Hlavní navigace

ČTÚ má nového předsedu. Po kontroverzním Dvořákovi nastupuje Jaromír Novák

16. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vláda včera na návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby schválila nového předsedu Českého telekomunikačního úřadu. Pavlu Dvořákovi, který vedl úřad od roku 2006, mandát skončil k poslednímu dubnu. A vzhledem ke zpackané aukci volných kmitočtů se s ním už nepočítalo. Polovinu května proto byl regulátor bez předsedy.

Novým šéfem úřadu se stal právník Jaromír Novák, který byl loni dosazen do Rady ČTÚ jako zatím poslední člen. Jeho úkolem bude především ukočírovat druhou aukci, která slibuje místo pro čtvrtého mobilního síťového operátora. K tomu ale musí odolat tlaku stávající trojky, jíž se stanovené podmínky nelíbí. Telefónica dokonce zvažuje neúčast. Do 22. května může veřejnost podávat námitky vůči stávajícímu návrhu a operátoři určitě budou chtít leccos změnit.

Jaromír Novák, nový předseda ČTÚ
Jaromír Novák, nový předseda ČTÚ

ČTÚ čekají i další úkoly. Kromě rutinní kontroly komunikačního trhu se chce úřad podílet na rozšiřování broadbandu. Za pomocí výnosů z aukce chce budovat optické sítě napříč republikou. Úřad chce i přísnější dohled nad mobilními operátory z důvodu jejich oligopolního chování. A jedním z úkolů je i posílení pozice spotřebitelů.

Pavel Dvořák nadále zůstává řadovým radním úřadu spolu s Milan Šimonovským, Ondřejem Malým a Janou Fürstovou. Té ale končí mandát příští týden.

Kdo jde Jaromír Novák

Narodil se 12. prosince 1979 ve Vysokém Mýtě. Vystudoval právo na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a Fakultu informačního managementu na Univerzitě Hradec Králové.

V roce 2005 nastoupil na Ministerstvo informatiky do odboru elektronických komunikací a po zrušení tohoto ministerstva přešel na Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde posléze působil v pozici ředitele odboru elektronických komunikací a následně ředitele sekce digitální ekonomiky.

 

Do jeho kompetence patřila problematika poštovních služeb, služeb informační společnosti a agenda odboru elektronických komunikací. Aktivně se podílel mimo jiné na vyjednávání tzv. telekomunikačního balíčku v době českého předsednictví v Radě EU v roce 2009 a byl členem týmu pro implementaci nových regulačních pravidel do českého právního prostředí.

V říjnu 2012 byl vládou jmenován do funkce člena Rady ČTÚ do roku 2017.

MMF24

Mezi jeho záliby patří literatura a moderní technologie.

Zdroj: ČTÚ