Hlavní navigace

Čtení časopisů a knih na tabletech - iOS vs. Android (blogpost)

9. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každý časopis v kiosku na iPadu je reprezentován vlastní aplikací, v rámci níž můžete pomocí in-app nákupů číst jednotlivá vydání nebo objednávat předplatné, a to v různých variantách – na měsíc, na šest měsíců, na rok a podobně. Jednotlivá předplatná pak spravujete v nastavení appstoru. Pokud je nevypnete, dojde k jejich automatickému obnovení.

Apple nemá žádná pravidla pro to, jak má časopis vypadat – může jít o interaktivní aplikaci, může jít o obyčejné PDF nebo o PDF obohacené o aktivní odkazy, jakousi formu hypertextu. Tyto aplikace mohou stát i mimo kiosek, což ale na jejich funkčnost nemá naprosto žádný vliv. Nevýhodou je, že se k nim v takovém případě čtenáři hůře dostávají, nejsou totiž vylistovány v přehledu „tisku“. Nákupy jsou realizovány přes Apple, tj. z každého prodaného výtisku nebo předplatného jde 30 % do Cupertina.

Univerzální čtečky

Druhou možností, jak číst časopisy (a případně noviny) na iPadu, jsou čtečky třetích stran. Ve světovém měřítku jsou nejznámější asi Zinio (časopisy) a Pressreader (noviny), v Česku pak funguje Publero, Wooky a Floowie. Publero je tu nejdéle a má asi největší nabídku časopisů, v závěsu je Wooky a nakonec Floowie, které svou nabídku časopisů teprve buduje.

Zinio na iPadu

Na iPadu jsou všechny aplikace víceméně srovnatelné, jak funkčností, tak komfortem čtení. Nákup probíhá buď v obchodě na webu pomocí platební karty, SMS (Wooky) nebo kreditu (Publero). U Publera a Zinia lze kupovat časopisy i přímo v iPadu, tedy přes Apple a váš účet v appstoru. Časopisy se pak automaticky přidají do vaší knihovny a můžete je číst i na jiných platformách, jako je počítač nebo Android.

Android kulhá

Zatímco pro iPad jsou čtečky jako je Zinio, Publero nebo Wooky relativně dobře propracované, na Androidu se tváří jako betaverze. Někdy nepodporují zobrazení dvoustran, jindy se sekají při zoomu stránky, někdy je zoom při poklepání příliš velký, takže písmena jsou velká i pro slepce, je pomalé vyhlazování apod. Asi nejlepší čtečku má v tuto chvíli Wooky (je navíc i rychlá), následuje Publero a nakonec Floowie.

Floowie na iPadu

Zkrátka čtení je zde spíše nouzové a nedivil bych se, kdyby uživatelé byli z těchto aplikací spíše otráveni. Důvodem je mimo jiné i to, že čtečky jsou přizpůsobeny spíše pro mobilní telefony než pro tablety, jen Publero vypadá na tabletu relativně slušně – ale je zase pomalé i na Tegře 3 a prohlížení v režimu dvoustran je zoufalé. Na Floowie zase nefunguje správně vyhlazení, takže texty jsou neostré i při zoomu. Navíc se tyto programy chovají na různých verzích Androidu odlišně, takže například Wooky na Gingerbread neumí režim dvoustran a na ICS ano. Zvláštní.

Konečně in-app

Jediný, kdo má aplikaci pro čtení na Androidu téměř srovnatelnou s iOS, je Zinio. Zde je rozlišeno mezi verzí pro mobily a pro tablety, takže obálky časopisů nejsou titěrné, funguje bez problému náhled na dvoustrany, jsou podporovány aktivní odkazy, dobře vypadá úvodní stránka s vybranými články z různých časopisů apod. A co je důležité, Zinio už podporuje in-app nákupy (i pro iPad) – zatím šlo nakupovat jen na webu přes kreditní kartu.

 

S touto změnou totiž souvisí novinka minulého měsíce: Google zpřístupnil in-app nákupy i pro Android. Je tedy možné nakupovat časopisy přímo ve čtečce a není nutno kvůli tomu chodit na web. Toho hned využili i někteří čeští vydavatelé, kteří již mají svoje časopisy přístupné v kiosku na iPadu. Jako první byl Chip, přidala se Mladá fronta s Computerem nebo Lidé a země. Tyto časopisy si tak můžete číst v interaktivní formě stejně jako na iPadu, což donedávna nešlo.

CS24

Kiosek na iPadu

Android se lepší. Pomalu

Je ale jasné, že to, co jste si koupili na iPadu, na Androidu mít nebude a naopak. To je naopak výhoda univerzálních a multiplatformních čteček, o kterých byla řeč výše. V tuto chvíli ale jde jen o prohlížení PDF daných časopisů, což nemusí být nutně špatné – na displeji s full HD nebo na novém iPadu je čtení už velmi komfortní díky jemnému písmu. Pokud ale chcete skutečně interaktivní čtení s videi, fotogaleriemi apod., musíte sáhnout po aplikacích jednotlivých časopisů. Ty jsou navíc přizpůsobeny pro čtení na tabletu a není nutno nijak zoomovat.

Čili – situace se postupně zlepšuje a díky in-app nákupům teď poskočila nejen o malý krůček, ale o pořádný krok. Stále ale Android za iOS silně pokulhává, zejména kvalitou čteček a také výkonem. Na Publeru se ukazuje, že ani nejvýkonnější tablet na špatně napsanou aplikaci nestačí. Vzhledem k tomu, že aplikace pro iOS je již hotová, lze očekávat, že nás čeká i update Androidu.