíbených. Proto k celkovému hodnocení přibyla i statistika „nejoblíbenější film“.

Možná vás překvapí, že dialogy pro vkládání komentářů a hodnocení jsou zvlášť, zatímco dříve byly pod jedním tlačítkem. To je myslím krokem zpět pro ty, kteří kromě hvězdičkování chtějí přihodit i názor. Drobnou změnou je přiřazení dat ke komentářům.

Drobnou změnou je zobrazování autora hudby. Tuto možnost musíte nejdříve aktivovat v profilu (Můj účet | Nastavení zobrazení | zobrazovat hudební skladatele). U spousty filmů ale tato informace chybí. Doufám, že do budoucna přibudou i další profese, určitě by se hodil scenárista nebo kameraman.

Vyhledávání

Vyhledávač určitě trápil nejen mě několik let. Osobně jsem raději vždy použil Google. Kdybych měl na novém systému vyzdvihnout jedinou věc, určitě to bude vyhledávač. Na dotaz odpoví chytře a konečně přehledně s minimem rolování stránkou. Nejrelevantnější filmy a tvůrci dostanou i ikonku.

Schválně zkuste třeba dotaz „Jan Kraus“. Nové stránky zobrazí herce hned na prvním místě, u těch starých se musíte nejdříve prodrat filmy o Husovi, Žižkovi…

Deníček a Tvůrci

Dvě úplné novinky. Deníček je takovým jednoduchým blogem, když máte ostatním co říci, ale netýká se to žádného konkrétního filmu. Příspěvky se pak zobrazí ve vašem profilu. Můžete zvolit, jestli se zobrazí všem, jen přihlášeným, nebo jen oblíbeným uživatelům. Při psaní máte k dispozici jednoduchý editor, lze vkládat odkazy i obrázky.

Tvůrci je takovým aktuálním seznamem, o kom se dnes nejvíce mluví, které profily se navštěvují nejčastěji a kdo má dnes narozeniny.

Tabulky a žebříčky

Žebříčky filmů a seriálů zůstaly prakticky beze změn.

Avšak specifický výběr nahrazuje dřívější funkci tabulek. Vyhledat můžete podle konkrétních parametrů, přitom už zřejmě nejste tolik limitováni maximálním počtem výstupních filmů. Dříve bylo docela peklo najít obecný film v rozmezí 20 let, jednoho žánru a místa původu. Dnes už to není problém. Chválím.

Novinky

Rychlomagazín se zprávičkami nově zobrazí více aktualit najednou, protože schová část obsahu. Co je důležitější, novinky jsou řazeny do stránek, takže se snadněji prochází historie. Dříve jste museli klepnout na „Všechno“ a zuřit.

Televize

Televizní program je od základů překopán. Do seznamu se probojovaly i TV tipy (jinak na hlavní stránce). Nejste už omezeni pouze sedmi sloupci s programy, může jich být více. Jenže horizontální rolování není příliš pohodlné (musíte se myší trefit na ty šedé rámečky). Design je subjektivně líbivější, staré barevné vyznačování celé položky podle hodnocení uživatelů vypadalo dost odpudivě.

Kino, DVD, Bazar, Uživatelé, Profily a Nastavení

Kino

Kategorie Kino má nyní tři záložky. Kromě základních tipů přibyl seznam všech premiér v zemi a mnohem přehlednější tabulka ke konkrétní oblasti.

Nové pohledy kinopremiér:

DVD & Blu-ray

Kategorie už do svého názvu přibrala také Blu-ray, ale modrofialové nosiče už byly součástí i starého ČSFD. V seznamu už není tolik položek (zůstaly jen DVD, trafikové DVD a Blu-ray), ostatní volby nahrazuje filtr zobrazení.

Bazar

Bazar se na první pohled příliš nezměnil, ale lépe můžete si lépe „naklikat“ film podle svých požadavků (hlavně dostupnost titulků a dabingu).

Uživatelé

K uživatelům přibyl box s nejaktivnějšími jedinci za poslední měsíc (zatím znehodnoceno kvůli přelití databáze ze starého na nový systém), naopak se ztratilo vyhledávací pole. Nyní jej zastoupí to globální.

Přítomní

V záložce kategorií je nově v závorce počet přihlášených oblíbených uživatelů, nikoliv celkový počet. Jinak se nic moc nezměnilo až na to, že můžete šmírovat, jak dlouho jsou lidé přihlášení.

Profil uživatele

Profil je takřka stejný, nastavení informací o vaší osobě ale nemuset lovit tak dlouho, stačí klepnout a upravit. V profilu je také onen Deníček a další starší funkce (filmotéka, budíček, spřízněné duše).

Nastavení

Svůj účet můžete spravovat na jednom místě a přibylo pole pro Twitter (Facebook chybí). Těžko se to popisuje slovy, ale nastavení je takové příjemnější, intuitivnější.

Pošta

Přiznám se, že poštu téměř nevyužívám. Takže můžu pozorovat pouze objektivní změny, což je nový adresář příjemc a vytváření složek. Důležitější je pro někoho seznam blokovaných příjemců. Kdo je na black listu, jeho zpráva vám nepřijde.

Diskuze

Příspěvkové fórum je téměř stejné, viditelným rozdílem je pouze schované pole pro nový příspěvěk. Čtenáři tuto změnu ocení, píšící si přičtou jeden klik navíc.

Čeští lvi a Oscaři

Žebříčky ocenění se pořád točí jen okolo Českých lvů a Oscarů. Chybí Glóby, Emmy, MTV Awards, festivalové ceny a další, jako známe z IMDb. Možná se dočkáme v budoucnu.

U Oscarů se na hlavní stránku dostala i cena pro nejlepší zahraniční film. Další kategorie jsou standardně schované.

CS24


Našli jste ještě další změny? Co na nový vzhled říkáte vy?