Hlavní navigace

Příchod 5G sítí se kvůli koronaviru zpozdí. V ČR i jinde v Evropě

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad oznámil, že prodlužuje lhůtu pro veřejnou diskuzi nad podmínkami chystané aukce, která by Česku mohla přinést nového operátora a přinese frekvence důležité pro celorepublikové pokrytí páté generace mobilních sítí. Posun je zhruba třítýdenní, z 16. dubna na 4. května 2020.

ČTÚ zohlednil současnou nepříznivou situaci a vyhověl společné žádosti asociací a sdružení zastupující podnikatele na telekomunikačním trhu. Při stanovení prodloužené lhůty ČTÚ zohlednil skutečnost, že diskuse se zástupci sektoru k problematice podmínek výběrového řízení probíhaly již před vlastním zahájením veřejné konzultace,“ uvádí úřad.

Že by k přiřazení frekvencí došlo k 1. červenci, jak se plánovalo ještě před rokem, již není možné. Nejen kvůli nouzovému stavu kvůli pandemii Covid-19, ale také kvůli změnám podmínek na poslední chvíli. Úřad původně vyhradil třetinu pásma 700 MHz pro potenciálního čtvrtého operátora, ale nakonec výhodu pro nováčka zrušil. Předpokládá, že místo jednoho velkého operátora by mohlo přijít několik malých, kteří si budou pronajímat kapacity v sítích stávající trojky. Proto dostanou výhody ti, kteří vydraží frekvence v pásmu 3500 MHz. Vzhledem k posunu celého harmonogramu může aukce dospět do finální fáze až před koncem roku.

Pásmo 700 MHz, které se využije pro celoplošné pokrytí 5G, zatím využívají televize. Před čtyřmi lety ale Mezinárodní telekomunikační unie rozhodla, že do poloviny roku 2020 bude přidělena mobilním sítím. Tento plán pak politicky uvedla do chodu Evropská komise. V několika zemích se již „sedmistovka“ rozdělila.

KL24

Aukce proběhly v Německu, Maďarsku, Francii, Itálii, Švýcarsku, Švédsku, Dánsku a Norsku. Slovenský telekomunikační úřad vyhlásil aukci na konci března. V souvislosti s koronavirem ale chystanou dražbu odložili mj. v Rakousku, Polsku, Nizozemsku, Španělsku a Portugalsku.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?