Hlavní navigace

ČTK má nového redaktora. Je jím robot a napsal přes 200 článků o volbách

8. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Víkendové komunální a senátní volby byly mj. i ve znamení technologií, které se již roky používají v zahraničí. ČTK vydávala automaticky generované zprávy na základě dat z Českého statistického úřadu o sčítání hlasů. Robot vytvořil přes 200 článků, vše ještě před publikací kontrolovali lidští editoři. Příprava systému trvala dva měsíce.

Hlavním přínosem letošní novinky bylo zrychlení zpravodajského servisu při překlápění dat Českého statistického úřadu, omezení lidských chyb a ulehčení práce zpravodajům, kteří se tak mohli více zaměřit na ohlasy a další zajímavosti z voleb,“ uvedla šéfredaktorka ČTK Radka Matesová Marková.

Jedna ze zpráv vygenerovaných robotem ČTK Jedna ze zpráv vygenerovaných robotem ČTK

Česká tisková kancelář byla založena 28. října 1918, stejně jako Československo. O tři roky později napsal Karel Čapek svou možná nejslavnější hru R.U.R., která dala světu slovo robot. ČTK proto generované zprávy podepsala zkratkou „rur“.

TIP: Roboti Googlu budou lépe odpovídat. Přečtou si text a vyberou to důležité

KL24

V zahraničí již robotické zprávy využívají agentury Associated Press, Reuters nebo listy Forbes či Los Angeles Times. Typicky připravují ekonomické texty založené na finančních výsledcích firem, předpovědi počasí nebo reportáže ze sportovních utkání.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnewsfm-022-vezmou-nám-roboti-za-pár-let-práci/

Byl pro vás článek přínosný?