Hlavní navigace

ČTÚ tlaku neustoupí, čtvrtého mobilního operátora stále chce

22. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad v pátek uspořádal seminář, na kterém před veřejností vyhodnotil připomínky k aukci volných kmitočtů. Zdůvodnil, proč některé návrhy přijal, nebo zamítnul. Z dřívějších zpráv už jistě víte, že hlavními odpůrci prvotních podmínek byli stávající síťoví operátoři, kteří byli značně znevýhodněni oproti případnému novému hráči. A tak to zřejmě zůstane i během spuštění aukce.

ČTÚ totiž neustoupil a stále chce vyhradit část pásma v nejcennějším spektru 800 MHz pro nového zájemce. Zbývající čtyři bloky 2 × 5 MHz si mohou rozebrat ostatní zájemci s tím, že nikdo nemůže koupit více než dva současně. Ani případný čtvrtý operátor, pokud zakoupí vyhrazený blok, by neměl možnost nakoupit ještě něco navíc, i když mu to původní spektrální limit dovolil. Ale do aukce se můžou přihlásit i pátý nebo šestý operátor a vyfouknout Telefónice, T-Mobile a Vodafonu klíčové frekvence.

 

Úřad dále slevil z rozvojových kritérií. Operátoři mohou začít pokrývat celou republiku najednou, nemusí se nejdříve soustředit na řídce osídlené oblasti. Nadále ale zůstává stávajícím operátorům povinnost vpustit nového hráče do jejich 2G/3G sítí v rámci národního roamingu. Kompletní vyhodnocení návrhů ČTÚ zveřejní v pondělí 24. června.

Rychlý rozvoj nových 4G sítí a rozvoj konkurence je důležitým krokem pro hospodářský růst České republiky. Český telekomunikační úřad učiní maximum pro to, aby díky aukci měli občané ČR i firmy možnost využívat služeb sítí čtvrté generace co nejdříve,“ uvedl předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. „Záměrem úřadu je v souladu s vládním usnesením podpořit konkurenci na trhu a vytvořit prostor pro čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora, zajistit efektivní rozdělení kmitočtů a co nejrychlejší pokrytí Česka signálem 4G,“ dodal Marek Ebert, náměstek předsedy Rady a ředitel sekce regulace ČTÚ.

MMF24

Zdroj: ČTÚ