Hlavní navigace

ČTÚ: mobilní 4G internet by mohl být do tří let dostupný pro 90 % populace

18. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Směrem k českému telekomunikačnímu úřadu se teď obrací velká pozornost. Do tří měsíců totiž musí vypsat aukci na volné frekvence z digitální dividendy, o které se mají poprat všichni tři čeští operátoři, případně ještě někdo čtvrtý.

ČTÚ tvrdí, že z aukce by mohly do státní kasy přijít jednotky miliard korun, dále pak za využívání rádiových frekvencí desítky až stovky milionů korun ročně. Volné kmitočty budou sloužit i pro chystané mobilní sítě 4G. Úřad věří, že do tří let by měla být pokryta většina území Česka a rychlý mobilní broadband by mohlo využívat až 90 % populace.

CS24

Úřad také chystá přinést tarifní kalkulačky a slibuje lepší dohled na ochranou spotřebitelů…

Podle Rady ČTÚ nadále zůstává jedním z nejdůležitějších úkolů ochrana spotřebitele. Úřad bude podle nově schválených kompetencí mimo jiné provádět dozor nad zajištěním informovanosti zákazníků, kontrolu náležitostí smluvních podmínek, kontrolu obchodních praktik při poskytování služeb elektronických komunikací, dbát na transparentnost podmínek služeb, jejich cen a tarifů. V této souvislosti ČTÚ také zahájí proces akreditací internetových provozovatelů cenových kalkulaček, podle nichž by se veřejnost měla lépe orientovat v tarifech telekomunikačních služeb.

Trvale sledovanými hlavními úkoly jsou i monitoring a analýzy relevantních trhů a s nimi související hodnocení vývoje cen služeb elektronických komunikací. V této oblasti ČTÚ, kromě přijímání opatření na podporu konkurence, zveřejní na svých internetových stránkách cenový barometr vývoje cen klíčových služeb na trhu.

Zdroj: ČTÚ