Hlavní navigace

ČTÚ spustil mapu chystaných vysílačů LTE. Do června jich operátoři spustí 229

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na webu start-lte.ctu.cz má Český telekomunikační úřad novou mapku informující, kde budou operátoři spouštět své sítě LTE na frekvenci 800 MHz. S těmito kmitočty blízko sousedí DVB-T vysílání a i proto ČTÚ pořádal školení pro anténní techniky, aby se jednotlivé vysílače vyhnuly vzájemnému rušení.

Mobilní operátoři musí podle podmínek úřadu testovat své stanice minimálně po dobu dvou měsíců. Až pak jim může úřad schválit ostrý provoz. ČTÚ v tuto chvíli eviduje 229 vysílačů, které budou zapnuty do 31. května. První z nich operátoři spustí 30. a 31. března. 

Mapa chystaných vysílačů LTE Mapa chystaných vysílačů LTE
Mapa chystaných vysílačů LTE

Aktuální mapka odhaluje vysílače a jejich přesná umístění na Plzeňsku, v okolí D1 u Velké Bíteše a v Praze. Úřad neuvádí, kteří operátoři v daných místech testují, ale podle mapy na gsmweb.cz jde o T-Mobile (Praha, Plzeňsko) a Vodafone (D1). Ani jedno umístění se však nenachází v oblastech, kde by k rušení pozemního digitálního vysílání mohlo opravdu dojít.

CS24

 

 Frekvence získané T-Mobilem začínají na 791 MHz. DVB-T v Česku zase končí na 60. kanále s kmitočtovým rozsahem 790–798 MHz. Z tabulky ČTÚ vyplývá, že kanál 60 využívají vysílače Multiplexu 3 v Karlových Varech, Liberci, Trutnově a Svitavách.