Hlavní navigace

ČTÚ: Operátoři už nebudou moci nabízet neomezené tarify, pokud v nich bude „háček“

19. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Neomezené tarify někdy nejsou tak úplně neomezené. Marketingový název „neomezený“ vůbec nemusí odpovídat realitě, pokud je reálně tarif nějak omezený. Ať už na volání, SMS či datech. Český telekomunikační úřad se na ně nyní zaměří a bude operátory kontrolovat.

Pokud jde o hlasové a SMS služby, ČTÚ nebude napříště akceptovat marketingové označení „neomezené“ v případě tarifů, které jsou jakýmkoliv způsobem objemově limitovány, a to ani navzdory skutečnosti, že operátoři toto omezení avizují ve svých smluvních podmínkách.

U dat se ČTÚ zaměřuje na odhalování praktiky, kdy operátoři nabízí opravdu neomezený limit dat, ovšem se záměrně nízkou rychlostí. Rychlost by v tom to případě neměla být nikdy nižší než 2 Mb/s, ovšem toto číslo zatím není závazné a úřad jej bude posuzovat případ od případu.

Neomezeně reklama Vodafonu Ilustrační obrázek z reklamy Vodafonu (zdroj: Vodafone)

Případná omezení „neomezených“ služeb mohou být uplatněna pouze ve výjimečném případě ohrožení či narušení bezpečnosti a integrity služeb.

zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.