Hlavní navigace

ČTÚ spustil cenový barometr. O2 a Vodafone podle něj zdražují své služby

12. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad na svém webu spustil srovnávací cenové přehledy mobilních služeb a internetu. Nejedná se ale o vyhledání nejvhodnější tarifu, nýbrž sledování trendů, jak se ceny vyvíjejí v čase. Tzv. „cenový barometr“ byste na hlavní stránce hledali jen těžko, užitečnou funkci najdete pod tímto odkazem.

Co ČTÚ srovnává? U mobilních služeb jsou to ceny tří spotřebních košů a průměrná cena za hovor. V druhém pololetí 2012 stála minuta hovoru v průměru 2,18 koruny. Jedná se ale o nicneříkají průměr vypočtený pomocí tržeb vyděleným počtem reálných odchozích minut. Nebere v potaz volné minuty, neomezená volání atd.

ČTÚ - cenový barometr

Spotřební koše jsou užitečnějším ukazatelem. Ten nejnižší (360 hovorů, 400 SMS a 2 MMS za rok, viz metodika) například ilustruje, že O2 zdražilo své služby ze 409 Kč (2011) na 418 Kč (1. pol. 2012), Vodatone v tomtéž čase z 230 Kč na 260 Kč. 

Úřad dále srovnává ceny internetového připojení pěti největších operátorů. Zaměřuje se na xDSL a kabelové přípojky a rychlosti od 1 Mb/s až nad 100 Mb/s.

Snad jsou všechny výpočty správné. ČTÚ se dopustil při tvorbě barometru několika chyb. U srovnávače internetu například chybí rychlost od 11 do 15 Mb/s, T-Mobile se všude objevuje se dvěma L. Stačil podobný překlep v tabulce cen, a grafy mohou být úplně jiné.

 

Zdroj: ČTÚ